Pomalowanie drzew na biało

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
slawes
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2006, o 09:35

Pomalowanie drzew na biało

Post »

Moja Teściowa, pomalowala jakis czas temu drzewka na działce na biało do połowy - Wy tam wiecie - pewnie to o ochronę ich chodzi - w każdym razie moja Emilka wczoraj tak "sikała" podlewając trawę, że w sumie zmyła to białe! :( Teściowa się spieniła, że to niedobrze!

Ja wziąłem farbę białą "jedynkę" i chcę to dzisiaj odmalować ale:

- czy to warto, może już za późno czy coś i to nie ma już sensu bo niepotrzeba ?
- czy to wystarczy samą farbą "jedynką" czy coś trzeba do niej dodać czy rozcieńczyć...
(wiem tyle, że to musi być białe!!! hahahha)

Dzięki Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:1 slawes ale mnie rozbawiłeś tą jedynką drzewa maluje się wapnem a jak teściowa się tak szybko pieni to niech mniej pije szamponu albo je mniej mydła :lol: nic sie nie stało drzewom ja bedą mniej białe ja w tym roku nie malowałam i drzewa dalej rosną i kwitną
Awatar użytkownika
Ewa G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2007, o 12:08

Post »

Slawes bielenie pni drzew to ochrona przed silnymi promieniami słońca w okresie zimowym i wczesną wiosną. Chodzi o to, że podczas słonecznych zimowych dni pnie drzew nagrzewają się a w nocy następuje ochłodzenie i kora pęka. Najbardziej narażone są na te zmiany temp. młode drzewka. Bielić trzeba na przełomie grudnia i stycznia. Teraz nie ma sensu tego robić, chyba że teściowa koniecznie chce mieć białe pnie powiedzmy ze względów estetycznych to je pomaluj. Tylko bez żadnych jedynek i rozpuszczalników ;:78 Kup w ogrodniczym wapno do bielenia drzewek koszt ok 4 zł. i do dzieła ;:333
slawes
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2006, o 09:35

Post »

aaaaa w ten deseń!
a to nie będę malował! - zresztą tą jedynkę wykożystałem już do pomalowania winogronu i porzeczek bo Teściowa o nich chyba zapomniała!

...

hahahaa żartowałem ;)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dowcipniś ;:112
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt - dowcipniś .

Ale - każdy ma swoja wizję ogrodu i jego wyglądu.Możesz ze spokojem i fachowo opowiedzieć lub po prostu nie narażać się teściowej, bo nie dostaniesz wisienek . :oops: :lol:
Pozdrawiam Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”