Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

axela pisze: storczyk to pasożyt zawsze bedzie walczył o życie :)
Nie będę się sprzeczać o to, co miałaś na myśli, ale napisałaś to, co zostało zacytowane powyżej i tak właśnie to zrozumiałam.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Agnieszka Co.
100p
100p
Od: 16 lut 2009, o 11:54

Post »

danutastachurska1 pisze:Aniu .Zastanawiałam się jeszcze nad podłożem korkowym,ale do pięciu wand wyszło by strasznie drogo.W LM np.opakowanie korków o średnicy 1cm kosztuje prawie 17zł,a jest ich w nim tylko 17sztuk.Czyli jeden korek prawie złotówkę.Nie znam innego sposobu na zdobycie podłoża korkowego.Ale w przyszłości kto wie,może i tak spróbuję.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta. :wit
Na potrzeby mojego miniorchidarium zakupiłam w sklepie zoologicznym płytę korkową. ma ona grubość ok 3 cm a wymiar 1metr na 0,5 metra. Składa sie z połączonych (sprasowanych?) 1-2cm kawałków ciemnego korka. Da się ją "skubać" podobnie jak styropian. Koszt takiej plyty to 35 złotych - a kawałów korka cała masa z tego.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Axela bardzo urocze te twoje maluszki.Widzę,że dzielą doniczkę jeszcze z innymi maluszkami.I jeszcze mam pytanie.Czy to konieczne jest wyciągać wandę z doniczki do moczenia :?:Wydaje mi się to kłopotliwe,bo potem trzeba ją z powrotem upchać do tej doniczki.

Agnieszko dziękuję za podpowiedz.Nawet mi do głowy nie przyszło,że można wykorzystać płytę korkową.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Axela ladne te Vandy ale : maja stanowczo za mokro :!: :!: :!: :!: . One nie moga w takim blocie siedziec chyba ze obeschna na nastepny dzien co z zalaczonej fotki nie wynika, poniewaz system korzeniowy jest bardzo zniszczony, zgnily. Na twoim miejscu bym sie trzymala na bacznosci.

Vanda ma niewiele zdrowych korzeni . Na dwöch listkach od dolu tez cos zaczyna sie dziac. Vande powinnas przesuszyc, wyjac ja z podloza, obmyc korzenie i to co zgnile poobcinac, poniewaz ta zgnilizna moze calkowicie zaatakowac rosline. Trzeba pamietac ze Vanda o wiele wolniej wypuszcza nowe korzonki niz Phalaenopsis albo inny storczyk.

Na zalaczonych zdjeciach nie widac ani jednego korzonka z ladna zielona albo lekko fioletowa koncöwka, ktöra wskazuje na poprawny wzrost.

Ja mam sadzonke z Agaru. Jak wiadomo sadzonki powinno sie w sphagnum uprawiac aby im dostarczyc odpowiednia wilgoc. Ja zrobilam inaczej. Tak wiec mocze ja jak wszystkie inne Vandy. Okazuje sie ze jej to sluzy bo wypuscila piekne korzonki. Czasami nawet plywa pod woda, jest cala zanuzona godzinami i jej nic nie jest.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

zdjecia sa akurat z momentu kapieli :) dlatego maja mokro bo stoja w wodzie.
korzenie maja zdrowe zielone a podlewam co 5-6-7 dni w zaleznosci, choc w weglu i domowym ciepelku szybko im sie wysuszaja korzonki.
ladnie sobie zyja juz 4 miesiac u mnie i wypuszczaja nowe listki. jedna jest podwojna a w drugiej zyje sobie jakis wietnamski chwascik :)
nie zapeszajac maja sie dobrze. tylko troche po podrozy 10 000km maja lekko podniszczone liscie. ale to kwestia transportu.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Czy do tych płyt korkowych czasem nie daje się jakiejś chemii?????Ja bym sie bała takie podloże zastosować.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Pestko chyba masz rację,bo przecież dąb korkowy nie rośnie w płytach,które tnie się na kawałki. Korki będą jednak bezpieczniejsze.To nasze hobby jest jednak strasznie drogie.No,ale kto powiedział,że jest tanie :?:
Agnieszka Co.
100p
100p

Post »

Myslę,że tam nie ma żadnej chemii, gdyz płyty te są stosowane w terrarystyce (i na jej potrzeby produkowane) - i nikt by nie ryzykował chemii przy hodowli cennych okazów gadów czy płazów.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko
czy mam rozumieć,że one są prasowane np.w wysokiej temperaturze :?: Chyba,że jest jeszcze jakiś inny sposób.
Agnieszka Co.
100p
100p

Post »

Danusiu nie mam pojecia jak one są produkowane. Jednak między kawalkami korka znajdują sie drobne cząstki węgla drzewnego - żadnego innego spoiwa nie widać wiec mysle, że są sprasowane.
Tak wygladało tło z tej plyty przed mechanicznym obrobieniem:
Obrazek

A tak po "wyskubaniu" kawałków korka
Obrazek
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Agnieszko tło z wyskubanej płyty korkowej wspaniale się prezentuje.Myślę,że dużym plusem są te wprasowane kawałki węgla drzewnego.No to mam dylemat,chociaż cena takiej płyty w porównaniu z korkami do butelek jest kusząca.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Agnieszko, świetny efekt daje to tło ;:63
Agnieszka Co.
100p
100p

Post »

Dzięki za uznanie :D , a wyskubane kawałki ostatnio uzyłam do przygotowania mieszanki podłoża dla przesadzanych dendrobium.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”