,,Rogata,, marchewka i gorzkie buraczki.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

invikta F1 - 80 dni wegetacji korzenie idealnie proste , zaokrąglone czubki ,
nerac F1 - srednio wczesna ok 120 dni

reszte bardzo dobrych odmian podam jutro
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mila1003 pisze:Jaką polecilibyście mi marchew? Jedną chciałabym wczesną, tak żeby jaknajszybciej córce soki robić, a drugą póżniej. Do tej pory siałam Perfekcję, ale korci mnie spróbować coś innego. Owszem marchew rosła duża, nawet ogromna, ale sporo korzeni ma jakieś robale, a nie chcę stosować chemii.
Jeśli Perfekcja miała robale to znaczy, że trzeba ją zasiać po 15 maja. A teraz można wczesną, z polskich odmian to Amsterdamska lub Pierwszy Zbiór. Wczesna jest też taka krótka jak rzodkiewka. Te odmiany, które podaje adamlol to są na pewno bardzo dobre, ale są tylko w dużych opakowaniach (minimum 10 000szt).
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

albo inną odmianę!!
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

No faktycznie marchew zawsze wysiewałam przed 15 maja bo bałam się że nie zdąży mi urosnąć do jesieni, nie wiedziałam nawet, że to ma wpływ na robale w marchewce. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. W tym roku posieję później i wysadzę na grządkę aksamitki, podobno ma nie być robali. Zobaczymy.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mila, jest wątek o robaczywej marchewce, a robale to połyśnica marchwianka. Możesz mi wierzyć, jej jest wszystko jedno jaką odmianę marchewki żre. :D
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Połyśnica marchwianka nie lubi towarzystwa cebuli. Marchew sieję na przemian z cebulą rządek marchwi, rządek cebuli. Marchew z kolei ma odstraszać śnietkę cebulankę. Chyba to dobry sposób, bo i marchew, i cebulę mam ładne.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

wlasnie tak samo robie w tym roku i zobaczymy ... podobno wlasnie tak jest dobrze ... :)
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

a ja pryskam nurelle , w tym roku w czerwcu wycofują więc kupiłem dużżżo na zapas ponad 2000l . nurelle jest środkiem gazującym , wszystkie szkodniki i jaja giną w ciągu kilkunastu minut i działa kilka tyg.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

mila1003 pisze:No faktycznie marchew zawsze wysiewałam przed 15 maja bo bałam się że nie zdąży mi urosnąć do jesieni, nie wiedziałam nawet, że to ma wpływ na robale w marchewce. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. W tym roku posieję później i wysadzę na grządkę aksamitki, podobno ma nie być robali. Zobaczymy.
Po prostu późnych odmian nie warto siać wcześniej. Perfekcji i innych późnych tak samo. W tym sensie zależy to od odmiany.
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

adamlol pisze:a ja pryskam nurelle , w tym roku w czerwcu wycofują więc kupiłem dużżżo na zapas ponad 2000l . nurelle jest środkiem gazującym , wszystkie szkodniki i jaja giną w ciągu kilkunastu minut i działa kilka tyg.
To fakt, Nurelle chyba jako jedyny oprysk jest bardzo skuteczny nawet w wysokich temperaturach. Czyli mówisz, że kupiłeś 2 000 litrów? Litr chyba koło 70-80zł kosztuje...
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

nie , nurelle jest dosyc tani wg. innych środków więc warto trochę kupic na marchewkę i inne warzywa :)
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

A jak sadzic/siac aksamitkę miedzy pomidory, marchewkę itd. to obojętnie jaka odmiana, a może są jakieś warzywa, które nie lubią obecności tego kwiatu??

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam jeszcze pytanie o redliny - co prawda w tym roku już za późno, ale na przyszłość chciałabym wiedzieć, czy między redlinami z marchewką można jeszcze coś posiać lub posadzić? 67 cm odległości między redlinami to wydaje mi się sporo, tym bardziej, że mam ograniczoną ilość miejsca na warzywnik, i czy można mieszać na jednej redlinie (dwa rządki) odmiany wczesną i późną? dzięki z góry za odpowiedź. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”