Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

a ile muszę kupić nasionek? bo widziałam że w sprzedaży są po 3 szt. to nie za mało?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie za mało możesz kupić trzy sztuki. :D :D :D
Kasieńka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2007, o 15:28

Palma z nasion

Post »

czesc. mam pytanie do przemo bo widze ze znasz sie na rzeczy! kupiłam sobie ostatnio nasionka palm minaturek i zastanawiam sie jak je wsadzic a mianowicie ktora strona ja wsadzic bo jedna strona nasionka ma taki szpiczasty koniec i nie wiem czy ma on byc do gory czy na dol, bo slyszalam ze ma to znaczenie bo jak sie zle wsadzi rosline to moze nie wyrus. prosze o odpiowiedz. Dzięki z gory

Witaj Kasiu!Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Również zdania należy rozpoczynać z wielkiej litery.
KaRo
x-C-j
---

Post »

Nasiona palm należy kłaść poziomo na dwa cm pod ziemię tzn nasiona należy zasypać dwu cm. warstwą ziemi a następnie stworzyć mikroklimat poczytaj tutaj mój post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ikroklimat

A co to za palmy(pytam z ciekawości)? Miniaturek jest sporo. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

No dobra ja dzisiaj też kupiłam sobie nasionka palmy brahea, wprawdzie szukałam latanii ale akurat nie mają w sprzedaży. A teraz proszę o radę jak zapewnić nasionkom wysoką temperaturę? W kaloryferach już nie grzeją, to gdzie mam te nasionka postawić? :roll:
x-C-j
---

Post »

Na południowym oknie na parapecie(jest dość ciepło), pamiętaj by stworzyć mikroklimat(w ziemi temp. będzie wyższa niż temp. otoczenia). U mnie nasiona palm właśnie stoją na południu, ilość światła koryguję żaluzjami by nie padało bezpośrednio i w pełni intensywne bo może na powierzchni ziemi wyrosnąć mech.

Obrazek
Kasieńka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2007, o 15:28

Post »

Nie powiem ci przemo co to za dokladne gatunki bo kupilam mieszanke palm miniaturek. A tak w ogole to Dzięki za odpowiedz na moje pytanie.
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

A czy mogę wszystkie nasionka wsadzić do jednej doniczki czy każde osobno? I po jakim czasie od wykiełkowania mam je przesadzić do nowego podłoża?
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Posadź pojedynczo a przesadzić możesz po roku od momentu jak wyjdą z ziemi pierwsze liście. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Dzięki za wszystkie wskazówki, biorę się do roboty:)

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Kasieńka pisze:Nie powiem ci przemo co to za dokladne gatunki bo kupilam mieszanke palm miniaturek. A tak w ogole to Dzięki za odpowiedz na moje pytanie.
A możesz zrobi zdjęcie opakowania i opisu?
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Nie mogę zrobić zdjęcia bo w tej chwili nie dysponuję aparatem. Na razie chcę je namoczyć w wodzie. W instrukcji pisze że woda ma być ciepła, to co mam ją zagotować czy wystarczy jak postawię na słoneczku i sama się ogrzeje?

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Postaw na południowym oknie a najlepiej na kaloryferze(mocz trzy dni jeśli nie grzeje kaloryfer) o ile jeszcze u Ciebie grzeją.(u mnie jeszcze jak się odkręci są ciepłe.)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”