Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anku pisze:Interesowałem się zagadnieniem szczepionek mikoryzowych.
Nie wierzę w skuteczność tych szczepionek w warunkach amatorskiego stosowania.

..
Porozmawiaj z leśnikami.Przy zalesianiu gruntów porolnych sadzonki mikoryzowane lepiej się przyjmują i rosną znacznie szybciej.Nie chorują,lepiej znoszą suszę. Badania nad mikoryzą prowadzone są od wielu lat przez Instytut Leśnictwa. Badano także wpływ mikoryzowania na wrzosowate.Najbardziej widoczne efekty obserwowano przy sadzeniu nowych roślin.Przy mikoryzowaniu już rosnących rezultaty były widoczne po 2-3 latach.Po doglebowym stosowaniu fungicydów mikoryzowanie uważa się za konieczne.
Skuteczność szczepionek zależy wyłącznie od ich jakości.Prawdziwy hobbysta-amator zastosuje każdy preparat z lepszą starannością niż w skali masowej.
Pozdrawiam :D Adam
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Witam ! Z uporem maniaka ( takie pytanie zadawałam ,już w innym miejscu na forum) pytam Was u KTÓREGO PRODUCENTA WARTO KUPIĆ MIKORYZĘ ?.Skoro ważny jest sposób przechowywania mikoryzy,może ktoś poda mi namiary na producenta (najchętniej Polska południowa ) Jeśli Broniusz( pozdrowienia) ma złe doświadczenia z zakupami przez internet ,może warto dzielić się doświadczeniami u jakich producentów warto kupować ( i myślę nie tylko o mikoryzie ,ale także innych produktach -także roślinach i wszystkim, co ma związek z ogrodnictwem- tutaj także produktów bubli nie brakuje :cry: ) Pozdrawiam i bardzo liczę na odpowiedzi - INA
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ina wpisz w Google "zielony dom", to jest producent. Nie będzie niebezpieczeństwa, że szczepionki są źle przechowywane, czy przeterminowane.
Kupowałam tam w zeszłym roku, bardzo szybko i sprawnie przebiegła transakcja.
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Dzięki Lilu za podpowiedź -pędzę na tę stronę ( internet to jednak sympatyczna sprawa ,zaczyna mi się to coraz bardziej podobać :lol: :lol:) Pozdrowienia ! o efektach nie omieszkam sympatycznych kolegów i koleżanki poinformować (oby Boniusz nie miał racji :roll:)
Inka
ica
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2007, o 10:15

mikoryza

Post »

..coś mi się wydaje, że problem polega nie na tym, czy efekt widać od razu czy nie- przecie mikoryza to zjawisko występujące w przyrodzie, a zaszczepienie grzyba w ogrodzie ma przede wszystkim chronić na dłuższą metę roślinę, a nie tylko poprawiać jej wygląd...

jestem początkująca, ale uczyłam się kiedyś biologii:)
ica
Awatar użytkownika
Anku
100p
100p
Od: 15 lip 2006, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie jestem przekonany do amatorskiego stosowania szczepionek mikoryzowych w ogrodach a zwłaszcza tych znajdujacych się w sklepach ogrodniczych.
..
olka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2007, o 09:23

Szczepionki mikoryzowe

Post »

witam wszystkich (mój debiut) :oops:
mam pytanie o skuteczność szczepionek mikoryzowych czy faktycznie jest efekt dla roślin i czy ktoś ma doświadczenia w tej materii. Ja zaszczepiłam moje iglaczki - nie jest to tani zabieg więc czy jest to chwyt marketingu ogrodniczego czy fakt biologiczny?
mały ogrodnik
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Zdecydowanie jest to fakt biologiczny, jednak jeszcze nie wiadoma w jakim stopniu będzie się sprawdzał na poszczególnych roślinkach. Na pewno nie zaszkodzi jedynie efekty na niektórych gatunkach będą bardzej widoczne.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Poczytaj sobie w tym wątku o rododendronach str 13-14 . http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=2 Są osoby na tym fo, które zastosowały szczepionki i mają dużą wiedzę.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2007, o 20:47

ja zastosowalem mikoryze w granulkach

Post »

W marcu kupiłem na allegro mikoryze w granulkach , producent Zielony Świat .
Bardzo proste stosowanie (wystarczylo wykopać dołek i wsypać miarkę mikoryzy - była w pudełku) , zastosowałem na moich troche wysuszonych iglakach i faktycznie działa :) odżyły
Stosowałem też w domu mikoryze w kapsułkach też Zielony Świat i oba kwiatki którym nie dawałem już szans są teraz w świetnej formie a w jednej doniczce wyrósł grzybek :) więc grzybnia tam być musi.
Bardzo polecam teraz zamowilem mikoryze tego producenta do trawniku i borówek mam nadzieje ze tez sie sprawdzi , w weekend zastosuje :)
pozdrawiam

Napisałeś trzy posty o takiej samej treści. Dwa z nich usuwam (śmietnik).
Erazm
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku zastosowałam szczepionkę mikoryzową firmy Zielony Dom. Zrobiłam to dosyć późno, bo pod koniec września. Zaszczepiłam rośliny na wrzosowisku azalie, rododendrony i wrzosy. Nie wiem, czy to zasługa łagodnej zimy i wilgotnej wiosny, ale rosną wspaniale. Muszę zaznaczyć, że stanowisko jest niezbyt korzystne - ciężka, gliniasta gleba i jak wskazują rośliny (bratki polne, kurzyślad ) ma odczyn zasadowy. Jak mi się uda to jutro wkleję fotkę.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Re: ja zastosowalem mikoryze w granulkach

Post »

tadek59 pisze:W marcu kupiłem na allegro mikoryze w granulkach , producent Zielony Świat .
Bardzo proste stosowanie (wystarczylo wykopać dołek i wsypać miarkę mikoryzy - była w pudełku) , zastosowałem na moich troche wysuszonych iglakach i faktycznie działa :) odżyły
Stosowałem też w domu mikoryze w kapsułkach też Zielony Świat i oba kwiatki którym nie dawałem już szans są teraz w świetnej formie a w jednej doniczce wyrósł grzybek :) więc grzybnia tam być musi.
Bardzo polecam teraz zamowilem mikoryze tego producenta do trawniku i borówek mam nadzieje ze tez sie sprawdzi , w weekend zastosuje :)
pozdrawiam

Napisałeś trzy posty o takiej samej treści. Dwa z nich usuwam (śmietnik).
Erazm
Może jestem troszkę zbyt podejrzliwa, ale ktoś tu sobie chyba robi reklamę. Tadek 59 napisał trzy posty takie same i tak w ogóle to napisał tylko 3. Sprawdziłam na Allegro (tak z ciekawości :wink: ) i właśnie nawóz tej firmy granulowany sprzedaje pan z Piaseczna :wink: Czyżby zbieg okoliczności...
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
tadek59
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2007, o 20:47

:)

Post »

raczej reklamodawca byłby ze mnie słaby :P faktycznie mogloby to wygladac na reklamke.
wiec słówko wyjasnienia z mikoryzą zetknalem sie wczesniej jak mieszkalem jeszcze w Niemczech i tam własnie żona kupiła mikoryzę w granulkach firmy Amikor .
Efekt był tez zadowalajacy :) Wiec z przyzwyczajenia kupiłem w Polsce w granulkach ,a ze akurat oferuje ją tylko Zielony Świat to juz inna bajka.
A co do zbiezności adresu to chcialbym nadmienić , ze facet sprzedajacy na allegro jest z Góry Kalwarii a w Piasecznie tylko pracuje ;) wiem bo odbieralem osobiscie
Gratuluje tak czy siak spostrzegawczosci
Tadzio
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”