Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MagdaMisia - sposób na kaloryferze jest świetny. W tym roku późno wysiałam pikantne papryczki i jak pomyślałam, że tak jak rok temu, 3 tygodnie czekać na wschody... a postawiłam je w pojemniku z mokrą ziemią na gorącym kaloryferze :D Dosłownie 4 dni i kiełki na wierzchu, już porozkładały liścienie :D Z tym, że ja siałam na głębokość tak około 0,5 - 1 cm.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wczoraj zawiozłam wszystkie moje wysiewy (papryka, pomidory arbuzy kiwano kalarepę itp.) do naszego domku na działce. Nie jest to altanka ale stary dom po babci, który stoi pusty--- dziś przeżyłam szok jak pojechałam odwiedzić mojej flance:( połowa moich papryk klapła - a więc z powrotem wszystko zawiozłam do domu - reanimacja na kaloryferze sprawiła cud :) moje kochane małe papryczki powstały z martwych :)))))) :roll: - została jeszcze jedna partia do reanimacji ;) mam nadzieję że wszystkie przeżyją :) no to miały hartowanie nie ma co :oops:
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

to ze ponizej 14 stopni zachamowany jest rozwoj papryczek chili i nie pobieraja skladnikow odzywczych z ziemi to wiedzialem ale zeby padly przy 5 stopniach ??? hmm dziwnie bo ja moje trzymam na polu ( pod folia ) ale temp w nocy dochodzila juz nie raz do -1 i spoko sie trzymaja ... :? moze w twoim przypadku nie chodzilo o temperature ???
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

osu77 pisze:to ze ponizej 14 stopni zachamowany jest rozwoj papryczek chili i nie pobieraja skladnikow odzywczych z ziemi to wiedzialem ale zeby padly przy 5 stopniach ??? hmm dziwnie bo ja moje trzymam na polu ( pod folia ) ale temp w nocy dochodzila już nie raz do -1 i spoko się trzymaja ... :? moze w twoim przypadku nie chodzilo o temperature ???
chodziło właśnie o temperaturę - po wstawieniu na kaloryfer wszystkie odżyły :)
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

MagdaMisia pisze:właśnie dzisiaj popikowałam papryki i mam: 20 sztuk białej słodkiej, 14 sztuk chilli "z młynka", 17 sztuk średnio ostrej konserwowej i 15 sztuk Cayenne + jedna na balkonik :)
MagdaMisia, jak nazywa się ta odmiana papryki "biała słodka", tzn, chodzi mi o nazwę handlową.

Mam 70 sadzonek papryki: najwięcej Oleńki, mam też Robertę, Hajduczka, Rokitę i Cayenne. Wszystko popikowane i rośnie. szukałam tej białej też, ale nie znalazłam. Jeśli możesz, podaj mi nazwę odmiany, będzie na przyszły sezon :)
pozdrawiam
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ta papryka to Anka - tak jest na moim opakowaniu, ale podobna do niej jest też Mira - obydwie nadają się do gruntu ;)
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

dziękuję.
Już nic nie sieję z papryk w tym roku. Mira to ponoć dobra odmiana do gruntu, dowiedziałam sie o niej troszkę za późno, jak już mi moje zasiewy pokiełkowały. Poprzestanę w tym roku na tym, co mam :D
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje siewki zatrzymały się na etapie liścieni :( bo tych moich przygodach to szczęście że nie padły ;)
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

Powiedzcie mi jakiej wielkości musi być papryka aby nadawała się do pikowania? Mniej więcej w jakim czasie od wzejścia?
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Marcin88 pisze:Powiedzcie mi jakiej wielkości musi być papryka aby nadawała się do pikowania? Mniej więcej w jakim czasie od wzejścia?
Kiedy wykszatałcą się liście właściwe , wtedy pikujemy.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli jak każde warzywko, które się pikuje. Pierwszy rok zasiałem paprykę, trochę większą ilość i nie byłem pewny, dlatego spytałem. Dzięki.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Marcin zapytaj adama to expert w kazdej dziedzinie :;230
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ARABELLA, moje zdanie o Adamie chyba przeczytałaś już w dziale dotyczącym kapusty ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”