Papryka do gruntu. Część 1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MagdaMisia - sposób na kaloryferze jest świetny. W tym roku późno wysiałam pikantne papryczki i jak pomyślałam, że tak jak rok temu, 3 tygodnie czekać na wschody... a postawiłam je w pojemniku z mokrą ziemią na gorącym kaloryferze Dosłownie 4 dni i kiełki na wierzchu, już porozkładały liścienie Z tym, że ja siałam na głębokość tak około 0,5 - 1 cm.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wczoraj zawiozłam wszystkie moje wysiewy (papryka, pomidory arbuzy kiwano kalarepę itp.) do naszego domku na działce. Nie jest to altanka ale stary dom po babci, który stoi pusty--- dziś przeżyłam szok jak pojechałam odwiedzić mojej flance:( połowa moich papryk klapła - a więc z powrotem wszystko zawiozłam do domu - reanimacja na kaloryferze sprawiła cud moje kochane małe papryczki powstały z martwych ))))) - została jeszcze jedna partia do reanimacji ;) mam nadzieję że wszystkie przeżyją no to miały hartowanie nie ma co
to ze ponizej 14 stopni zachamowany jest rozwoj papryczek chili i nie pobieraja skladnikow odzywczych z ziemi to wiedzialem ale zeby padly przy 5 stopniach ??? hmm dziwnie bo ja moje trzymam na polu ( pod folia ) ale temp w nocy dochodzila juz nie raz do -1 i spoko sie trzymaja ... moze w twoim przypadku nie chodzilo o temperature ???
- MagdaMisia
chodziło właśnie o temperaturę - po wstawieniu na kaloryfer wszystkie odżyłyosu77 pisze:to ze ponizej 14 stopni zachamowany jest rozwoj papryczek chili i nie pobieraja skladnikow odzywczych z ziemi to wiedzialem ale zeby padly przy 5 stopniach ??? hmm dziwnie bo ja moje trzymam na polu ( pod folia ) ale temp w nocy dochodzila już nie raz do -1 i spoko się trzymaja ... moze w twoim przypadku nie chodzilo o temperature ???
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
MagdaMisia, jak nazywa się ta odmiana papryki "biała słodka", tzn, chodzi mi o nazwę handlową.MagdaMisia pisze:właśnie dzisiaj popikowałam papryki i mam: 20 sztuk białej słodkiej, 14 sztuk chilli "z młynka", 17 sztuk średnio ostrej konserwowej i 15 sztuk Cayenne + jedna na balkonik
Mam 70 sadzonek papryki: najwięcej Oleńki, mam też Robertę, Hajduczka, Rokitę i Cayenne. Wszystko popikowane i rośnie. szukałam tej białej też, ale nie znalazłam. Jeśli możesz, podaj mi nazwę odmiany, będzie na przyszły sezon
pozdrawiam
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Tylko drzewa, tylko liście...
- MagdaMisia
- MagdaMisia
Kiedy wykszatałcą się liście właściwe , wtedy pikujemy.Marcin88 pisze:Powiedzcie mi jakiej wielkości musi być papryka aby nadawała się do pikowania? Mniej więcej w jakim czasie od wzejścia?
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...