Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Conca d'Or odpowiada rzeczywistości, cudownie pachnie! Niestety Dot Com wcale nie jest taka różowa... Ma swój piegowaty urok, ale ciut mnie rozczarowała. Tu masz słabą namiastkę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia - czy na zdjęciu jest Dot Com? WCALE nie jest różowa :?

Ładna, ale kolor raczej.. beżowy.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Marto-zdradź gdzie kupiłaś .... o zapachu waniliowym?Nie chodzi o zapach a o nawóz.
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Martus, miejsca brakuje? :;230
Ja też nie wiem, co, gdzie i jak...
Koncepcja rysyje mi się bardzo powoli.
Tylko roslin, sztobrów, cebul i nasion wciaż przybywa... :roll:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety - Dot Com. U koleżanek odcień kwiatu podobny, może tylko więcej "piegów".
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Marto-zdradź gdzie kupiłaś .... o zapachu waniliowym?Nie chodzi o zapach a o nawóz.
Ewa - to w OBI takie cuda sprzedają :) Ale myślę że będzie w każdym większym markecie budowlanym z dzialem ogrodinczym. Chociaż nie, np w Castoramie na Zakopiance nie widziałam.. Jak chcesz to mogę Ci kupić.

rivendel - mi koncepcja zarysowała się wyrźna, tylko zupełnie odmienna od tej z jesieni :!: W związku z czym połowę ogródka mam do przesadzenia :twisted: Za dużo przez zimę naoglądałam się połączeń róż z powojnikami, w związku z czym niebawem urządzam polowanie na clematisy.

Aska - ja mi wyjdzie podobna, to napiszę do sklepu gdzie ją kupiłam, żeby podmienili zdjęcia :twisted:

Polazłam dziś do Casto kupić cyklamenka dla znajomej na urodziny i wylazłam z tym. To chyba jest nieuleczalne ;:151
Ale jak już pisałam, Babcia miała dalie w ogródku. Ponieważ Babci już nie ma, ja muszę mieć dalie.. A taka byłam dzielna, tak się wzbraniałam :(

Obrazek Obrazek
Obrazek

I to. To w ogóle nie wiem co ja kupiłam. Pierwsze widzę coś takiego jak Zephyranthus.
Obrazek

Wyczytałam na anglojęzycznych stronach, że nazywa się je "deszczowymi liliami", bo kwitną po opadach. Trzeba wykopać na zimę. Niziutkie. Czy ktoś coś takiego ma?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto! Ja kiedyś posadziłam zephyrantusa - ale bez sukcesu :( - nie zakwitł wcale!
Lilie cudne kupiłaś. Teraz chyba panuje "'liliowa choroba". Ja też padłam jej ofiarą (22 cebula samych lilii.) I też się zastanawiam gdzie to posadzę, ale to my wszyscy tak mamy.
Zazdroszczę kwitnących krokusów. Maria
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zefiranta nie możesz zostawiać w gruncie, wykopuje się jak mieczyki. Czytałam, że kiełkuje już kilka dni po rozpoczęciu podlewania, a kwiaty pokazują się nawet po tygodniu od posadzenia! Jak chcesz sadzić już teraz, to proponuję wsadzić do doniczki, należy schować przed zimnem.
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Kochanie, a gdzie polujesz na te clematisy? :D

A dalie...Kupiłam prawie identyczne( za głupia jestem by powiedzieć-takie same, no z obrazka identyczne :D )
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p

Post »

Aga - na razie klematisowo utknęłam tutaj . Mają bylinowe, których brak doskwiera mi okrutnie :D I inne mają 8) Na dodatek ze szkółki Clematis.
Dalie będziem porównywać jak zakwitną :D

Aska - a to ciekawe co piszesz! Gdzieś jeszcze wyczytałam że to kwiat chyba ze stepów Ameryki - tak się kwitnie szybko, póki jest woda. To by się trzymało kupy.. Teraz jeszcze nie sadzę, przetrzymam gp z tydzień i zobaczymy co nam się z pogodą wyklaruje, bo na razie to... szkoda gadać :(

amba - on w ogóle nawet nie wylazł u Ciebie? :( No nic, dam znać co z nim.

Tutaj są same choroby - najbardziej chorowite forum jakie widziałam :;230 Znaczna część ma różyczkę, wiele osób zaraziło się clematisofobią, o chorujących na funkie nie wspomnę. Co wątek to nowa przypadłość. A najgorszy jest WIRUS CHCIEJSTWA. Przenosi się głównie przez zdjęcia pokazywane na forum.

Co do lilii: kupiłam (podobno już JADĄ :D ) jeszcze takie

Marco Polo
Obrazek

Mona Lisa
Obrazek

Muscadet
Obrazek

Nepalanse
Obrazek

Netty's Pride
Obrazek

Patricia's Pride
Obrazek

jeśli ktoś ma je u siebie - będę wdzieczna za wszelkie uwagi.

zdjęcia z www.cebule.pl
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Marta,

piękne lilie wybrałaś. Ja takich jeszcze nie mam, ale chyba nie będzie z nimi kłopotów.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wracając do kupek to jakiś czas temu spotkałam na rynku w Dobczycach koleżankę z liceum, okazało się, że jesteśmy sąsiadkami i ona ma stadninę koni!!!!!! Miałyśmy się spotkać u niej, ale coś nie mogę się zebrać, a jak się zbiorę, czy będę miała odwagę poprosić o trochę kupy na wynos? i jeszcze trzy bobki dla koleżanki :;230 A na domiar złego zawsze miałam opinię trochę stukniętej :roll:
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do zefirantów, to uprawiam je z powodzeniem od kilku lat, co roku mi pięknie kwitną. Na zimę powinno się je wykopać jak inne bardziej tropikalne, ale przyznam się że kiedyś kilka jakimś sposobem pominąłem i spokojnie przezimowały - do tego właśnie te niewykopane najobficiej kwitły. :lol: Nie należy się jednak nastawiać na efekty ze zdjęć z internetu - są grubo przesadzone: jedna cebula wypuszcza 1-2 pąki kwiatowe, do tego z moich doświadczeń wynika, że nie kwitną jednocześnie, tylko na raty przez około 2 miesiące. U mnie zefiranty sadzone w kwietniu zakwitają w lipcu-wrześniu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”