Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Marcin88 pisze:Czyli jak każde warzywko, które się pikuje. Pierwszy rok zasiałem paprykę, trochę większą ilość i nie byłem pewny, dlatego spytałem. Dzięki.
tak Marcinie jak każde warzywko , które się pikuje. :D
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
serranoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2009, o 12:42

Post »

Ewadz34 pisze:takasobie - też takiej papryki szukam, nasiona kupiłam kiedyś na targu u Rosjanki, ale torebke wyrzuciłam i nazwy nie pamiętam. Ta papryka to było cos takiego jak pomidorki koktajlowe: owocowała obficie, nie potrzebowała troski, do mrozów zbierałam owoce, niestety sama się nie wysiała :) ;)

Szukałam tej odmiany i rzeczywiście podobną znalazłam na jakiejś węgierskiej stronie www, ale kompletnie nie mogłam się doczytać.

Podobna do tej, którą ja miałam, jest odmiana o nazwie: Rubinova, ale nie znam jej niestety.
Mam nadzieję, że w tym roku nie zawiodę się na polskich odmianach papryki, bo je wysiałam :)
Ta odmiana to mogła być Hungarian hot wax - srednio ostra, dobrze rośnie i plonuje i podobno jest bardzo smaczna. Jest tez jej słodki odpowiednik. W tym roku wysiałem je po raz pierwszy.
osu77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2009, o 18:34

Post »

Marcin88 pisze:ARABELLA, moje zdanie o Adamie chyba przeczytałaś już w dziale dotyczącym kapusty ;)

a kto to jest ADAM ?? :D czyzby jakis wszechwiedzacy ????

a co do pikowania papryczek to chyba jednak nie kazde sie pikuje tak samo ... kupilem papryczke chili ( karaibska odmiana ) i pikuje sie ja w ten sposob ze :
trzeba czekac do momentu az wyrosnie pierwszy lisc wlasciwy , nastepnie obrywa sie liscienie i dopiero pikuje po same listki wlasciwe ... tak pisze na opakowaniu ...
pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem ale widac tak ma byc bo te ktore pikowalem juz sa ladniutkie :D
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje papryki odm. Robertina będę pikował jutro. :)
Marcin88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 16:59

Post »

osu77 pisze:a kto to jest ADAM ?? :D czyzby jakis wszechwiedzacy ????
adamlol - tak się zwie ;)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marcin88 pisze:
osu77 pisze:a kto to jest ADAM ?? :D czyzby jakis wszechwiedzacy ????
adamlol - tak się zwie ;)
lol w nicku chyba coś mówi <lol> :D
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Dajcie już spokój naszemu Adasiowi , oj nie ładnie ,nie ładnie....
Stara się pomóc jak może. :wink:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Ja swoją paprykę popikowałam, jak tylko zaczęły wykształcać się listki właściwe. Odmiany półostrej "Rokita" nie pikowałam w ogóle, bo na dwa opakowania wysianych nasionek, wykiełkowało tylko 5 siewek i spokojnie sobie rośnie w doniczkach, gdzie była wysiana.

Tak bardzo bym chciała, żeby w tym sezonie udała mi się ta moja gruntowa papryka. tylko 30 krzaczków powędruje do tunelu, resztę posadzę w ogrodzie.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewadz34 pisze:Ja swoją paprykę popikowałam, jak tylko zaczęły wykształcać się listki właściwe. Odmiany półostrej "Rokita" nie pikowałam w ogóle, bo na dwa opakowania wysianych nasionek, wykiełkowało tylko 5 siewek i spokojnie sobie rośnie w doniczkach, gdzie była wysiana.

Tak bardzo bym chciała, żeby w tym sezonie udała mi się ta moja gruntowa papryka. tylko 30 krzaczków powędruje do tunelu, resztę posadzę w ogrodzie.
Ewadz34 - uda się na pewno :) tylko niech już wyjrzy to słoneczko :)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Śliczna...
Moja Oleńka i Roberta jest większa trochę, bo wypuszcza już drugą parę liści właściwych, odmiany ostre tak wyglądają jak Twoje.
Nie mam możliwości (na razie :D zrobienia zdjęć. Ale jak już zaczną obficie plonować........ ;:12
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ta na pierwszym zdjęciu oczywiście poobgryzana przez mojego kiciusia wstrętnego, ale już przestawiona w miejsce niedostępne ;)
justine91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 mar 2009, o 19:47

Post »

witam, chciałabym posiać pierwszy raz w życiu paprykę. czy nie jest za późno? jaką odmianę wybrać na pierwszy raz? i żeby miała sporo pestek?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”