Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli ostaną jakieś nasionka powojnika to czy równiez mogę prosić. dziewczyny podajcie jak długo wypiekacie tą ziemię w piekarniku, a ile w mikrofali, bo też pokazała mi się plesń i wstrzymuję się z dalszymi siewami.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

JLG nasiona już są Twoje.
Spłacam dług - w moim ogrodzie było ubożuchno, a dzięki forumowiczkom mam mnóstwo roslin i nasion, jakże się nie podzielić.

Ada, podaj adres na PW, wyślę Ci nasiona. Ziemię wypiekałam pół godziny. Wczoraj poszła kolejna porcja do piekarnika.

Wiosna nieśmiało zagląda, ale rano był szron, niestety!

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frido. Dzięki za mozliwość popróbowania siewu powojnika. Adres podaję na priv
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje (wy)siewy zaczynają ożywać. Coś wychodzi, no wprost pękam z dumy. Nie bardzo wiem, co z tym robić jak podrośnie, ale chyba trzeba poprzesadzać pojedyńczo?

Mam kilka bukszpanów, które rosły sobie w moim rozwichrzonym lesie, w ubiegłym roku je poprzesadzałam, ale ich nie cięłam i są brzydkie. Takie nierówne, miejscami gęste, a miejscami łysawe. Czy można je teraz poprzycinać? Bo wyczytałam na forum, że bukszpany można formować w różne figury, czy takie duże też - mają ok. 120 - 140 cm.

Postanowiłam nie kupować róż, ale zamówiłam, nie wytrzymałam. Na usprawiedliwienie dodam, że tylko 4 krzewy.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Danusiu jestem u Ciebie ponownie.Za pierwszym razem nic nie wspomniałam
o twojej działce ponieważ nie zdążyłam jej całej zwiedzić. Będę się powtarzać ale
trudno.Podoba mi się odgrodzenie od drogi laskiem.Wspaniałe ścieżki między rabatami
i piękna roślinność daje wspaniały nastrój ciszy i spokoju.W takim miejscu warto mieszkać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, miło Cię gościć. Ten lasek to nie jest moja załuga, on tu był wcześniej niż osiedle, na którym mieszkamy. Po prostu mieszkamy w lesie, chociaż 15 -20 minut jazdy od centrum Warszawy.

Wczoraj była pogoda w sam raz na pracę w ogrodzie, toteż popracowałam (kondycja mizerna, to zimowe kanapowanie!), dzisiaj czuję tę pracę niemal każdym mięśniem.
Sprzątnęłam zimowe okrycie róż, ale kopczyków nie rozgarniałam, bo chyba byłby za duży szok. Zima była łagodna, więc rośliny mają się dobrze. Najbardziej mnie zdumiało i wkurzyło przeokropnie, gdy po zdjęciu jedliny ukazały się dorodne, zieloniutkie chwasty. Usunęłam dwa spore wiaderka.
Częściowo wygrabiłam liście dębowe, które były osłoną dla roślin, powiedzcie, proszę, czy wygrabiać wszystkie?
Wiosna zagląda nieśmiało, no ale jednak u mnie surowszy klimat, niż w okolicach Wrocławia, czy Zielonej Góry.
Zdjęcia robiłam przed pracą, bo po ledwo powłóczyłam kopytkami.
Wszystko co okrywało, liście też, zostało spalone.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Kołderka z liści

Obrazek A to śpiące rosarium

Obrazek Rudbekia

Obrazek Róża - fotka jednej, ale nabrzmiałe pąki mają prawie wszystkie

Obrazek Piwonie

Obrazek Łubin

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to dziwaczek wybijający z kłączy, wsadzony w domu do doniczki przed trzema tygodniami
Obrazek

A na koniec, pewnikiem w nagrodę, dostałam od mojej sąsiadki pomidorki koktajlowe własnego siewu - powiedziała, że nasiona też sama zebrała.
Obrazek
Powinnam je chyba porozsadzać?

Pozdrawiam, Danuta

Nie mam pojęcia dlaczego uciekły kolorki?
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Danusiu,
Ja mam duże bukszpany i dwa lata temu zaczęlam je formowac troche ciężko formuje sie stare krzaczory, ale lepiej późno niz w cale, śmiało możesz sobie z nimi robic co chcesz tylko dopiero od czwartu jest sprzyjający okres do cięcia na początek może je zacznij formowac po troszku i tak małymi kroczkami uformujesz je tak jak chcesz, masz piękne kwiatuszki juz w ogrodzie, za tydzień bedzie juz prawdziwa wiosna to moze i u mnie zakwiną kwiatki,
Pozdrowionka
PS.
Piszę się na powojniczki jak można
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu,
Rzeczywiście pomidorki powinnaś porozsadzać. Trzeba je posadzić tak głęboko jak się da (pod pierwsze listki).
A obcięte gałązki bukszpanu możesz ukorzeniać, chociaż termin sierpniowy jest lepszy...
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Danusiu co jestem w twoim ogrodzie jestem pod jego urokiem.
Nawet na tych zdjęciach szarych wygląda to uroczo. Czasami będę tu
wpadać podziwiać twoją roślinność.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczęściara z ciebie - ja widzę wielkie mnóstwo pomidorków koktajlowych.
Musisz je popikować i posadzić jak najgłębiej - Zanna dobrze mówi, aż do pierwszych listków.
Postaw w najbardziej nasłonecznionym miejscu bo są za bardzo wybiegnięte...

Za tydzień ma być już cieplutko i słonecznie.
Czego i sobie i tobie życzę :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny kochane!
Po porannym śniegu nie ma śladu, słońce pokazuje całą usmiechniętą gębusię.

Danusiu, zaglądaj do mnie, zapraszam i cieszę, że kolejna Danuta na forum chwali się ogrodem.

Mariolu, dobrze, że założylas nowy wątek ogrodowy, bo tamtem był stanowczo za długi, gubiłam się w poszukiwaniach, zapominałam co i gdzie, bo przecież kobietą w latach posuniętą jestem.
A swoja drogą, to natrzaskałaś tych stron, no, no ...
Ja też chyba założę jeszczce jeden wątek, już mam pomysł, tylko nie wiem co się dzieje z fotkami, że mi czarno-białe wychodzą, a mnie kolorki musowo potrzebne.
Dzisiaj rozsadzę pomidorki. Wczoraj zauważylam, że na tej wypiekanej ziemi pojawił się biały nalot, raczej nalocik, ale jednak. Aż mną zatrząsło, co jest grane? Na szczęście, to co wyszło rośnie sobie.
Po dokładnym obchodzie ogrodu stwierdzam z całą mocą, że mam za mało miejsca. Chyba mi przyjdzie trochę kostki wygrzebać, albo lasu uszczknąć.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu. Chciałam zameldować, że nasionka dotarły. Nie dziękuję bardzo. Zwiedziłam cały Twój ogród po raz wtóry, byłam w nim już wcześniej ale się nie wpisywałam. Zazdroszczę miejsca i położenia domu. To musi być super mieszkać w lesie. Wyobrażam sobie jak czekasz tej pierwszej wiosny w ogrodzie. Wszyscy czekamy a tu zima nie chce odejść. Dziś słuchałam prognozy, że wreszcie ostatnia zimna noc, a od jutra powolne ale deszczowe ocieplenie. A juz by się chciało popracować w ogrodzie. Będę zaglądała do Ciebie, gdyż bardzo podoba mi się klimat Twojego ogrodu.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, a to sie poczta spisała, rzadko jej się to zdarza.
Wczoraj kupiłam begonie, paciorecznik (kanna) oraz trochę nasion, m.in. pierwiosnka i mam zagwozdkę. Na torebce jest napisane, aby wysiac i wynieść na mróz na 6 tygodni, a potem wnieść do pomieszczenia. Skąd mam wziąć sześciotygodniowy mróz? Co zrobić? Posiać do gruntu, a może do doniczek i trzymać w zimmnym miejscu, czy włożyć nasiona do zamrażarki albo lodówki? ;:223
Potrzebuję porady, bo chcę pierwiosnki.
Pozdrawiam, Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”