Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksja w domu

Post »

AniaZ pisze:Mam w związku z tym pytanie, jak przechowuje się te rośliny w zimie?
Proponuję wpisać hasło "fuksja" w naszą wyszukiwarkę, dopiero co pisaliśmy właśnie o tym :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Rozumiem, że teraz jest dobry okres do tego aby przyciąć fuksje? Mam dwie różne w jednej doniczce, czy muszę je rozsadzić? Boję się, że jak im poobcinam odrosty to nic nie zostanie i mi padną. :cry:
No i jak je przyciąć?
Awatar użytkownika
kwiatek1950
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2007, o 18:24

Fuksja

Post »

Aniu fuksja to przepiękny kwiat .Hoduję je od lat .Miałam różne-pełne dwukolorowe zwisające Najlepsze w uprawie są te zwykłe z pojedyńczymi kwiatkami ,nie są wymagające dobrze je rozmnarzać .Mam 3 sztuki ,jedną z nich uformowałam na pniu ,mają po 150cm wysokości .Zimą trzymam w jasnym garażu (nie ogrzewanym--5 st .C )Gubią liście .Od 2 tygodni są w ciepłym pomieszczeniu widnym ale nie na słońcu ,podkarmiam ja umiarkowanie i już się zazieleniają .Im szybciej wyjdą z zimowego spoczynku tym prędzej zakwitną Warunek obfitego kwitnienia -jasno ale w cieniu . Pozdrawiam i życzę dużo satysfakcji z uprawy fuksji .
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fuksje nienawidzą warunków jakie mamy w domu. Są to rośliny które MUSZĄ być uprawiane na zewnątrz w okresie wegetacyjnym. Uwielbiają brzydką pogodę- mgłę, mżawkę i temperaturę ok 15 st C. Po prostu w takich warunkach rosną w naturze.
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Bardzo dziękuję za informacje.
Wszystko fajnie :lol: ale u mnie znowu pojawia się problem z tym "w zimie jasno i chłodno".
W lecie na tarasie na pewno będzie prezentowała się pięknie do jesieni, ale boję się, że uśmiercę ją w zimie.
Ja w piwnicy i w garażu mam chłodno +5 - 8 st. , ale przy jednym nie za dużym oknie nie jest zbyt jasno, raczej taki półmrok. Skolei w domu najniżej jakieś +16 :? :?: :?: :?: Rozumiem, że podlewa się minimalnie?
Czy przetrzyma w jednych albo drugich warunkach?
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Moje fuksję m wynosi do piwnicy i o nich po prostu zapominam, bo do piwnicy nie wchodzę (boję się jej hi hi). Przychodzi wiosna to je przynosi i ustawiam na parapecie i tylko podlewam. ObrazekMam jeszcze kilka doniczek w piwnicy i w tym tygodniu je już m przyniesie. Będę podlewać no i trzeba będzie je zasilić nawozem do roślin kwitnących. Ja kupuję do wszystkich kwitnących, żeby nie biegać z konewką i zmieniać nawóz do każdego kwiatka. :lol: Może znajdziesz miejsce na klatce schodowej, albo u koleżanki w piwnicy, jak nie masz gdzie je przechować.Zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Bogusiu, ale Ty jej w zimie (3 - 4 miesiące) w ogóle nie podlewasz? Nawet troszeczkę?
Ja nie mówię, że ona ma pięknie wyglądać w zimie, tylko, żebym miała co wyciągnąć z tej piwnicy na wiosnę :D
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Im chłodniejsze pomieszczenie, w którym przechowujesz fuksje tym mniej wody i światła one potrzebują. Ja np. raz w miesiącu kładę na podłoże w doniczce gałkę śniegu i tyle.
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ja do piwnicy nie wchodzę :wink: ale m czasami m właził tam z wodą, to chyba je podlewał, a może po coś innego mu ta woda była potrzebna?? :;230 :;230
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

O to spoko! :D :wink:
To ja w takim razie kupię coś w tym roku, na jesień schowam do piwnicy i pomartwię się za rok. :D
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Troszkę odgrzebię wątek :)

Czy to możliwe, że tak piękne rośliny mają tak mało sympatyków na tym prześwietnym forum? A może tylko mi się tak wydaję?
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kilka dni temu zakupilam fuksje ma pelno pakow kwiatowych.. i wsadzilam ja wprost do ziemi. To fuksja stojaca. Teraz dopiero doczytalam ze to dla niej zawczesnie na grunt..wykopac ja?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ojej... chyba jednak za wcześnie. Fuksja raczej nie lubi przymrozków. (Sprawdzone boleśnie ubiegłej jesieni.)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”