Hortensja drzewiasta Anabelle (Hydrangea arborescens)
Witam kiedy i na jaką wysokość przycina się hortensje anabelle??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Małgosiu!
Jest to Hydrangea arborescens (hortensja drzewiasta) 'Anabelle'
Jedna z moich ulubionych i najpiękniejszych okazów!
Pozdrawiam
Jest to Hydrangea arborescens (hortensja drzewiasta) 'Anabelle'
Jedna z moich ulubionych i najpiękniejszych okazów!
Pozdrawiam
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
Kiedyś posadziłam 3 hortensje w pełnym słońcu i nic z tego nie wyszło, bo na działce bywałam za rzadko i moje hortensje były po prostu przesuszone. Cud że w ogóle przeżyły. Później zabrałam je do ogrodu przydomowego, żyją i pięknie kwitną.
AniaZ, możesz posadzić w pełnym słońcu, ale trzeba zapewnić porządne podlewanie.
AniaZ, możesz posadzić w pełnym słońcu, ale trzeba zapewnić porządne podlewanie.
Ja dwa lata temu posadziłam hortensję w ogrodzie na pełnym słońcu. Potem przeczytałam, że jednak hortensja zdecydowanie woli cień, więc ją przesadziłam (co prawda w półcień, ale widzę, że daje radę).
Ale jest to hortensja ogrodowa. Jeżeli drzewiasta rzeczywiście nie stanowi w hodowli większych problemów /tzn.kwitnie/ to super.
Wody, niestety, każdej hortensji trzeba dużo lać, zwłaszcza podczas upałów.
Pozdrawiam
Ale jest to hortensja ogrodowa. Jeżeli drzewiasta rzeczywiście nie stanowi w hodowli większych problemów /tzn.kwitnie/ to super.
Wody, niestety, każdej hortensji trzeba dużo lać, zwłaszcza podczas upałów.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
AniuZ śmiało możesz posadzić Anabelle w pełnym słońcu!
Moja Anabelle była posadzona pod olbrzymią czereśnią i tak rosła przez kilka lat. Miała przez większą częśc dnia naprawdę ciemno. Potem drzewo zostało ścięte a jej stanowisko zmieniło się na bardzo słoneczne. Kwitnie pięknie co roku i nic jej nie zaszkodziło!
Moja Anabelle była posadzona pod olbrzymią czereśnią i tak rosła przez kilka lat. Miała przez większą częśc dnia naprawdę ciemno. Potem drzewo zostało ścięte a jej stanowisko zmieniło się na bardzo słoneczne. Kwitnie pięknie co roku i nic jej nie zaszkodziło!
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czy 'Annabelle' kwitła Ci w pełnym cieniu tak samo jak teraz w słońcu?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hortensja Anabelle to jedna z hortensji do zimniejszych rejonów a w sieci można przeczytać, że nie wymaga okrycia na zimę, kwitnie na pędach jednorocznych, dlatego co roku można ją na wiosnę, a podobno nawet trzeba, nisko ciąć.
Jeśli tą hortensję przytniemy mocno to masz mniej, ale ogromnych kwiatów, a jeśli przytniesz wyżej, to kwiatów jest więcej, ale mniejszych.
Podzielicie się doświadczeniami w jej uprawie?
Jeśli tą hortensję przytniemy mocno to masz mniej, ale ogromnych kwiatów, a jeśli przytniesz wyżej, to kwiatów jest więcej, ale mniejszych.
Podzielicie się doświadczeniami w jej uprawie?
Pozdrawia cynia