Mike u mnie są i mrówki i biedronki i pełno ptaszków, a szkodników niszczących moje drzewa i inne cuda w ogrodzie jest pod dostatkiem dziś znowu zauważyłam na brzózce te paskudy jest ich bardzo mało, ale jednak są życzę powodzenia w walce z paskudami
To mszyce wykonaj oprysk Mospilanem 20 SP w dawce 0,2 grama na litr wody, oprysk należy powtórzyć po pięciu dniach i kolejny profilaktyczny po kolejnych pięciu.
Decis jest środkiem kontaktowym.W związku z czym należy dokładnie pokryć całą roślinę.
Najskuteczniej działa w temperaturze poniżej 20st.C.
Stężenie w przypadku roślin ozdobnych ,to:0,05% tj.50ml w 100 litrach wody,czyli 0,5ml na 1 litr wody.
Mospilan jest środkiem układowym więc przenika całą roślinę,oprócz mszyc likwiduje również mączlika szklarniowego, jeśli się pojawi.
Należy wykonać co najmniej dwa zabiegi .
Te "białe pałeczki" mają związek z mszycami.Mączlik szklarniowy po poruszeniu rośliną lata,mieszka zazwyczaj na liściu ,ale od spodu.
Witajcie, mam szczepionego buka na pniu (Fagus sylvatica 'Rohan Weeping') i nie mogę sobie poradzić z mszycą, decis, pirimol nie skutkują, co zastosować
Mam nadzieję, że poskutkuje, naprawdę już nie mam zdrowia do tej mszycy, zniszczyła go strasznie i co gorsze, nawet stosując preparaty i mechaniczne ściąganie jej z liści dalej powraca.
Takiej wczesnej i silnej inwazji nie miałem nigdy- ledwie porzeczka zaczęła wypuszczać listki już były czerwono wybulone(Decis), na brzozie ledwie pączki pękły, to nie rosły obwalone mszycami(Confidor), wczoraj pośpieszyłem na ratunek czereśni i różom. Z powodu kwitnienia i wczesnej pory wegetacji zdecydowałem się na Calypso(choć rozważałem Karate i Pirimor).
Zobaczymy, co następne. Obejrzyjcie swoje roślinki!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.