Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2008, o 15:58
Całość bala jest "okrągła" tylko końce ścinasz na "prstokąty" i je łączysz na zakładkę.
Rysunek nr.3
http://graf.dom.pl/techn/200089_3.gif
http://www.dombal.com.pl/content/view/552/52/
Tutaj są akurat "kwadraty" ale przecież mogą być i okrągłe słupy
Rysunek nr.3
http://graf.dom.pl/techn/200089_3.gif
http://www.dombal.com.pl/content/view/552/52/
Tutaj są akurat "kwadraty" ale przecież mogą być i okrągłe słupy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2009, o 10:49
Pytanie o altany z drewna
Znalazłem na tym forum, na tym taki link:
http://www.gardenplanet.pl/altany-kute- ... ,d383.html
Piękne są te kute altany, ale czy ktoś słyszał o drewnianych, ażurowych altanach z łukowato wygiętymi listwami?
Oczywiście robionych współcześnie
Piękne są te kute altany, ale czy ktoś słyszał o drewnianych, ażurowych altanach z łukowato wygiętymi listwami?
-
- 10p - Początkujący
Re: Pytanie o altany z drewna
Wyginasz drewno na mokro w szablonach i czkasz aż wyschnie i pozostanie w wybranym kształciedoctorjeep pisze:Znalazłem na tym forum, na tym taki link:
Ale nie dasz rady zrobić takich bygibasów co z metalu
Ten pensjonat na ul. Kościeliskiej jest nowiutki, otwarcie miał w zeszłym roku późnż jesienią. Pokoje też są fajnie urządzone.
A i tak najładniejsze sa bardzo stare góralskie domy
A i tak najładniejsze sa bardzo stare góralskie domy
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
Żerdzie już załatwione, będą za tydzień jeszcze tylko pociąć je w lesie bo to będą 15 metrowe drzewa.. altana będzie miała wymiary 3,5x2,8 wys. 2 m.
A jeśli chodzi o pokrycie dachu trzciną, tak sie sklada ze moja dzialka graniczy z takimi nieużytkami zalewowymi na których jest pełno trzciny?? Wie ktoś może jak ją idzie wykorzystać do pokrycia dachu?? Czy trzeba ja jakoś przygotować? Jak mocować do dachu ?? itp
A jeśli chodzi o pokrycie dachu trzciną, tak sie sklada ze moja dzialka graniczy z takimi nieużytkami zalewowymi na których jest pełno trzciny?? Wie ktoś może jak ją idzie wykorzystać do pokrycia dachu?? Czy trzeba ja jakoś przygotować? Jak mocować do dachu ?? itp
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 kwie 2009, o 00:16
Witam.
Też ten temat mnie interesuje a mianowicie chcę zrobić coś takiego :
Wymiary jakie mnie interesują na moją wiato - altankę to 4 x 6 m.
Sam szkielet to potrafię chyba ? połączyć ale gorzej z dachem bo nie mam pojęcia jak zrobić pod kątem te krokiewki.(jak je pozacinać)
Mile był by widziany gotowiec o takich wymiarach JAK I KOSZTORYS.
Jestem chętny na wszelaką pomoc od forumowiczów , którzy na tym się znają.
JAK BYM MIAŁ CAŁY SCHEMAT Z WYCIĘCIAMI TO DAM RADĘ.
Boki tej wiato - altanki chcę obić siatką wojskową maskującą.
Na zdjęciu to chyba za wysoka ta wiato-altanka.
Pozdrawiam.bodzio
Też ten temat mnie interesuje a mianowicie chcę zrobić coś takiego :
Wymiary jakie mnie interesują na moją wiato - altankę to 4 x 6 m.
Sam szkielet to potrafię chyba ? połączyć ale gorzej z dachem bo nie mam pojęcia jak zrobić pod kątem te krokiewki.(jak je pozacinać)
Mile był by widziany gotowiec o takich wymiarach JAK I KOSZTORYS.
Jestem chętny na wszelaką pomoc od forumowiczów , którzy na tym się znają.
JAK BYM MIAŁ CAŁY SCHEMAT Z WYCIĘCIAMI TO DAM RADĘ.
Boki tej wiato - altanki chcę obić siatką wojskową maskującą.
Na zdjęciu to chyba za wysoka ta wiato-altanka.
Pozdrawiam.bodzio
Nowicjusz w sprawach działkowych
Na razie jest pomysł, a pomysł jest taki, że powstawać będzie ratami.
Tak sobie wymyśliłam, by na mojej działeczce - ogródek ROD postawić sobie wiatę, gdzie będzie się można skryć przed deszczem/wiatrem czymkowiek, postawić stół i zrobić grilla. Nie wiem, czy nie przesadzam z rozmiarem i rozmachem, ma być powoli i tanio.
Pomysł następujący: ścianki z płotów lamelowych - tylna to trzy płoty zupełnie nieprześwitujące, jeden bok to dwa płoty z górą ażurową, przeciwna do niej to jeden ażurowy, zaś do tych dwóch ścianek na pół ażurowych ma przylegać prostopadle jedna taka sama. Trzy "elementy" mają pozostać bez ścianek - wiata ma być otwarta, lecz w miejscach gdzie byłyby otwory miedzy tymi płotami miałyby byś słupy na których planuję dach z płyt trapezowych. Dach dwuspadowy.
Nie wiem, czy dość jasno napisałam, proszę o waszą opinię, jak to brzmi na pierwszy rzut oka. Jeden taki płot to 180cm, dochodzą słupy, pewnie 10 między nimi i tak się zastanawiam, czy nie przesadzam z rozmiarem.
Myślę też o tym, żeby początkowo wykonać tylko stelaż i dach, ścianki płoty wstawić z czasem - wszystko zależy od funduszy.
Podłoże chciałabym zrobić ze żwiru, dość grubego (mam w miarę nieograniczony dostęp do żwirowni). Powiedzcie, czy żwirowe podłoże jest dobrym pomysłem? Oczywiście ograniczone krawężnikami albo otoczakami. Czy pod taki żwir musi być jakiś specjalny podkład? A może żwir wcale się do tego nie nadaje?
Z czasem chciałabym tą altankę obsadzić jakimiś pnączami i może dostawić do niej jakąś szopkę na narzędzia, ale to wszystko z czasem.
Mam zdolnego brata, który mi to wszystko może zbudować - zbudował sobie domek letniskowy z wielkim tarasem, więc na pewno da radę.
Martwią mnie jednak orientacyjne koszty - wiem, ze głupio planować, nie mając pojęcia o cenach, ale zakładając, że robociznę i żwir mam za darmo, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaki może być koszt takiej inwestycji.
Poratujcie kobietę
Tak sobie wymyśliłam, by na mojej działeczce - ogródek ROD postawić sobie wiatę, gdzie będzie się można skryć przed deszczem/wiatrem czymkowiek, postawić stół i zrobić grilla. Nie wiem, czy nie przesadzam z rozmiarem i rozmachem, ma być powoli i tanio.
Pomysł następujący: ścianki z płotów lamelowych - tylna to trzy płoty zupełnie nieprześwitujące, jeden bok to dwa płoty z górą ażurową, przeciwna do niej to jeden ażurowy, zaś do tych dwóch ścianek na pół ażurowych ma przylegać prostopadle jedna taka sama. Trzy "elementy" mają pozostać bez ścianek - wiata ma być otwarta, lecz w miejscach gdzie byłyby otwory miedzy tymi płotami miałyby byś słupy na których planuję dach z płyt trapezowych. Dach dwuspadowy.
Nie wiem, czy dość jasno napisałam, proszę o waszą opinię, jak to brzmi na pierwszy rzut oka. Jeden taki płot to 180cm, dochodzą słupy, pewnie 10 między nimi i tak się zastanawiam, czy nie przesadzam z rozmiarem.
Myślę też o tym, żeby początkowo wykonać tylko stelaż i dach, ścianki płoty wstawić z czasem - wszystko zależy od funduszy.
Podłoże chciałabym zrobić ze żwiru, dość grubego (mam w miarę nieograniczony dostęp do żwirowni). Powiedzcie, czy żwirowe podłoże jest dobrym pomysłem? Oczywiście ograniczone krawężnikami albo otoczakami. Czy pod taki żwir musi być jakiś specjalny podkład? A może żwir wcale się do tego nie nadaje?
Z czasem chciałabym tą altankę obsadzić jakimiś pnączami i może dostawić do niej jakąś szopkę na narzędzia, ale to wszystko z czasem.
Mam zdolnego brata, który mi to wszystko może zbudować - zbudował sobie domek letniskowy z wielkim tarasem, więc na pewno da radę.
Martwią mnie jednak orientacyjne koszty - wiem, ze głupio planować, nie mając pojęcia o cenach, ale zakładając, że robociznę i żwir mam za darmo, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaki może być koszt takiej inwestycji.
Poratujcie kobietę
Altanka przy budynku-zdjęcia, projekty itp.
Witam! Chcę postawić altankę przy budynku gospodarczym,który ma stanowić jedną ze ścian altanki. Proszę was o zdjęcia podobnych altanek lub jakieś projekty. Dodam że altanka ma być w miarę duża, tak żeby spokojnie mogło sie w niej zmieścić ok. 14 osób.
Strazak998psp
Nie jestem ekspertem, ale słyszałem, że trzcinę kosi się zimą, jak woda już zamarznie. Wiąże się ja w snopki i tyle - gotowa trzcina do krycia dachów. Musi tylko być odpowiednio długa i nie połamana.
Jednak nie wydaje mi się żeby to można było zrobić samemu (byle jak na pewno można, ale dobrze to już wyższa liga)
a specjaliści od krycia trzciną biorą 250-300 za m2.
Wyjściem jest zatrudnić się w takiej firmie na tydzień, nauczyć się z grubsza fachu i voila! ;)
Nie jestem ekspertem, ale słyszałem, że trzcinę kosi się zimą, jak woda już zamarznie. Wiąże się ja w snopki i tyle - gotowa trzcina do krycia dachów. Musi tylko być odpowiednio długa i nie połamana.
Jednak nie wydaje mi się żeby to można było zrobić samemu (byle jak na pewno można, ale dobrze to już wyższa liga)
a specjaliści od krycia trzciną biorą 250-300 za m2.
Wyjściem jest zatrudnić się w takiej firmie na tydzień, nauczyć się z grubsza fachu i voila! ;)
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Włączę się do dyskusji.A po co krycie trzciną? Słomą nie wystarczy ?
Co do fachowości to nieraz widziałem ,, fachową robotę ''.(fachowa była tylko cena ).
.Jak masz dobry układ z sąsiadami to zawsze się znajdzie taki co pokryje niedrogo..I nie musi być to wiekowy sąsiad.Takie rzeczy potrafią panowie po 40-50.
Sam się kiedyś zastanawiałem ale dałem sobie spokój.Pokrywam całą altanę bluszczem hedera.
pozdrawiam.
Włączę się do dyskusji.A po co krycie trzciną? Słomą nie wystarczy ?
Co do fachowości to nieraz widziałem ,, fachową robotę ''.(fachowa była tylko cena ).
.Jak masz dobry układ z sąsiadami to zawsze się znajdzie taki co pokryje niedrogo..I nie musi być to wiekowy sąsiad.Takie rzeczy potrafią panowie po 40-50.
Sam się kiedyś zastanawiałem ale dałem sobie spokój.Pokrywam całą altanę bluszczem hedera.
pozdrawiam.