Kosaciec (Irys) - uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Czy mogę przesadzić jeszcze teraz irysy? Nie wiem czy są cebulowe czy kłączowe bo zastałam je już na działce..
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz :lol:

"Najlepszym terminem sadzenia jest okres spoczynku przypadający na lipiec – sierpień, ale przesadzanie zaczynać można już po przekwitnieniu, a następnie sadzić przez całe lato do końca września. "

cytat ze strony http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/irysy.html
Pozdrawiam, Jagoda
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Dostałam dzisiaj z ogródka sąsiada dłuuuuugie kłącze irysa (wyrosły z niego 3 roślinki). Czy mogę je podzielić na mniejsze? Czy miejsce oderwania należy zasuszyć? Niestety spieszyłam się przy wykopywaniu i naderwałam korzonki :( Czy to zaszkodzi roślince?

I ostatnie pytanie - co ja w ogóle dostałam? Te irysy mają dwukolorowe, żółto-zielone liście... :oops:
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Karinko, możesz podzielić w taki sposób, by każda nowo powstała roślina zachowała jego fragment oraz nasadę liści, skróconych do wysokości około 15 cm powyżej podstawy (ogranicza się w ten sposób straty wody). Miejsca cięcia kłączy dobrze jest zabezpieczyć sproszkowanym węglem drzewnym.

Irysów o dwukolorowych liściach jest kilka odmian m.in. iris pallida 'Aureavariegata'

http://www.hort.wisc.edu/mastergardener ... allida.htm

iris pseudacorus variegata http://www.hort.wisc.edu/mastergardener ... allida.htm

Zapytaj sąsiada jakiego koloru są kwiaty, wtedy identyfikacja będzie łatwiejsza...być może :roll:

Myślę, że mimo naderwania korzonków roślina powinna sobie poradzić.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Flowers bardzo dziękuję za informację. Dzisiaj przesadzam :lol:
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Dziękuję Ci, kochana - Twoja pomoc jest dla mnie nieoceniona :D
Dziękuję też za linki, bo sama nie miałam pojęcia, jaką frazę wklepać w wyszukiwarkę i za nic nie mogłam trafić na te cudaki :D
No to biorę się za moje nowe maluchy ;)
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mateola pisze:Moje irysy są tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=#346235

Bardzo ciekawa masz kolekcję-
ten goryczkowoniebieski cudowny!!!

Obrazek
Dusky Challenger

Obrazek
siewka

I ta jest cudna,uwielbiam irysy w kolorze złota. :D . :wink:
Pozdrawiam serdecznie, Beata Paulina :D
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

Ten pierwszy to irysowy vip, ma medal Dykesa ;)
Ogromna, silna roślina, ma ponad 10 ogromnych kwiatów na pędzie.
A ten drugi, to skromniutka siewka z nieznanego pomarańczowego irysa...
Był początkiem mojej zabawy z krzyżowaniem.
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam :)
Mam pytanie:
Czy przycinacie swoje irysy (wieloletnie)np. w sierpniu, tak 15-20 cm nad ziemie, bo tak mi doradziła sąsiadka, Ja to zrobiłam, a teraz się martwię czy one mi odrosną i zakwitną jeszcze w tym roku :roll: :?: :?:

Pozdrawiam

ps. wyglądały tak Obrazek
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swoje syberyjskie przycinam dopero teraz jak robię an ogrodzie porządki. W ich przypadku przycięcie liści nawet w sierpniu nie ma większego wpływu na ograniczenie kwitnienia bo i tak im liście wybijają.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Piękne te Wasze irysy. "Dusky chalenger"najpiękniejszy, no i Vivasvaata oczywiście. U siebie mam różne (nazw nie znam),w zeszłym r. cudnie zakwitły olbrzymie, bródkowe białe. Moje syberyjskie,( odmiana podstawowa) coś słabują, zestarzały się, muszę je podzielić. Od lat poszukuję najciemniejszych, prawie czarnych, bródkowych wysokich. W zeszłym r. kupiłam (też bez nazwy!), jeden zakwitł, nie był ani c. fiol.-czarny, ani wysoki. W mojej okolicy wybór beznadziejny, a ja tak kocham te kwiaty ! ;:167 Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Taki maluszek zakwitł...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Witam!

Czy ktoś z was może mi powiedzieć co to są za irysy i jak z nimi postepować? Zostały mi w spadku po poprzednich właścicielach,w zeszłym roku zakwitły tylko dwa kwiatki.
a tych bulw jest bardzo dużo.Więc chyba czegoś im brakuje.Może trzeba je jakoś odmłodzić? Tylko jak? Prosze o radę!

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje zdjęcie kosaćców kłączowych (bródkowych) powinno pojawić się w dziale byliny, trawy, zioła. To nie są rośliny cebulowe ani tym bardziej rośliny jednoroczne. No ale i tak już kilka osób w tym temacie pisze o kosaćcach kłączowych więc niech będzie. Problem z Twoimi kosaćcami polega na tym, że rośliny te w jednym miejscu mogą rosnąć 3-5 lat (nie dłużej!!!). Są to rośliny łatwe w uprawie. Potrzebują jednak słonecznego stanowiska i lekkiej przepuszczalnej gleby. Dobrze reagują na zasilenie wiosną powolnie działającym nawozem wieloskładnikowym. Szczyt każdego kłącza powinien być odsłonięty (kłącze nie powinno być przysypane ziemią). Niektórzy zalecają nawet by przy sadzeniu ustawiać kłącze z północy na południe (liście od północy) by liście nie rzucały cienia na kłącze i nie hamowały rozwoju kłącza. Rośliny dzielimy po kwitnieniu, usuwając ich środkowe (starsze) części. Zostawiamy tylko zdrowe części zewnętrzne. Zalecanie jest pielenie ręczne, by nie uszkodzić kłączy i delikatnych korzeni. Czasami wiosną, jeżeli mróz wypchnął kłącza z ziemi należy przysypać korzenie przepuszczalną ziemią lub piaskiem ale pamiętajmy by nie zakopać kłączy. Rośliny nie przesadzane gęstnieją i przestają kwitnąć.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Dziękuje ci bardzo dobry człowieku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”