Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-T-s
---
Posty: 5697
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

właśnie gotuje mi się filet wielgaśny z indyka....cały czas się zastanawiam jaki to będzie miało smak? pachnie super...

bo mi się pomyślało,że normalnie ugotowane białe mięso będzie...hmmm jutro zobaczę :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9775
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Beato-dzięki za świetny przepis na sos chrzanowy.
dora74w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 2 lut 2009, o 18:53
Lokalizacja: mazury

Post »

Witajcie dziewczyny!Znalazłam ten przepis jest super!Jutro zrobię i mam pytanie czy można tak zrobić również z wołowiną?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Wołowiny tak jeszcze nie robiłam :arrow: jak zrobisz to daj znać jak wyszło :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Dorko !

... amoże dziewczyny i chłopaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
dora74w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 2 lut 2009, o 18:53
Lokalizacja: mazury

Post »

Wołowinka wyszła dobra,troszkę za mało posoliłam.Super przepis!
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

To bardzo się cieszę Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2939
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam Katarzyno
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Naprawde świetny przepis !!! ;:138
Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad :heja

W najbliższym tygodniu na pewno zrobie ;:137 :tan


Może macie zdjęcia jak to wygląda ???

Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść. :roll:


Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są ;:138
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Od dawna robię... jest pyszne!!!!!

polecam!!!!!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Zrobiłam kilogramową karkówkę wg przepisu założycielki tego tematu, ;:180

:uszy Pycha ;:138

;:137 Ja dodatkowo dodałam 3 suszone papryczki peperoni, które przywiozłam we wrześniu z Krety ;:3

Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.

Szybkie proste smaczne i zdrowe ;:33

POLECAM :tan
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Dla lubiących eksperymentować znalazłam taki przepis:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Kaju !
Kilka razy w roku odbija mi i jak mam wenę zostaje kucharzem domowym.
Jaki eksperyment ?
Na wsi, na wschodzie polski, gdzie jeszcze biją świnie sposób jest znany.
Problemem w mieście, w kuchni w blokach jest specyficzna nutka zapachowa i brak przewiewu. Pomimo dodania przypraw, zapach jest. Najlepsza taka szynka powstaje po natarciu wyłącznie solą, pieprzem i jałowcem, albo tylko solą, jeżeli mięso jest z prawdziwej świnki, a nie takiej hodowanej w fabryce mięsa.
Fajnym miejscem do suszenia jest "grudniowy balkon". Trzeba tylko pamiętać o deszczu.
Soli należy dać około 10 dkg na kilogram mięsa. Dobrej, żadnej uszlachetnianej, czy z innymi dodatkami.
W czasie przechowywania w lodówce to białe które wycieknie należny jak najczęściej wylewać i naczynie wycierać do sucha ręcznikiem jednorazowym. Nie wolno myć !
Chyba wszystko.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”