Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

elik_49 pisze:Witaj Krzysiu :D , jeśli przeczytałbyś wszystkie moje posty to wiedziałbyś że to mój debiut z rozsadą na efekty muszę poczekać jeszcze troszkę, na razie jestem zadowolona z tego co zrobiłam , wszystkie pomidorki już rosną ,są popikowane oprócz koralików które rosną w tempie szachisty ;:30
A gdzie szukać twojego tematu?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na którymś z wątków pomidorowych ;:97 , ale jeśli ją chcesz uzyskać odemnie już to z ogromną chęcią czynię. Pomidorki pikuje się do do pojedyńczych doniczek, kiedy wykształcą się dobrze liście właściwe bo te pierwsze to liscienie :D bo wtedy jest już na tyle wytworzony system korzeniowy że możesz śmiało pikować, mi takich informacji udzielono i Ci ją przekazuje ;:25
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

arisza pisze:
Krzysztof Nowicki pisze: kiedy pikować do większego naczynia?

Kiedy wykszatałcą się liście właściwe , wtedy pikujemy. :D
Pikować można w każdym okresie wzrostu, tylko nie zawsze jest to potrzebne. :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdo, Tadeuszu, u nas "ogławianie" znaczy uszczykiwanie wierzchołków i robię to pod koniec sierpnia/ pocz. września na pomidorach wysokich (niesamokończących się) aby już wyżej nie rosły i nie kwitły, bo i tak owoce nie zdążą dojrzeć. Zrozumiałam, że obcinanie liści to jest.... u was "ogławianie", czy tak ?
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja też ogławiam pomidorki od dołu z liści :) zeby miały tez większy prześwit i żęby nie dostały grzyba
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GIENIU- rzeczywiście słowo ogławianie może być wieloznaczne, masz rację że bardziej "ogławianie" pasuje do "pozbawiania głowy", w tym przypadku głowy - wierzchołku krzaka. U nas ten termin "ogławianie " rozumiany jest również jako pozbawianie liści pędu głównego krzaku pomidora.

Z sposobem uprawy "uszczykiwania" wierzchołka pomidora , nie spotykam się , gdyż jest to tylko kaleczenie rośliny, bez żadnego efektu, pomidor i tak będzie rósł w górę, bo taka jego natura, ale nie z jednego pędu, tylko z wielu po "uszczknięciu".Jeżeli chce się by już owoce nowe się nie zawiązywały, to po prostu usuwa się kwiaty na krzaku.

Ja swoim pomidorom pozwalam rosnąć ile zechcę, a jeżeli zaczynają wierzchołkiem zbliżać się do folii na dachu, to je razem ze sznurkiem obniżam, robiąc na dole już "ogłowionego" pędu rodzaj pętli, w ten sposób w moim tunelu wysokości 3 metrów, rosną pomidory o długości pędów do 5 metrów.

ELU- Pierwsze kwiaty pomidora mogą opadać, ze względu na zbyt niską temperaturę (zwłaszcza nocą) w tunelu, dużą różnicę temperatur między nocą a dniem, albo z uwagi na braki pokarmowe roślina, zwłaszcza odpowiedniej wilgotności wokół sadzonki pomidora. Nie biorę pod uwagą, a jest to dla mnie oczywiste, że kwiatom pomidorów w tunelu trzeba pomóc w zapyleniu, najlepiej ( na początku ,gdy jest ich niedużo) przez potrząsanie rośliny, a później ,stosując do oprysku "betokson".
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

tadeusz48 pisze:Z sposobem uprawy "uszczykiwania" wierzchołka pomidora , nie spotykam się , gdyż jest to tylko kaleczenie rośliny, bez żadnego efektu, pomidor i tak będzie rósł w górę, bo taka jego natura, ale nie z jednego pędu, tylko z wielu po "uszczknięciu".Jeżeli chce się by już owoce nowe się nie zawiązywały, to po prostu usuwa się kwiaty na krzaku.
Ja spotkałam się z ogławianiem wierzchołka pomidora, poza tym sama tak robie. Jeśli odmiana nie jest samo kończąca robią też tak duży ogrodnicy w moim rejonie.
Nie zgodzę się z Tadeuszem, że to nic nie daje, bo pomidor i tak będzie rósł w górę. Otóż nie będzie rósł, bo i w jaki sposób??? przecież na bieżąco jest czyszczony z malutkich pędów bocznych, które wypuszcza. Poza tym po ogłowieniu wierzchołka nie będzie tracił "siły"na wzrost i wartości odżywczych na dalsze bezsensowne rośnięcie skoro może to przeznaczyć na same owoce (szybsze dojrzewanie)
Mówiąc prosto-- roślinka zajmuje się owocami , a nie wzrostem :D

Ja zawsze ogławiam pomidory z wierzchołków końcem sierpnia / początkiem września.

Elu, kwiaty pomidora spadają również wtedy, kiedy nie zostaną zapylone.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kochani, piszecie w wątku o PIKOWANIU siewek, a Wy się albo zachwycacie zdjęciami (niewiele to wnosi do tematu), albo piszecie o dorosłych pomidorach. I tak wątek urósł do prawie 40 stron, a konkretów o pikowaniu w nim coraz mniej...

Proszę, piszcie na temat, dobrze?

O ogławianiu mamy watek np. tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=pomidor*

Są też wątki pt. Wszystko o pomidorach i tam można się wypisać do woli o .. wszystkim co związane jest z pomidorami.

Dziękuję.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Post »

elik_49 pisze:Na którymś z wątków pomidorowych ;:97 , ale jeśli ją chcesz uzyskać odemnie już to z ogromną chęcią czynię. Pomidorki pikuje się do do pojedyńczych doniczek, kiedy wykształcą się dobrze liście właściwe bo te pierwsze to liscienie :D bo wtedy jest już na tyle wytworzony system korzeniowy że możesz śmiało pikować, mi takich informacji udzielono i Ci ją przekazuje ;:25
Dzięki serdeczne,pozdrawiam ;:94
monia09021984
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lip 2008, o 17:51

Post »

monia09021984 pisze:Witam, mam takie pytanie odnośnie pikowania moich pomidorków

Odmiana Baron wysiana 2 marca, wzeszły 11 marca - kiedy powinnam je pikować?

Obrazek Obrazek

Hodowlą pomidorów zajmuję się dopiero drugi raz w życiu. W ubiegłym roku wkradł mi się ogromny chaos w uprawę, odmiany były pomieszane przez moja nieuwagę, jednak efekt końcowy był zadowalający ponieważ owoce były smaczne i zdrowe, niestety wszystkie dopadła brunatna plamistość liści.
To moje pomidorki obecnie, przepikowane wczoraj. Na zdjęciach Barony i Słonka, jak na razie niczym się nie różnią. Mam nadzieję, że coś z nich będzie, bo wyglądają na jakieś takie słabiutkie chyba.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Monika...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

monia09021984 pisze:To moje pomidorki obecnie, przepikowane wczoraj. Na zdjęciach Barony i Słonka, jak na razie niczym się nie różnią. Mam nadzieję, że coś z nich będzie, bo wyglądają na jakieś takie słabiutkie chyba.
Monia będzie...będzie :D teraz daj im troszeczkę czasu po przepikowaniu.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
monia09021984
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lip 2008, o 17:51

Post »

Masz racje :) jakoś niepostrzeżenie umknęło to mojej uwadze :) dzięki!
pozdrawiam Monika...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu - czy myślisz, że mogę już teraz popikować pomidorki pod nieogrzewanym tunelem foliowym? - moja mama robi to w połowie kwietnia - ale spojrzałam na długoterminową prognozę pogody dla zachodniej Polski i w nocy temperatura ma być powyżej zera - dodatkowo planuję przykryć pomidorki włókniną.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”