Nie wydaje mi się by to był dobry pomysł, może na początku cebula by rosła natomiast później ,wraz z wzrostem pomidorów cebuli zaczęło by brakować światła, w lipcu podczas zbioru pomidorów, z kolei cebula by była zadeptywana, a lubi ona lekką, nie udeptaną glebę, spróbuj poeksperymentować, zobaczysz co z tego wyjdzie.Mateusz pisze:A co sądzicie, żeby pomiędzy pomidory posadzić cebulę? Dobry pomysł?
Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arabellko jesteś pewna, że pomidor lubi się z papryką? Bo tak chcę zasadzić a ktoś mi powiedział, że nie powinno się obok siebie.ARABELLA pisze:Czytalam,ze pomidor toleruje cebule,salate,papryke,bazylie,koper.Nie lubi natomiast rzodkiewki i ogorka.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Moje ogródkowe początki
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź.tadeusz48 pisze:Nie wydaje mi się by to był dobry pomysł, może na początku cebula by rosła natomiast później ,wraz z wzrostem pomidorów cebuli zaczęło by brakować światła, w lipcu podczas zbioru pomidorów, z kolei cebula by była zadeptywana, a lubi ona lekką, nie udeptaną glebę, spróbuj poeksperymentować, zobaczysz co z tego wyjdzie.Mateusz pisze:A co sądzicie, żeby pomiędzy pomidory posadzić cebulę? Dobry pomysł?
Kilka posadzę pomiędzy pomidory, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Zawsze będzie nowe doświadczenie.
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidor ''lubi'', gdy rośnie obok niego papryka. Pisze to w każdej książce i ja doświadczyłem na własnym przykładzie.Ines1977 pisze:Arabellko jesteś pewna, że pomidor lubi się z papryką? Bo tak chcę zasadzić a ktoś mi powiedział, że nie powinno się obok siebie.ARABELLA pisze:Czytalam,ze pomidor toleruje cebule,salate,papryke,bazylie,koper.Nie lubi natomiast rzodkiewki i ogorka.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mommy , liście więdną jednostronnie ? . Od wierzchołka , czy od dołu ?mommy_b pisze:Mam problem z rozsadą pomidorów. Więdną roślinom liście a niektóre zwijają się do góry jak przy zbyt wysokiej temperaturze w szklarni. Tylko, że są to młode sadzonki. I jak tak dalej pójdzie to stracę całą rozsadę. Poszukałam troszkę i wygląda to jak niedobory miedzi i chyba też fosforu. Co teraz robić, czy zacząć je nawozić/ Mam też problem z ziemiorkami, nie jest ich wprawdzie wiele i nie wszędzie ale są. krzaczki rosną nadal, ale część liści więdnie i jak tak dalej pójdzie to będą prawie łyse. Pomyślałam więc żeby na jedną doniczkę (7x7x7 cm) dać jedną lub pół pałeczki nawozowo-owadobójczej. Czy się to sprawdzi i pomoże w tym przypadku?
kozula
Gdzieś tam wcześniej wspomniałam, że wsiałam pomidorki zamówione wysyłkowo, nazwa (wg. pana, który wysłał to FLAME), są rzeczywiście takie "egzotyczne', ale gdzieś w necie spotkałam podobne tylko z inna nazwą. Może to nie są te same, jednak wygląd i kolorystyka zdumiewająca. Co do smaku, będę jeszcze musiała poczekać. Dziś zauważyłam, że młode sadzoneczki mają kolor czerwonkawy ( w odróznieniu od żółtych koktajlowych, które są nieco większe).
To FLAME
Tu tak nie widac, ale też są lekko powyciągane, chociaz południowa strona, brak słońca robi swoje.
To FLAME
Tu tak nie widac, ale też są lekko powyciągane, chociaz południowa strona, brak słońca robi swoje.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Kubusiu różnie ludzie sadzą pomidora , jedni 40x40 drudzy 40x50 a znam i takich co 60x60 to wszystko zależy od miejsca w szklarni (tunelu) i od tego na ile pędów będziesz prowadził pomidora. Na dwa czy na jeden.Kubuś pisze:Zadałem to pytanie w innym temacie, ale nikt nie odpowiada, wiec zadam je jeszcze raz W jakim rozstawie sadzicie pomidory ??
Czy taki rozstaw byłby dobry? 40*40(cm) chodzi mi tu o szklarnię.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
To zależy również od odmiany ,tzn.jakie ma ulistnienie.Kubuś pisze:Zadałem to pytanie w innym temacie, ale nikt nie odpowiada, wiec zadam je jeszcze raz
W jakim rozstawie sadzicie pomidory ??
Czy taki rozstaw byłby dobry? 40*40(cm) chodzi mi tu o szklarnię.
Pozdrawiam
Ja sadzę:40x40x80(ścieżka),często mają za gęsto,szczególnie malinowe.Sadzę na jeden pęd.