Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mateusz pisze:A co sądzicie, żeby pomiędzy pomidory posadzić cebulę? Dobry pomysł? :wink:
Nie wydaje mi się by to był dobry pomysł, może na początku cebula by rosła natomiast później ,wraz z wzrostem pomidorów cebuli zaczęło by brakować światła, w lipcu podczas zbioru pomidorów, z kolei cebula by była zadeptywana, a lubi ona lekką, nie udeptaną glebę, spróbuj poeksperymentować, zobaczysz co z tego wyjdzie.
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

ARABELLA pisze:Czytalam,ze pomidor toleruje cebule,salate,papryke,bazylie,koper.Nie lubi natomiast rzodkiewki i ogorka.
Arabellko jesteś pewna, że pomidor lubi się z papryką? Bo tak chcę zasadzić a ktoś mi powiedział, że nie powinno się obok siebie.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tadeusz48 pisze:
Mateusz pisze:A co sądzicie, żeby pomiędzy pomidory posadzić cebulę? Dobry pomysł? :wink:
Nie wydaje mi się by to był dobry pomysł, może na początku cebula by rosła natomiast później ,wraz z wzrostem pomidorów cebuli zaczęło by brakować światła, w lipcu podczas zbioru pomidorów, z kolei cebula by była zadeptywana, a lubi ona lekką, nie udeptaną glebę, spróbuj poeksperymentować, zobaczysz co z tego wyjdzie.
Dziękuję za odpowiedź.
Kilka posadzę pomiędzy pomidory, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Zawsze będzie nowe doświadczenie. :)
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ines przeczytaj o uprawie wspolrzednej warzyw tam jest wszystko opisane :D
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07

Post »

Ines1977 pisze:
ARABELLA pisze:Czytalam,ze pomidor toleruje cebule,salate,papryke,bazylie,koper.Nie lubi natomiast rzodkiewki i ogorka.
Arabellko jesteś pewna, że pomidor lubi się z papryką? Bo tak chcę zasadzić a ktoś mi powiedział, że nie powinno się obok siebie.
Pomidor ''lubi'', gdy rośnie obok niego papryka. Pisze to w każdej książce i ja doświadczyłem na własnym przykładzie.
Awatar użytkownika
DNW123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2009, o 10:48

Post »

A oto moje powyciągane Rumcajsy.

Nie ma okna od południa co zrobić żeby się tak nie wyciągały ? Obrazek
four wheels move the body, two wheels move the soul
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Mateusz pisze:Pomidor ''lubi'', gdy rośnie obok niego papryka. Pisze to w każdej książce i ja doświadczyłem na własnym przykładzie.
Ja też to potwierdzam ze swojego doświadczenia.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mommy_b pisze:Mam problem z rozsadą pomidorów. Więdną roślinom liście a niektóre zwijają się do góry jak przy zbyt wysokiej temperaturze w szklarni. Tylko, że są to młode sadzonki. I jak tak dalej pójdzie to stracę całą rozsadę. Poszukałam troszkę i wygląda to jak niedobory miedzi i chyba też fosforu. Co teraz robić, czy zacząć je nawozić/ Mam też problem z ziemiorkami, nie jest ich wprawdzie wiele i nie wszędzie ale są. krzaczki rosną nadal, ale część liści więdnie i jak tak dalej pójdzie to będą prawie łyse. Pomyślałam więc żeby na jedną doniczkę (7x7x7 cm) dać jedną lub pół pałeczki nawozowo-owadobójczej. Czy się to sprawdzi i pomoże w tym przypadku?
Mommy , liście więdną jednostronnie ? . Od wierzchołka , czy od dołu ?

kozula
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zadałem to pytanie w innym temacie, ale nikt nie odpowiada, wiec zadam je jeszcze raz :)

W jakim rozstawie sadzicie pomidory ??
Czy taki rozstaw byłby dobry? 40*40(cm) chodzi mi tu o szklarnię.

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Kozula, nie wiem niestety co znaczy czy jednostronnie, ale więdną od dołu tzn dolne liście i zaczynają od końcówki ku łodydze. Jutro wstawię fotki, będzie pewnie lepiej widzieć co im dolega.
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Gdzieś tam wcześniej wspomniałam, że wsiałam pomidorki zamówione wysyłkowo, nazwa (wg. pana, który wysłał to FLAME), są rzeczywiście takie "egzotyczne', ale gdzieś w necie spotkałam podobne tylko z inna nazwą. Może to nie są te same, jednak wygląd i kolorystyka zdumiewająca. Co do smaku, będę jeszcze musiała poczekać. Dziś zauważyłam, że młode sadzoneczki mają kolor czerwonkawy ( w odróznieniu od żółtych koktajlowych, które są nieco większe).

To FLAME

Obrazek

Tu tak nie widac, ale też są lekko powyciągane, chociaz południowa strona, brak słońca robi swoje.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Kubuś pisze:Zadałem to pytanie w innym temacie, ale nikt nie odpowiada, wiec zadam je jeszcze raz :) W jakim rozstawie sadzicie pomidory ??
Kubusiu różnie ludzie sadzą pomidora , jedni 40x40 drudzy 40x50 a znam i takich co 60x60 to wszystko zależy od miejsca w szklarni (tunelu) i od tego na ile pędów będziesz prowadził pomidora. Na dwa czy na jeden.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Kubuś pisze:Zadałem to pytanie w innym temacie, ale nikt nie odpowiada, wiec zadam je jeszcze raz :)

W jakim rozstawie sadzicie pomidory ??

Pozdrawiam :wink:
To zależy również od odmiany ,tzn.jakie ma ulistnienie.
Ja sadzę:40x40x80(ścieżka),często mają za gęsto,szczególnie malinowe.Sadzę na jeden pęd.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”