Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne
Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne
Witam, mam pytanie co do palikowania papryki ostrej "cyklon" i ogólnej pielęgnacji, bo w internecie można znaleźć naprawdę niewiele na temat tej odmiany. Dotychczas rosła prosto, ale kiedy osiągnęła 10-12 cm zaczęła się tak jakby "płożyć" . Na opakowaniu po nasionach napisane jest, że nie wymaga palikowania, a gdzie indziej znów, że odmiany wysokie (150 cm) trzeba podwiązać. I teraz nie wiem, poza tym mam słabe pojęcie, jak to zrobić, proszę o rady
Papryka chili.
Witam.
W tym roku pierwszy raz podjąłem próbę wychodowania samodzielnie papryki chili. Postanowiłem w dniu jutrzejszym wysadzić sadzonki do gruntu i o zgrozo nie mogę nigdzie znaleśc opakowania z nasionek papryki. W jakich odległościach od siebie wysadzać sadzonki papryki?
Pozdrawiam
bielok
W tym roku pierwszy raz podjąłem próbę wychodowania samodzielnie papryki chili. Postanowiłem w dniu jutrzejszym wysadzić sadzonki do gruntu i o zgrozo nie mogę nigdzie znaleśc opakowania z nasionek papryki. W jakich odległościach od siebie wysadzać sadzonki papryki?
Pozdrawiam
bielok
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Papryka Jalapeno
Papryczka z kuchni meksykańskiej. Mam już 20-25 cm sadzonki z nasion przywiezionych z USA, wygląda, że będą kwitnąć niedługo. Ale mamy lipiec, posiane były w marcu. Rosną bez tunelu foliowego. Czy ktoś z Was uprawiał i czy jest szansa, że w naszym klimacie zaowocuje?
Witam. Mój pierwszy post. Też w tym roku zacząłem uprawę chili. Pod koniec marca wysiałem nasiona kilku gatunków. Rosną całkiem przyzwoicie i na kilku roślinach są już owoce. Niedojrzałe jeszcze, ale to tylko kwestia czasu. Pozostałe zaczynają kwitnąć. Tak więc w w naszym klimacie spokojnie będą rosły. Nawet na południowym oknie będą miały dobre warunki. Jalapeno to mało wymagająca odmiana, więc powinna spokojnie zaowocować jeśli zapewnisz jej odpowiednie warunki.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
I jak tam uprawa? U mnie bardzo ładne owoce, na każdym z 9-ciu krzaczków, ale gdyby lato było dłuższe to pewnie by urosły większe. Nasiona w środku białe, więc zakładam, że nie są chyba tak do końca dojrzałe. Owoce długości ok. 11 cm, ciemno zielone. Ale da się jeść i nawet nie są aż tak ostre ;) Wkroiłam surową do leczo i jest mniam!
Papryka ostra
Witam!!!
Chciałbym zasiać sobie w domu na parapecie paprykę ostrą, ale niestety nie wiem jaką... Chciałbym, żeby nie była ona zbyt duża - aby mieściła się na parapecie... Pochwalcie i podzielcie się swoimi doświadczeniami. Jaka odmiana jest najlepsza i najbardziej odpowiednia na parapet (może jest ich kilka)
Chciałbym zasiać sobie w domu na parapecie paprykę ostrą, ale niestety nie wiem jaką... Chciałbym, żeby nie była ona zbyt duża - aby mieściła się na parapecie... Pochwalcie i podzielcie się swoimi doświadczeniami. Jaka odmiana jest najlepsza i najbardziej odpowiednia na parapet (może jest ich kilka)
Witam.
Widze,że temat jest dawno temu rozpoczęty, ale właśnie tą odmianę papryki kilka dni temu wysiałam .
Jestem początkującą ogrodniczką, ale z dużym zapałem i sporym miejscem na uprawy, oraz póki co czasu też mi nie brak na to hobby ;)
Czy ktoś tak jak Ja wysiał nasiona papryki "cyklon"? ;:228
Jakie macie doświadczenie w pielęgnacji jej na parapecie jako rozsady i jak się ją uprawia w gruncie i folii??
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje
Pozdrawiam serdecznie.
JUŻ TUŻ TUŻ I WIOSNA NA DZIAŁCE BĘDZIE JUŻ !!! ;:2
Widze,że temat jest dawno temu rozpoczęty, ale właśnie tą odmianę papryki kilka dni temu wysiałam .
Jestem początkującą ogrodniczką, ale z dużym zapałem i sporym miejscem na uprawy, oraz póki co czasu też mi nie brak na to hobby ;)
Czy ktoś tak jak Ja wysiał nasiona papryki "cyklon"? ;:228
Jakie macie doświadczenie w pielęgnacji jej na parapecie jako rozsady i jak się ją uprawia w gruncie i folii??
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje
Pozdrawiam serdecznie.
JUŻ TUŻ TUŻ I WIOSNA NA DZIAŁCE BĘDZIE JUŻ !!! ;:2
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7