Larwy ziemiórki mogą podgryzać korzenie.Należałoby je zlikwidować.Nie napisałeś w jakim podłożu posadziłeś rozsadę ,jeśli w torfie lub substracie to raczej nie powinny wystąpić niedobory składników pokarmowych.mommy_b pisze:Mam problem z rozsadą pomidorów. Więdną roślinom liście a niektóre zwijają się do góry jak przy zbyt wysokiej temperaturze w szklarni. Tylko, że są to młode sadzonki. I jak tak dalej pójdzie to stracę całą rozsadę. Poszukałam troszkę i wygląda to jak niedobory miedzi i chyba też fosforu. Co teraz robić, czy zacząć je nawozić/ Mam też problem z ziemiorkami, nie jest ich wprawdzie wiele i nie wszędzie ale są. krzaczki rosną nadal, ale część liści więdnie i jak tak dalej pójdzie to będą prawie łyse. Pomyślałam więc żeby na jedną doniczkę (7x7x7 cm) dać jedną lub pół pałeczki nawozowo-owadobójczej. Czy się to sprawdzi i pomoże w tym przypadku?
Co do innych przypadków więdnięcia rozsady,nie jest przypadkiem przelana,przechłodzona?Oczywiście mogą być również inne przyczyny więdnięcia roślin.