Pustynnik ( Eremurus)
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pustynnik ( Eremurus)
Zakupiłam i posadziłam wczoraj kłacze Pustynnika.
Czy ktoś posiada tą roslinkę? Jak się z nim obchodzić?
Pozdrawiam.
Basia.
Czy ktoś posiada tą roslinkę? Jak się z nim obchodzić?
Pozdrawiam.
Basia.
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Basiu.
Ja posiadam pustynnika i jest to bardzo ciekawa roślinka .
U mnie rośnie na słońcu. Pustynnika sadzi się w głębokim dołku ale na dnie musi być zrobiony kopczyk.Pustynnik nie lubi zalewania i stojącej na nim wody bo bardzo łatwo gnije.
Ziemia u mnie normalna ogrodowa. Na jesieni żeby nie zamakał to ja przykrywam go taką małą płachtą i wtedy ma sucho ale można i nie przykrywać jak nie ma obfitego deszczu.
JAK PRZYKRYJESZ DOBRZE LIŚĆMI TO TEŻ BĘDZIE OK BO WODA SIĘ NIE BĘDZIE DOSTAWAŁA W NADMIARZE NA KŁĄCZE.Na wiosnę trochę nawozu i po kłopocie.
Tylko jedna uwaga; pustynnik może siedzieć w ziemi i 2 lata a dopiero potem z niej wyjść
Pozdrawiam.
Ja posiadam pustynnika i jest to bardzo ciekawa roślinka .
U mnie rośnie na słońcu. Pustynnika sadzi się w głębokim dołku ale na dnie musi być zrobiony kopczyk.Pustynnik nie lubi zalewania i stojącej na nim wody bo bardzo łatwo gnije.
Ziemia u mnie normalna ogrodowa. Na jesieni żeby nie zamakał to ja przykrywam go taką małą płachtą i wtedy ma sucho ale można i nie przykrywać jak nie ma obfitego deszczu.
JAK PRZYKRYJESZ DOBRZE LIŚĆMI TO TEŻ BĘDZIE OK BO WODA SIĘ NIE BĘDZIE DOSTAWAŁA W NADMIARZE NA KŁĄCZE.Na wiosnę trochę nawozu i po kłopocie.
Tylko jedna uwaga; pustynnik może siedzieć w ziemi i 2 lata a dopiero potem z niej wyjść
Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cuuudo!!!
Mam nadzieje że mój wyjdzie z ziemi ;)
Przeczytałam, że pustynnikom zasychaja liscie na końcach.... http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/76
Pozdrawiam
Basia.
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
Witaj apus.
Ten krzak to krzewuszka. W tym roku będzie mniej okazalszy ponieważ go przyciełam bo za bardzo się rozrósł.
Pustynnik u mnie siedział w ziemi 2 lata , ale u ciebie może wyjść już teraz . Ja go chyba za głęboko posadziłam ale sobie poradził. Wysiałam też go z zebranych nasion i już mam siewki.
Pozdrawiam.
Ten krzak to krzewuszka. W tym roku będzie mniej okazalszy ponieważ go przyciełam bo za bardzo się rozrósł.
Pustynnik u mnie siedział w ziemi 2 lata , ale u ciebie może wyjść już teraz . Ja go chyba za głęboko posadziłam ale sobie poradził. Wysiałam też go z zebranych nasion i już mam siewki.
Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Pustynnik
Niezwykle ozdobna roślina, pochodząca z zachodniej i centralnej Azji.
Rośnie kępami.
Kwiatostan składa się z drobnych kwiatków osadzonych na długich, podobnych do świec kiściach.
Wymaga stanowiska ciepłego, słonecznego, gleby próchniczej luźnej i suchej.
Zimą wskazana jest ochrona przed zimnem i wilgocią.
Najlepiej będzie sie prezentować posadzony jako centralny akcent rabaty kwiatowej.
Polecany takze do ogródków skalnych i na kwiat cięty.
Z uwagi na wczesne zanikanie liści polecamy sadzić w towarzystwie np. traw ozdobnych czy tawułek ogrodowych.
Tyle wiem z netu , a moze mi ktos napisac czy ma tą rosline,czy wykopuje ją na zimę....[/url]
http://www.swiatkwiatow.pl/pustynnik-wa ... id331.html
Rośnie kępami.
Kwiatostan składa się z drobnych kwiatków osadzonych na długich, podobnych do świec kiściach.
Wymaga stanowiska ciepłego, słonecznego, gleby próchniczej luźnej i suchej.
Zimą wskazana jest ochrona przed zimnem i wilgocią.
Najlepiej będzie sie prezentować posadzony jako centralny akcent rabaty kwiatowej.
Polecany takze do ogródków skalnych i na kwiat cięty.
Z uwagi na wczesne zanikanie liści polecamy sadzić w towarzystwie np. traw ozdobnych czy tawułek ogrodowych.
Tyle wiem z netu , a moze mi ktos napisac czy ma tą rosline,czy wykopuje ją na zimę....[/url]
http://www.swiatkwiatow.pl/pustynnik-wa ... id331.html