Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Wpadłam tylko życzyc Ci miłego dnia.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażko Tobie też życzę przemiłego dnia.

Ja już chyba na głowę upadłam całkowicie, bo jak byłam w ogrodniczym wczoraj by sie pytać o hydrożel to widziałam
takie piękne bylinki, świetnie wyrośnięte, dobrze ukorzenione i w dużych pojemnikach 12 cm. Dodatkowo dość tanie
jak u nas. Tylko po 2,50 euro a normalnie te małe są po 2,20 euro. No i skusiłam się, nie dało rady się powstrzymać.
I do tego niektóre są wodolubne. No trudno, będę ganiać z konewkami. Ale najgorsze, gdzie ja znajdę miejsce by je
wszystkie posadzić. Chyba trzeba będzie coś wyrzucić. Nakupowałam takie na które juz dawno miałam chrapkę.

Najpierw wilczomlecz (euphorbia amygdaloides 'Purpurea') uwielbiam jego kolor i do tego był w kwiatach

Obrazek

Lubię serduszka więc kupiłam nową serduszkę (Dicentra formosa czerwona)

Obrazek

Małą japońską paprotkę o srebrnych listkach (Athyrium nipponicum pictum 'Metallicum')

Obrazek

Dwa ciemierniki czerwonawe (helleborus orientalis purpuracens) kropkowany i czerwony. Będą pasować do tego
ciemiernika co już mam. I będę miała więcej kwiatków zimą. Bardzo się z nich cieszę.

Obrazek

Thalictrum aquilegifolium (nie znalazłam polskiej nazwy) Kwitnie na różowo.

Obrazek

Do kompletu hostę 'Gold Standard' bo mi potrzeba trochę liści z kolorze złotym.

Obrazek

Miałam ochotę na maleńką lewisję choć nie mam skalniaka. Mają śliczne kwiatki takie wielobarwne.

Obrazek

Do ochrony powojników przed słońcem i posadzenia w ich nogach kupiłam kilka małych roślinek takich jak ten szczawik
(oxalis adenophylla)

Obrazek

do tego jasnotę plamistą (lamium maculatum 'Red Nancy')

Obrazek

i arabis caucasica 'Variegata' bo ma ładne ozdobne listki

Obrazek

To dopiero będę miała co sadzić. Pędzę do ogrodu i słonecznego dnia życzę.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Wow jakie śliczne zakupy zrobiłaś Pszczółko. Miłej pracy w takim razie Ci życzę.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Wiesiu,
sporo fajnych roślinek kupiłaś; ciekawa jestem, jak je zakomponujesz w swoim ogrodzie.
Ale znając Twoje wyczucie, jestem pewna, że latem pokażesz nam wspaniałe kompozycje z tymi nowymi kwiatkami.

U mnie dzisiaj była wspaniała, słoneczna pogoda i cały dzień spędziłam w ogrodzie. Teraz to już chce się żyć!

Pozdrawiam Cię serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pszczółko- Wiesiu, zaglądałam już do Ciebie wcześniej, zaraz po Twojej wizycie u mnie, tylko nie zostawiłam śladu... ;:173 Ciągle myślę, że "jutro będę miała więcej czasu... :wink: Oj naiwna ja, naiwna...
Ze zdjęć , Twój ogródek nie wygląda wcale na malutki. W każdym razie jest bardzo ładny i dobrze utrzymany! Masz piękne róże i inie tylko :D . Ciekawa jestem od jak dawna urządzasz swój ogród. Albo nie pisałaś, albo nie doczytałam (fakt, że skoncentrowałam się głównie na oglądaniu zdjęć) :D
Biegnę już, bo chłopa zagłodzę! ;:65 ;:36 (Ale z pewnością wrócę... :D )

P.S. Zapomniałam: zakupy super!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O tak - zakupy super.
Widać że miejsca masz jeszcze dosyć na sadzenie. :wink:
Czy zdążyłaś posadzić dzisiaj wszystko ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu nie uraziłaś mnie tylko musiałam zatrzymać ten temat
bo ciągnął by się jeszcze przez kilka stron.Wszyscy jedno i to samo
by powtarzali.Stało by się to wreszcie nudne.
Wiesiu nie wiedziałam że agapant zawiązuje owoce.Ja mam niebieskiego
i po przekwitnięciu ścinam mu kwiaty, a na zimę przenoszę do chłodnego miejsca
i przestaję podlewać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Pszczółko wspaniałe zakupy :!: Też poluję na tą odmianę serduszki, ale na białą. W tamtym roku kupiłam od lokalnego ogrodnika i zasuszyłam :oops: , teraz czekam, aż znowu pojawi się na targu.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witam wiosennie przemiłych gości

Dziękuję Grażko praca już w toku. Życzę Ci udanego dnia.

Dalu mam nadzeję że roślinkom będzie dobrze u mnie i latem będę mogła pokazać fotki. A na razie trzeba jeszcze
znaleźć odpowiednie miejsce na sadzenie ale to prawdziwa radość. Cieszę się że masz ładną pogodę i możesz
popracować z przyjemnością w ogrodzie. Przemiłego dnia Dalu.

Fleur kwiatuszku Dzięki za wizytę. Nie przeoczyłaś, po prostu nie pisałam. Ogrodem zajmuję się już od 10 lat
ale na początku nie bardzo intensywnie. Teraz poświęcam mu dużo więcej czasu i staram się poprawiać błędy młodości.
A to forum to jest kopalnia wiedzy i wielu pięknych rzeczy do podpatrzenia (między innymi równiez u Ciebie :!: :!: :!: )

Grażynko Oj z tym miejscem to nie jest tak dobrze. Każdy centymetr jest gęsto obsadzony. Jak czytam na forum
że trzeba wykopać dół 60 x 60 cm to mi skóra cierpnie bo trzeba by było wykopać przynajmniej z 5 innych roślin które
rosną na tej powierzchni. Wiem Grażynko, że to nie jest rozsądne. Roślinkom brak przestrzeni życiowej, światła,
wody, nawozu i raczej walczą o życie z taką konkurencją, nie mogą sie dobrze rozwijać. Ale nie mam serca wyrzucić
jakąkolwiek roślinkę by dac lepsze warunki innym. I do tego nie lubię oglądać czarnej ziemi, wolę zielone. Mój ogródek
to nie kogrobusz ale busz na pewno jest.
;:112
Już zaczęłam sadzenie ale muszę przygotowac trochę ziemię pod te cieniolubne. Może uda mi się dzisiaj skończyć.
A jak nie to jutro też jest dzień na ogród.

Danusiu czy masz już wystarczająco ciepło by wystawic drzewka owocowe do ogródka? Ponoć w Polsce dzisiaj
znów spadł śnieg.

Życzę cieplutkiego dnia
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Madziu może jej nie przesuszyłaś. Serduszka znika w ciepłe lato i pojawia sie na nowo w lutym. To jest jej
normalny cykl rozwojowy. Tylko jej nie wyrzucaj jak wygląda na zaschniętą. Ona odżyje na wiosnę.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Wątki Pszczółki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Fantastyczne zakupy!!!!!
Jaka u Ciebie już pełna wiosna Wiesiu....Zazdraszczam :oops:
Mam pytanie czy ten Kłosowiec fenkułowy, nie przemarza w naszym klimacie? :)
Ładna odmiana szczawika..... :wink:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Wiesiu, jesteś pewna, że ta odmiana serduszki też zamiera w lecie. Kupiłam swoją wczesną jesienią i nie wyglądała jakby miała zamiar się wycofać. Ale i tak wylądowała już na kompoście. A może to tylko podobna, a nie taka sama? Jak kupię, to dopytam się wszystkiego i napiszę tu na forum:D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

witaj:)

widzę, że u Ciebie wielkie sadzenie, wspaniałe nabytki masz...:).. na pewno będzie cudnie

pozdrawiam słonecznie
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”