Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydaje mi się że to jeszcze za wcześnie ale być może mylę się, ja będę swoją wysiewać do doniczek dopiero w połowie kwietnia, nasiona szybko kiełkują także bez problemu zdąży urosnąć jeszcze . Po wysadzeniu do gruntu zawsze przykrywam jeszcze na jakiś czas agrowłókniną i później nie wymaga już zadnej specjalnej pielęgnacji.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Ja swoją cukinię sieję bezpośrednio do gruntu koło 20.V. Tak późno bo nie chcę żeby mi plonowała wtedy co ogórek. Z ogórkami mam tyle roboty,że nie mam czasu na robienie innych przetworów. Osiem krzaczków cukinii swobodnie mi wystarcza na przetwory i bieżące jedzenie. Nie stwarza ona problemów w uprawie.
wodnik
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do selin! Ja stosuję butelki po wodzie 6 litrowe z obciętą szyjką.Taką wcześniejszą rozsadę wysadzam na miejsce stałe i na to butla lub plastikowe przejrzyste wiaderka.Tak nakrywałam cukinię ,bakłażana i pomidorki.Na zapowiadane mrozy można dodatkowo okryć włókniną.
Pytanie czy masz ogród koło domu,czy musisz się przemieszczać bo to już jakiś problem ,żeby na bieżąco reagować.
pozdrawiam Alicja
Pytanie czy masz ogród koło domu,czy musisz się przemieszczać bo to już jakiś problem ,żeby na bieżąco reagować.
pozdrawiam Alicja
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Ja też sieję wcześnie.A sadzonki ochraniam tak ze wbijam kilki dookoła miejsca z cukiniami i okrywam jakąś folią.Agrowłóknine też stosuje.Niestety w tym roku małe sadzonki Większość oszpeciły ślimaki i reszta zaowocowała w sierpniu
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Selin!na pewno nic im nie będzie.U mnie w ten sposób rosną już od ponad tygodnia melony i bakłażany.Gdyby zapowiadały się ostre mrozy dostaną dodatkową osłonę z włókniny.Boję się tylko,że mogą wyrosnąć z tych ubranek,a zwłaszcza cukinia bo bujniej się rozrasta.
Na wszelki wypadek możesz pod przykryciem wysiać do gruntu kilka nasionek,jeśli Ci zostały.
-pozdrawiam
Alicja
Na wszelki wypadek możesz pod przykryciem wysiać do gruntu kilka nasionek,jeśli Ci zostały.
-pozdrawiam
Alicja
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
to można jeszcze je wysiać ? Mam nasiona i zapomniałam to zrobić wcześniej
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Ja też dopiero teraz dosiewałam cukinię. Co roku wkładałam do doniczki dwa nasiona i potem żal mi było usuwać te "nadwyżkowe" sztuki. W tym roku posiałam po jednym i z 8 nasion wykiełkowały 2, więc musiałam dosiać. Ja już dawno zagłosowałam ale wydaje mi się że sporo nas "warzywomaniaków" jeszcze tego nie zrobiło. A więc do dzieła.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39