Glicynia - uprawa,problemy Cz.1
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witajcie
Moja glicynia w tym roku pierwszy raz zimowała w ogrodzie.W zeszłym roku sporo się rozrosła(jakieś 3 m) i zagęściła.
Poprzednio krótko ja cięłam-nad 3 oczkiem.W tym roku też tak zamierzam.
Czy już ją nawozić?
Pomóżcie mi rozszyfrować jej stan po zimie i te czarne pączki
Moja glicynia w tym roku pierwszy raz zimowała w ogrodzie.W zeszłym roku sporo się rozrosła(jakieś 3 m) i zagęściła.
Poprzednio krótko ja cięłam-nad 3 oczkiem.W tym roku też tak zamierzam.
Czy już ją nawozić?
Pomóżcie mi rozszyfrować jej stan po zimie i te czarne pączki
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj darla80.
Ja mam moja glicynię 5 rok. ww ub roku po raz pierwszy zakwitła około 100 kiściami , widok był powalający, zważywszy ze nie spodziewaliśmy sę że zakwitnie.Co roku jesienia i wiosna /marzec/ mąż podsypuje obornik /jakiś czeski/i bardzo krótko przycina . Według mnie stan Twojej jest bardzo dobry.Z tych ciemnych łusek sądzę będą paki liści, ale jutro na swojej jeszcze sprawdzę.
Ja mam moja glicynię 5 rok. ww ub roku po raz pierwszy zakwitła około 100 kiściami , widok był powalający, zważywszy ze nie spodziewaliśmy sę że zakwitnie.Co roku jesienia i wiosna /marzec/ mąż podsypuje obornik /jakiś czeski/i bardzo krótko przycina . Według mnie stan Twojej jest bardzo dobry.Z tych ciemnych łusek sądzę będą paki liści, ale jutro na swojej jeszcze sprawdzę.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
figa, sądzę po dwóch latach może twoja glicynia jeszcze nie kwitnąć.moja kiedy kupiłam też juz miała ze dwa latka, w sumie licząc zakwitła po 6 , co ponoć jest bardzo szybko.Ważne jest tez czy była szczepiona, szczepione szybciej zakwitaja.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- darla80
- 1000p
W piątek przycinałam tu i tam...góra była zsechnięta i tak ciachałam aż w sumie zostawiłam niewiele więcej niż w zeszłym roku-niech się wzmocni a na kwitnienie mogę-warto poczekać.W tym roku dokupiłam jeszcze białą i malutką różową,tak więc będę miała zgrane trio
A ogród i tak zachwyci nowymi clematisami
A ogród i tak zachwyci nowymi clematisami
-
darla, z pewnością nie zaszkodzi jej to przycięcie a wręcz przeciwnie.zapomniała dodac że jeszcze podsypuje oprócz wspomnianego obornika , dolomit.Te łuski sprawdziłam na mojej to zawiązki gałązek liściowych.Ja również dokupiłam białą szczepiona ub. jesieni zobaczymy kiedy zakwitnie.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- darla80
- 1000p
Mirko-ślicznie Ci dziękuję za odpowiedź
Jeśli to były pączki liściowe to tym bardziej mi nie szkoda tego cięcia.Kto wie,może już za rok doczekam się kwiatów(miałabym ją już wtedy u siebie czwarty sezon) ...a na zimę na pewno cieplej ją otulę.
Jeśli to były pączki liściowe to tym bardziej mi nie szkoda tego cięcia.Kto wie,może już za rok doczekam się kwiatów(miałabym ją już wtedy u siebie czwarty sezon) ...a na zimę na pewno cieplej ją otulę.
-
Darla a jakie nawozy stosujesz pod glicynie, one sa bardzo żarłoczne spróbuj zastosować ten nawóz o którym pisałam a wtedy kto wie może zakwitnie szybciej.My byliśmy w wielkim szoku kiedy odkryliśmy kiście kwiatowe, widok cudowny ,zakwitły w maju. A glicynia lubi konkretne cięcie.Bardzo ważne ziemia nie może być kwaśna.co do oczaru to miałam też ten czerwonopomarańczowy, ale 2 lata temu mi przemarzł i odszedł do krainy ciemności.Ja moich glicyni nie okrywałam nigdy a zimy czasem silne.Zapraszam do odwiedzenia moich storczyków.[/b]
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- darla80
- 1000p
W zeszłym roku był mały mix-trochę do pnączy,trochę do kwitnących,raz nawet wapna
Dolomit powiadasz ?Obornik był chyba raczej granulowany(czeski)?
Co do kwitnienia-z tego co pamiętam to glicynie zawiazują pąki w poprzednim sezonie,więc nie mam na co liczyć.Za to gdy się czeka...to dopiero jest efekt gdy w końcu zakwitną...storczyki uczą cierpliwości(byłam,byłam )
Okrywać niestety jestem zmuszona-wersja klimatyczna pod Suwałki wrony zawracają,niedźwiedzie biegają
Dolomit powiadasz ?Obornik był chyba raczej granulowany(czeski)?
Co do kwitnienia-z tego co pamiętam to glicynie zawiazują pąki w poprzednim sezonie,więc nie mam na co liczyć.Za to gdy się czeka...to dopiero jest efekt gdy w końcu zakwitną...storczyki uczą cierpliwości(byłam,byłam )
Okrywać niestety jestem zmuszona-wersja klimatyczna pod Suwałki wrony zawracają,niedźwiedzie biegają