Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

W natłoku innych postów zapytam jeszcze raz...Może jakaś dobra duszyczka odpowie :lol:
jolami pisze:Czy pomidorki Rumba Ożarowska wysiane 27.03 mają szansę urosnąć i wydać owoce?
Inne odmiany siałam wcześniej i teraz będę już pikować, ale tę Rumbę wysiałam chyba zbyt późno :oops: Jeszcze nie wzeszła.... Dać sobie z nią spokój???
dziękuję
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Mi jedna odmiana dopiero teraz kiełkuje a była wysiana ponad miesiąc temu :? Wszystkie inne normalnie wzeszły tylko nie te nasiona. Ale spróbuję ją posadzić do szklarni bo zależało mi na tej odmianie. Myślę, że może nasiona były zbyt wysuszone i dlatego tak długo to trwało. Więc zapewne tej odmiany może będzie tylko kilka owoców, ale w przyszłym może wykiełkuje już normalnie :)
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A oto stan obecny moich sadzonek pomidorów:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jolami pisze:W natłoku innych postów zapytam jeszcze raz...Może jakaś dobra duszyczka odpowie :lol:
jolami pisze:Czy pomidorki Rumba Ożarowska wysiane 27.03 mają szansę urosnąć i wydać owoce?
Inne odmiany siałam wcześniej i teraz będę już pikować, ale tę Rumbę wysiałam chyba zbyt późno :oops: Jeszcze nie wzeszła.... Dać sobie z nią spokój???
dziękuję
Ja z premedytacją wysiałem 24 marca, więc nie masz co się martwić.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

jolami pisze:W natłoku innych postów zapytam jeszcze raz...Może jakaś dobra duszyczka odpowie :lol:
dziękuję
Teraz rozsada wyrośnie w 6 tygodni . Na 15 maja będziesz mieć mocną rozsadę która bez problemów wyda owoce .

kozula
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Wronek98, Kozula to mnie pocieszyliście :lol: Dzięki
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja wysiewam co roku 20 marca i zawsze zdążą urosnąc :)
alabama_joe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 11:39

Post »

Kochani ogrodnicy !! Pomocy !! Dzisiaj z racji ładnej pogody po raz czwarty wystawiłem pomidorki koktailowe na balkon. Po powrocie z pracy zobaczyłem, że listki zbielały i zrobiły się miękko-papierowe. Co może być przyczyną ?

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Zapomniałeś że na tym balkonie powinieneś zrobić pomidorom cień, po prostu nie były nigdy na słońcu i doznały poparzeń od słońca.
alabama_joe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 11:39

Post »

Dziękuję Panu za odpowiedź. Tak przypuszczałem ale jako kompletny żółtodzób wolałem nie ryzykować i postanowiłem zapytać. Jutro zmajstruję im cieniówkę z pieluchy ;]
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Od czterech dni codziennie wynoszę moje pomidory i paprykę w wielodoniczkach na taras, wiadome jest, że każdego dnia na coraz to dłużej.Dzisiaj były tam praktycznie cały dzień, ale w czym problem? Otóż zauważyłam dzisiaj rano, że moje pomidorki jakby jaśnieją, tzn.od połowy liści w górę robią się jasno zielone wręcz zieleń przechodząca delikatnie w żółć(zaznaczam jest to bardzo delikatne) liście są ok, nie więdną i nie są miękkie.
Proszę o poradę czy to wskazuje na brak jakiś składników? Czy mogę czymś podnawozić już małe pomidorki? Pikowałam je ze 3 tyg. temu.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Ariszo , jeszcze było trochę za chłodno , poza tym jak już napisał Tadeusz , wskazane było cieniowanie ( ja wieszam włókninę ) i osłona od wiatru .
Rozsady będą trochę ,, osmalone '' właśnie na żólto - biało , ale to nie jest objaw braku składników , tylko szoku . Te liście które są teraz , pozostaną blade , następne wyrosną zdrowo zielone .
Po 3 tygodniach od pikowania można już rozsadę dokarmić , bo prawdopodobnie wykorzystała dużą część tego co było w podłożu . Wskazany nawóż wieloskładnikowy do pomidorów .

Pozdrawiam , kozula
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Bardzo dziękuję Kozulo za odpowiedź :D
Nie napisałam w poprzednim poście ,że moje pomidorki były osłonięte od wiatru i nie stały w pełnym słońcu . Poza tym temperatura na południu Polski w ostatnich 4 dniach była wysoka, u mnie przeszło 22 stopnie , a w słońcu dużo więcej.
Jutro dam im troszeczkę nawozu do pomidorów , myślę że jak zrobię rozcieńczenie 20ml nawozu na 10 litrów wody będzie to bezpieczne.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedź ;:97
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”