Towarzystwo dla iglaków?
Wrzos potrzebuje słońca, a pod sosnami jest cień cały rok.Funkie można posadzić, ale będzie kłopot z wilgotnością, bo deszczu, śniegu mało dojdzie przez gęste igły, a na dodatek funkia działa jak parasol.Ja mam pod 20 letnimi czarnymi sosnami gęsty dywan z barwinka, znosi suszę i cień.Sosny zrzucają igły, zgrabiam je lekko z powierzchni , część zostaje 'połknięta' przez barwinek Krzewy zimozielone mogą być, ale opadające igły będą się na nich zaczepiały, a wyciąganie ich z kolczastej mahonii nie należy do przyjemności U mnie sprzątanie długich igieł i szyszek odbywa się jesienią i do wiosny jeszcze kilka razy, po każdej większej wichurze inaczej jest totalny śmietnik
Jakie rośliny pod duży świerk?
Jak w temacie.
Duży, 30-to letni, piękny, dorodny świerk syberyjski. Przedwczoraj usunąłem dolne gałęzie, gdyż niektóre z nich były już uschnięte. Dzięki temu zrobiło się nieco jaśniej.
Dodatkowo usunąłem igliwie (5 taczek!).
Co posadzić?
Wiadomo: światła zbyt dużo tam nie ma, dodatkowo strona północno-wschodnia. Ziemia spowita odnogami, cienkich jak makaron, korzonków. Igliwie być może zakwasiło trochę ziemie, pH - metru niestety nie mam.
Zamówiłem gajowca żółtego, myślę także o czymś wyższym - np. śnieguliczce Hancock (nie znam rośliny i nie wiem na co ją stać, porodzi sobie???).
Może jeszcze wrzosy/wrzośce tylko co z tym światłem...?
Hosty pewnie odpadają - za mało wilgoci?
Rzućcie jakimś pomysłem!
R.
Duży, 30-to letni, piękny, dorodny świerk syberyjski. Przedwczoraj usunąłem dolne gałęzie, gdyż niektóre z nich były już uschnięte. Dzięki temu zrobiło się nieco jaśniej.
Dodatkowo usunąłem igliwie (5 taczek!).
Co posadzić?
Wiadomo: światła zbyt dużo tam nie ma, dodatkowo strona północno-wschodnia. Ziemia spowita odnogami, cienkich jak makaron, korzonków. Igliwie być może zakwasiło trochę ziemie, pH - metru niestety nie mam.
Zamówiłem gajowca żółtego, myślę także o czymś wyższym - np. śnieguliczce Hancock (nie znam rośliny i nie wiem na co ją stać, porodzi sobie???).
Może jeszcze wrzosy/wrzośce tylko co z tym światłem...?
Hosty pewnie odpadają - za mało wilgoci?
Rzućcie jakimś pomysłem!
R.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerknij tutaj
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21467
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21467
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co pod świerki?
Witam, mam pytanie co mozna dać pod świerki srebne?
Wyciełam dzisiaj sporo suchych gałezi spod nich i jest jakis metr wolnej przestrzeni chodzi o wysokość. Swierki sa juz dosc duze bo z 3-4 merty chyba maja Pod nimi było mnostwo igliwia Wszysko wygrabiłam i zostala sama ziemia, choc za jakis czas znowu napada... Czy ma szanse cos urosnac pod takim swierkiem? Czy podlanie ich duza iloscia wody przyniesiepozytywny efekt,boostanio duzo mi gubia igieł...
Pozdrawiam
Wyciełam dzisiaj sporo suchych gałezi spod nich i jest jakis metr wolnej przestrzeni chodzi o wysokość. Swierki sa juz dosc duze bo z 3-4 merty chyba maja Pod nimi było mnostwo igliwia Wszysko wygrabiłam i zostala sama ziemia, choc za jakis czas znowu napada... Czy ma szanse cos urosnac pod takim swierkiem? Czy podlanie ich duza iloscia wody przyniesiepozytywny efekt,boostanio duzo mi gubia igieł...
Pozdrawiam
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co posadzić pod sosnami
Co posadzić pod sosnami rosnącymi w rzędzie, interesuje mnie coś co by tworzyło rodzaj żywopłotu.Sosny rosną wzdłuż ogrodzenia i teraz po usunięciu dolnych gałęzi odkrył się widok na buszowisko u sąsiada.