Bonsai gubi liście,marnieje

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bukszpan - bonsai - dziwny kolor liści

Post »

Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o rade :
Czy to normalne, że liście u bukszpana robią się rdzawe?
Jeszcze nie opadły, ale zastanawiam się czy to nie jakiś szkodnik lub choroba
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli do tej pory tego nie zrobiłaś, to wpisz w wyszukiwarkę słowo "bukszpan" (http://forumogrodnicze.info/search.php), a znajdziesz sporo wątków, w których będzie pewnie wyjaśnienie Twoich wątpliwości. Całkiem niedawno o tym pisaliśmy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Droga Nalewko !

Znam zasady forum i opcje szukaj. Nie należę również do osób leniwych, które oczekują odpowiedzi na tacy.
Z tego co dotychczas przeczytałam niestety nie doszłam jaka jest przyczyna zmiany koloru liści mojego bukszpana. Zwracałam również uwagę na daty zamieszczania postów. Jesienne przebarwienia to nie są na pewno :wink:
Jedyne co może przychodzić mi do głowy to fakt że zostały zredukowane korzenie tej rośliny ( zgodnie z sugestią w innym poście). Przy czym nie jest to mój pierwszy bukszpan tak potraktowany, natomiast pierwszy, który zmienił kolor ulistnienia.
Oczywiście dziękuję za życzliwość
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ooops, ale się wkopałam :oops:

Wybacz, nie chciałam Cię pouczać, tylko pomóc, kiedy nikt inny się nie pojawił (wiem, jak to jest, kiedy się czeka na odpowiedź, a ta się nie zjawia). A każda rada jest lepsza, niż żadna, bo nawet krótka i niekoniecznie fachowa, może nakierować na sposób rozwiązania problemu.

Jeśli nadal nie znalazłaś porady, to proponuję jeszcze zrobić dokładniejsze zdjęcia liści z obu stron i pędów, i dać na forum. A potem wyjąć roślinę z pojemnika i obejrzeć korzenie, bo może coś je podgryza.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
agnieszka12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2007, o 12:32

Post »

Moim zdaniem to nie jest normalne.

A jaką masz ziemie - bukszpany to specyfikczna roślina, która nie przepada za kwaśną ziemią, tylko lekko zasadową bądź obojętną.

Jeżeli jest w miejscu silnie nasłonecznionym również może żółknąć
Sprawdź czy żółte liscie robią się brązowe, usychają i odpadają, jeżeli tak może został porażony przez grzyby. Normalne na pewno to nie jest :)
Stokrotka rosła polna....
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witam ponownie:)
Liście nadal robią się coraz bardziej rdzawe i wydaje mi sie że jest ich więcej. Ziemia w której jest to mieszanka (cz.ogrodniczej + żwirek do drenażu) wydaje mi się że pH jest dobre. Tak jak mówiłam inne mają się dobrze. Hmm, zagadka nadal nie rozwiązana :(
Dziękuję za uwagę, będę również podawać następne objawy, może dojdziemy cóż to takiego.
Pozdrawiam
Agnieszka
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam Agnieszko :P

Bukszpan ,który prezentujesz jest w rzeczywistości przystosowanym na bonsai
krzaczkiem i ..podlega zupełnie innym kryterium uprawy , niż w naturze.

Co nie znaczy ,ze jest inny ale ...hodowany w mało dla niego komfortowych warunkach--->mieszkanie.
Ważna , a pewnie najważniejsza sprawa dla drzewek bonsai, to adaptacja miejsca, adaptacja po cięciach ,równowaga cięcia ,przesadzanie. Wszystkie plagi świata są możliwe ,gdy roślina /każda/jest osłabiona czynnikiem od niej niezależnym.
To już jest obszar inny , w który wkracza roślina.

Myślę,że konieczne byłoby z Twojej strony poczytanie rad na stronie zaprzyjażnionej
www.przyjacielebonsai.pl
-tam gross problemów jest poruszanych -może coś znajdziesz podobnego.

Mam również własne /ileś tam :P / bonsai , też robione na krzewach zimotrwałych lecz...... traktuję je jako formy dalej ogrodowe, na zewnątrz i też w ten sposób spędzają zimę.
To jest gwarancja dla mnie ich dobrego funkcjonowania.

Ponadto niewiele o samym drzewku piszesz , więc z katalogu dolegliwości trudno
wyłuskać konkretną przyczynę. A ważne sprawy-od kiedy masz,czy odpowiednio korygujesz cięcia itp....brakuje w pytaniu.

Podpowiem, ze bukszpany sa bardzo leniwe :P ,nie takie łatwe i bardzo długo trzeba oczekiwać na efekty.Nawet z opóznieniem pokazują , co im nie pasuje w uprawie.
Taka jest ich natura-rosną kiedy one chcą i w odpowiednim czasie i warunkach.
Mam wiele bukszpanów ,w tym formowanych od lat, więc moja :P sugestia niedomagań nie jest pozbawiona podstaw.

- myślę ,że będzie dobrą pomocą specjalistyczną , nawiązanie kontaktu z bonsaistami.
Bywam tam i widzę, że takich problemów jednostkowych jest na pęczki - w końcu to też wąska specjalizacja i dobrze zasięgnąć opinii u żródła :P

Zyczę powodzenia w uprawie

pozdrawiam
J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam Jovanko i dziękuję za zainteresowanie.
Znam strony bonsai, jestem tam również pod tym samym nickiem.
Rośline mam od 07 tego roku, kupiona została w likwidowanym ogrodnictwie. Była zielona z lekkimi rudawymi przebarwieniami, ale przyznam że niespecjalnie tam się roślinami opiekowali.
Roślina została przycięta również w lipcu. Po zauważeniu powyższych objawów stąd wzięłam się na waszym forum :) z nadzieją, że jakoś wspólnymi siłam uda się dojść co mu dolega. Stoi oczywiście na balkonie cały czas. Póki co żaden liść nie opadł ani też nie zczerniał.
p.s. Dzięki takim forom i wymianie wiadomości następni mają lżej :)
Pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Jedna z przyczyn odbarwień mogą być nicienie. Ale to może wykazać tylko badanie labolatoryjne.
kolejną problemy w gospodarce wodno-mineralnej
Przy tak niewyraźnych szczegółach można tylko pogdybać
potrzebujesz pomocy a nie odpowiedziałaś na opcję NALEWKI
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Agula76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przepraszam :oops: Oczywiście jutro rano zaraz wkleję zdjęcia.
Jeszcze raz dziękuję
merylu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2008, o 20:30

Bonsai gubi liście,marnieje

Post »

witam
przez tydzień mój bonasi nie był podlewany i ususzyłam go... wszystkie listki są suchutkie, mam go kilka lat i nigdy nie chorował. jak go uratować?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to współczuję Merylu!. Z jakiego drzewka jest to bonsai ?
Myślę,że musisz je wpakować całe razem z pojemnikiem do naczynia z wodą, niech spokojnie nasiąknie, potem osusz, może biedak odżyje ?
Pozdrawiam i życzę powodzenia. :shock: :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
merylu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2008, o 20:30

Post »

z fikusa drobnolistnego
już go kąpałam ... czekam na efekt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”