Jałowiec - choroby i szkodniki
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spleśniały jałowiec - proszę o diagnozę
Witam,
dzisiaj w czasie obchodu ogrodu z bliska obejrzałam jeden z jałowców (nie znam niestety jego nazwy). Z daleka nie wyglądał źle, więc wcześniej nie przyszło mi do głowy dokładnie go badać, dziś przyjrzałam mu się i zauważyłam czarne drobniuteńkie plamki na igiełkach. Zajrzałam do środka i zobaczyłam to, co widać na drugim zdjęciu
Co to jest i czy można tego jałowca jakoś poratować?
dzisiaj w czasie obchodu ogrodu z bliska obejrzałam jeden z jałowców (nie znam niestety jego nazwy). Z daleka nie wyglądał źle, więc wcześniej nie przyszło mi do głowy dokładnie go badać, dziś przyjrzałam mu się i zauważyłam czarne drobniuteńkie plamki na igiełkach. Zajrzałam do środka i zobaczyłam to, co widać na drugim zdjęciu
Co to jest i czy można tego jałowca jakoś poratować?
Zaiste wspaniała hodowla
Czerwiec, rodz. wenowcowate. Mączystek jałowcowy na 'Gold Cone'. Larwy zimują na pędach pod tymi kłakami.
Lubi tego jałowca niezmiernie... trzeba pryskać. Najlepiej systemicznym. Confidor, Marshall. I dokładnie. Rozgarnąć krzew i w środku też. Ale jak się ociepli i zaczną żerować. Co nie padnie, a złoży jaja, wykluwa się w czerwcu. Powtórzyć na początku czerwca oprysk w fazie larw.
Czerwiec, rodz. wenowcowate. Mączystek jałowcowy na 'Gold Cone'. Larwy zimują na pędach pod tymi kłakami.
Lubi tego jałowca niezmiernie... trzeba pryskać. Najlepiej systemicznym. Confidor, Marshall. I dokładnie. Rozgarnąć krzew i w środku też. Ale jak się ociepli i zaczną żerować. Co nie padnie, a złoży jaja, wykluwa się w czerwcu. Powtórzyć na początku czerwca oprysk w fazie larw.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tarcznik jałowcowiec
do pogotowia ogrodniczego - w zeszłym roku tarcznik jałowcowiec dopadł moje dwa skyrockety
czy mam czekać teraz, aż do czerwca, żeby wykonać znowu oprysk ? tak przynajmniej piszą, żeby opryski robić w czerwcu,
a co do tego czasu będzie się działo z moimi jałowcami
czy mam czekać teraz, aż do czerwca, żeby wykonać znowu oprysk ? tak przynajmniej piszą, żeby opryski robić w czerwcu,
a co do tego czasu będzie się działo z moimi jałowcami
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tarcznik jałowcowiec
Inaczej mówiąc- to zależy od wielu okoliczności, ale nie od tarczników.jokaer pisze:a co do tego czasu będzie się działo z moimi jałowcami (
Gdyby to miało jakiś sens na pewno znalazły by się porady by już coś przedsiębrać przeciw tarcznikom.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Jałowiec Skyrocket choroba?
Witam,
Skyrockety posadzone zostały ok. 5lat, do tej pory były całe zielone, od zeszłych wakacji gdy były upały zaczęły od dołu schnąc i opadać im igły.
Co może być przyczyną?
Susza/upały czy może jakaś choroba?
I jak temu przeciwdziałać ?
Słyszałem o rożnych sposobach jak temu zaradzić, np obciąć suche gałązki.
Zaatakowało mi tak cały żywopłot, jedynie 3 szt. zostały całe zielone za grusza.
Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, żeby odzyskały dawny wygląd:)
poniżej zdjęcia jałowców zrobione wiosną:
Z góry dziękuję za odpowiedź
Skyrockety posadzone zostały ok. 5lat, do tej pory były całe zielone, od zeszłych wakacji gdy były upały zaczęły od dołu schnąc i opadać im igły.
Co może być przyczyną?
Susza/upały czy może jakaś choroba?
I jak temu przeciwdziałać ?
Słyszałem o rożnych sposobach jak temu zaradzić, np obciąć suche gałązki.
Zaatakowało mi tak cały żywopłot, jedynie 3 szt. zostały całe zielone za grusza.
Proszę o pomoc jak sobie z tym poradzić, żeby odzyskały dawny wygląd:)
poniżej zdjęcia jałowców zrobione wiosną:
Z góry dziękuję za odpowiedź
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
radzę jak najszybciej skontaktować się z Januszem z Pogotowia Ogrodniczego.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...