Sedum
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest Sedum burrito.
Podłoże do sukulentów z warstwą drenażu z keramzytu na spodzie doniczki.
Nawożenie od wiosny do jesieni nawozem do kaktusów i sukulentów.
Od czasu do czasu podlanie Biohumusem nie zaszkodzi
Podłoże do sukulentów z warstwą drenażu z keramzytu na spodzie doniczki.
Nawożenie od wiosny do jesieni nawozem do kaktusów i sukulentów.
Od czasu do czasu podlanie Biohumusem nie zaszkodzi
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Zna ktoś tę roślinę? ( rozchodnik - Sedum morganianum)
Witam,
jestem pierwszy raz na forum. Potrzebuję Waszej pomocy. Mam piękną roślinkę. Jest bardzo krucha. Pędy ma podobne do pestek winogron. Nie znam się na roślinach i dopiero zaczynam się nimi zajmować. Może ktoś mi pomoże? Jak się nazywa i jak ją się pielęgnuje?
Może ktoś zna tę roślinę?
Dodałam zdjęcie przez Fotosik, ale nie wiem, czy wyjdzie coś z tego. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam.
jestem pierwszy raz na forum. Potrzebuję Waszej pomocy. Mam piękną roślinkę. Jest bardzo krucha. Pędy ma podobne do pestek winogron. Nie znam się na roślinach i dopiero zaczynam się nimi zajmować. Może ktoś mi pomoże? Jak się nazywa i jak ją się pielęgnuje?
Może ktoś zna tę roślinę?
Dodałam zdjęcie przez Fotosik, ale nie wiem, czy wyjdzie coś z tego. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Re: Czy ktoś zna tę roślinę?
To jest rozchodnik Sedum morganianum.
Podejrzewam, że jako sukulent lubi słońce i przepuszczalną, niezbyt wilgotną ziemię.
Podejrzewam, że jako sukulent lubi słońce i przepuszczalną, niezbyt wilgotną ziemię.
Re: Czy ktoś zna tę roślinę?
Znalazłam trochę informacji. Należy podlewać, jak ziemia przeschnie. Zastanawia mnie, dlaczego jest taki kruchy? I czy można coś zrobić, żeby nie łamał się przy każdym dotknięciu. Aż boję się go podlewać, bo ciągle gubi listki. Może po prostu źle go pielęgnuję. Co prawda u mnie nie wisi, ale płoży się na oknie, ale nie wiem, czy to jest przyczyna jego kruchości.
Sedum
W zeszłym roku kupiłam Sedum burrito. Pięknie przezimowało, ale niestety chyba z braku światła zrobiły się duże przerwy między kuleczkowatym listkami i wygląda to nieestetycznie. Stąd moje pytanie: czy w tej roślince można przyciąć te nieestetyczne kawałki pędów ? Czy przycięcie spowoduje zahamowanie wzrostu tego pędu czy " odbije " i dalej będzie rósł ? I czy może stać w palącym słońcu tak jak kaktusy, bo tutaj są pewne rozbieżności. Raz czytam o przefiltrowanym świetle a raz o pełnym słońcu. Proszę o pomoc.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sedum buritto
Powiem Ci ze swojego "ogródka", Kasiu: ja swoje ucięłam teraz całkiem niedawno, nie mogę szczegółowo zdać relacji, bo jeszcze za wcześnie, ale nie powinno się nic stać. Pocięłam na większe i mniejsze kawałki, niektóre oddałam, niektóre ukorzeniam, wsadziłam na balkonowy skalniaczek i patrzę jak rosną. Z tego, co mi wiadomo, powinny odbić bez problemu. Ja dużo swoich sukulentów niestety przycinam, bo rosłyby bez żadnej kontroli, ostatnio np. Kalanchoe prolifera, która bardzo ładnie rozkrzewia się na samej górze, o krasulkach nie wspomnę, bo tutaj wręcz trzeba. Sedum jednak przycięłam pierwszy raz, może dlatego że mam ich tylko trzy gatunki i jakoś nie darzę wielką miłością - lubię po prostu na skalniaczku te roślinki. Może ktoś jeszcze coś doda od siebie
Dzięki za odpowiedź. Tak sobie jeszcze czekałam na inne porady. Czyżby była to tak bardzo mało popularna roślinka, że niestety nikt nic nie napisał ? Być może. Szkoda. Wstrzymam się z tym podcinaniem. Przyznam, że się boję. Może z czasem te kuleczki zgrubieją ? W końcu są młodziutkie. Czas pokaże. Stoi teraz w pełnym słońcu na parapecie i mam nadzieję, że nic mu nie będzie.
Niczym się nie martw,ono jak nie zalejesz jest niezniszczalne,
Można ciąć,rozsadzać itd ale by było duże potrzebuje czasu.
U mnie w wątku jest i powiem Ci nie bardzo mam gdzie trzymać i by zmieściło się na parapecie na stojąco będzie znowu ucięte
Powodzenia
Można ciąć,rozsadzać itd ale by było duże potrzebuje czasu.
U mnie w wątku jest i powiem Ci nie bardzo mam gdzie trzymać i by zmieściło się na parapecie na stojąco będzie znowu ucięte
Powodzenia
Sedum morganianum oraz pokrewne S. burrito są gatunkami zwisającymi stosowanymi w Meksyku do dekorowania werand lub ogrodów. Tworzą bardzo długie (osobiście wyhodowałam ok. 1m) zwisające pędy, które można przycinać i ukorzeniać. Również łatwo ukorzeniają się listki, które stosunkowo można łatwo oderwać. Ukorzeniam je w ten sposób, że wrzucam do doniczki z dorosłą rośliną oderwane przypadkowo listki. Powoduje to zagęszczenie rośliny (im więcej zwisających pędów tym ładniej wygląda). Co do pielęgnacji: latem w czasie wzrostu podlewać obficie, w zimie oszczędnie.
Ciekawe przykłady zastosowania tej roślinki:
http://www.pinterest.com/pin/512214157592306188/
http://www.pinterest.com/pin/361695413794976942/
Tam gdzie listki się oderwały raczej nowe nie odrosną, czasami pojawia się nowa roślinka oraz korzonki. Roślinę wieszam w dobrze oświetlonym miejscu, co zapobiega jej wyciąganiu się i tworzeniu dużych przerw między listkami.
Pozdrawiam
Ciekawe przykłady zastosowania tej roślinki:
http://www.pinterest.com/pin/512214157592306188/
http://www.pinterest.com/pin/361695413794976942/
Tam gdzie listki się oderwały raczej nowe nie odrosną, czasami pojawia się nowa roślinka oraz korzonki. Roślinę wieszam w dobrze oświetlonym miejscu, co zapobiega jej wyciąganiu się i tworzeniu dużych przerw między listkami.
Pozdrawiam
Re: Sedum
witam
również posiadam sedum buritto - z tego co zauważyłam jest to bardzo krucha roślinka i łatwo można ukruszyć z niej listki. Ja te co odpadna wrzucam z powrotem do doniczki w której rośnie roślinka - bardzo szybko się ukorzenią i powstana nowe roslinki. Może to jest sposób na "odmłodzenie" zbyt długich pędów? Moje po ok. miesiącu wypuściły juz nowe korzonki - teraz czekam aż zaczną puszczać listki
również posiadam sedum buritto - z tego co zauważyłam jest to bardzo krucha roślinka i łatwo można ukruszyć z niej listki. Ja te co odpadna wrzucam z powrotem do doniczki w której rośnie roślinka - bardzo szybko się ukorzenią i powstana nowe roslinki. Może to jest sposób na "odmłodzenie" zbyt długich pędów? Moje po ok. miesiącu wypuściły juz nowe korzonki - teraz czekam aż zaczną puszczać listki
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Re: Sedum
Dla porównania Sedum burrito i Sedum morganianum
A to mój niedościgniony wzór
A to mój niedościgniony wzór
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis