Wysadzanie dalii do doniczek
-
- 50p
- Od: 28 sty 2008, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niezapominajko567
jestem pewna,ze dalie mozna rozmnozyc z sadzonek zielnych.
Co prawda widzialam to tylko w programach ogrodniczych.
Ja probuje od wielu lat wiosna,podpedzam bulwy w doniczkach,kiedy uszczykuje dalie mam duzo sadzonek i...
zawsze mi zgnija.
Moze teraz latem jest lepsza pora?Ja wkladalam po prostu do szklanki z woda.Pewnie lepiej uzyc ukorzeniacz,potem wlozyc sadzonki do doniczki z lekka ziemia i przykryc sloikiem,woreczkiem.
Zwykle wczesna wiosna nie mialam tyle miejsca na parapetach zeby sie bawic w dodatkowe sadzenie.
jestem pewna,ze dalie mozna rozmnozyc z sadzonek zielnych.
Co prawda widzialam to tylko w programach ogrodniczych.
Ja probuje od wielu lat wiosna,podpedzam bulwy w doniczkach,kiedy uszczykuje dalie mam duzo sadzonek i...
zawsze mi zgnija.
Moze teraz latem jest lepsza pora?Ja wkladalam po prostu do szklanki z woda.Pewnie lepiej uzyc ukorzeniacz,potem wlozyc sadzonki do doniczki z lekka ziemia i przykryc sloikiem,woreczkiem.
Zwykle wczesna wiosna nie mialam tyle miejsca na parapetach zeby sie bawic w dodatkowe sadzenie.
Pozdrawiam Danka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lip 2008, o 20:44
Ja też b lubię dalie i w tym roku zakupiłem min. karpę żółtej kaktusowej dalii Yellow Star a w sklepie jak to w sklepie karpy były wysuszone to postanowiłem że na noc włoże je wszystkie do wody wsadziłem je do gruntu ok 25 kwietnia bo myślałem że póżno wykiełkują zanim się zregenerują ale na wszelki wypadek okryłem je plastikowym baniakiem i co sie okazało że wykiełkowały po 3,5 tyg wzeszły dopiero 15 maja ( aż strach pomyśleć co bym miał i kiedy by wzeszły jak bym wsadził tak jak się powinno po 15 maja. Ale do rzeczy teraz dalie mają 80 cm i mnóstwo pączków czy w takim tępie uzyskają wysokość jaka była podana na opakowaniu ok 170 cm, czy może jest to jedna z niskich odmian...???
Ogrodnictwo to najpiękniejszy zawód- zawsze się odwdzięcza
-
- 10p - Początkujący
-
- 10p - Początkujący
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
Witam.
Kupiłam w tym roku karpy dali i wsadziłam część z nich do doniczek z ziemią , jakiś tydzień temu, podlewam, ale nie widze, aby coś się już działo ;/

Co Wy teraz robicie ze swoimi daliami ??
Pozdrawiam.

Kupiłam w tym roku karpy dali i wsadziłam część z nich do doniczek z ziemią , jakiś tydzień temu, podlewam, ale nie widze, aby coś się już działo ;/

Co Wy teraz robicie ze swoimi daliami ??

Pozdrawiam.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak na razie wysadziłam tylko jedną dalię- była troche marna karpa i bałam się , ze w gruncie nie da sobie szybko rady. W domu szybko wzeszła- chyba te mniejsze wszystkie wsadzę... Podobną zeszłego roku wsadziłam w grunt- w ogóle nie podjęła wzrostu...więc teraz "dmuchałam na zimne"...Nie zapisałam , kiedy wsadziłam- ale nie tak dawno, bo stoi kolło okna balkonu a tam niedawno postawiłam doniczki do podpędzenia...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Przemku mozesz spróbowac i przechowac dalię w domu na zimę.Wydaje mi się ,ze jednak karpa potrzebuje okresu spoczynku i nic z tego nie wyjdzie.Chociaż?Nie spróbujesz nie będziesz wiedział
Ja swoje dalie zawsze w marcu wsadzam do doniczek ,albo do wiadra (kilka bulw na raz) i zasypuję ziemią.Zaczynam podlewać.Jak tylko pojawią się kiełki przenoszę do ogrodu.Nawet spadek do 0 stopni im nie zagraża.W zeszłym roku wsadziłam dalię juz w lutym i swietnie się przechowała.Kwitła tylko pózniej.

Ja swoje dalie zawsze w marcu wsadzam do doniczek ,albo do wiadra (kilka bulw na raz) i zasypuję ziemią.Zaczynam podlewać.Jak tylko pojawią się kiełki przenoszę do ogrodu.Nawet spadek do 0 stopni im nie zagraża.W zeszłym roku wsadziłam dalię juz w lutym i swietnie się przechowała.Kwitła tylko pózniej.
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Naprawdę nie wiem czemu chcesz tak długo czekać?Przeciez nie zapowiadają mrozów.W maju maja byc upały.Najwyżej przykryjesz w razie mrozów słoikami lub kartonami.Szkoda rosli bo juz ładnie rosną.Koniecznie je wyniś na słoneczko!!
Możesz uszczypywac ,aby się rozkrzewiły-to im nie zaszkodzi.
zobacz moje dalie

Możesz uszczypywac ,aby się rozkrzewiły-to im nie zaszkodzi.
zobacz moje dalie