Kiedy sadzić truskawki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2009, o 20:54
- Kontakt:
Truskawka puszcza pnącza które należy kształtować delikatnie przeplatać przez oczka np: siatki, truskawka nie wygeneruje tak silnych pnączy aby stały na "sztorc" od ogrodnika zależy w jaki sposób będzie przeplatał pnącza
http://yfrog.com/08598424093j
tak może wygadać truskawka
pozdrawaim
http://yfrog.com/08598424093j
tak może wygadać truskawka
pozdrawaim
hummi_sadzonki
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie przychodzi mi do głowy żadne pnącze (z tych istniejących), które generuje tak silne pędy (a nie pnącza ) aby "stały na sztorc"... nie robi tego ani żaden bluszcz, ani np wilec pupurowy, a to przecież bij zabij są prawdziwe pnącza.
Truskawka może co najwyżej tzw wąsy wypuszczać. Jeśli roślina je wypuści długie i ktoś je sobie poprzywiązuje do siatki, to może uzyskać ciekawy efekt, ale określanie tej rosliny jako pnącze to jedna, wielka ściema.
Truskawka może co najwyżej tzw wąsy wypuszczać. Jeśli roślina je wypuści długie i ktoś je sobie poprzywiązuje do siatki, to może uzyskać ciekawy efekt, ale określanie tej rosliny jako pnącze to jedna, wielka ściema.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pytanie było retoryczne Rozumiem, reklama dźwignią handlu - ale to już trochę wykracza poza ramy przyzwoitości... nie ma truskawek krzaczastych, piennych ani pnących. Jedynie niektórym odmianom, wytwarzającym długie rozłogi można nadać formę pienną - jeżeli odpowiednio będziemy je formować i prowadzić przy podporach (drabinki, pergole, siatki i konstrukcje metalowe)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W innym wątku wyraziłam już swoje zdanie na temat pnących truskawek! W tym roku już się nie będę wygłupiać i pracowicie, na klęczkach przeplatać rozłogów (wąsów) tych niby pnących truskawek przez oczka siatki. Owszem, na tych rozłogach w miejscu zgrubień pokazywały się listki i na tym koniec, żadnego kwiatka! Gdyby te rozłogi leżały na ziemi to by się normalnie ukorzeniły i byłaby nowa sadzonka. Kwitły i owocowały aż do jesieni te rosnące w gruncie a nie żadne rozłogi. Siatkę już zlikwidowałam, truskawki w ziemi rosną sobie normalnie.
Witam !
w kwietniu kupiłam truskawki Honeoye 50 szt ,już kwitły
przez cały czas podlewałam je prawie codziennie,
przekwitły, zrobiły się małe pączki,i nic.( nie ma nawet zielonych)
myślałam że chociaż kilogram zbiorę w tym roku,a ja zebrałam 3 truskaweczki.
Czy wszystko w porządku z moimi truskawkami?
czy może za dużo podlewałam?
Pozdr.
w kwietniu kupiłam truskawki Honeoye 50 szt ,już kwitły
przez cały czas podlewałam je prawie codziennie,
przekwitły, zrobiły się małe pączki,i nic.( nie ma nawet zielonych)
myślałam że chociaż kilogram zbiorę w tym roku,a ja zebrałam 3 truskaweczki.
Czy wszystko w porządku z moimi truskawkami?
czy może za dużo podlewałam?
Pozdr.
Pozdrawiam
Wanda
Wanda
Witam ,nie pamiętam dokładnie kiedy posadziłam,ale chyba ok.15 kwietnia,one jeszcze teraz niektóre kwitną więc chyba nie zmarzły,ale podejrzewam,że jakieś ptaki,bo zauważyłam
pozrywane i podziobane owocki.
w tym roku już chyba przepadło,ale na drugi rok muszę zrobić jakieś "strachy"aby odstraszyć ptaki.
Pozdr.
pozrywane i podziobane owocki.
w tym roku już chyba przepadło,ale na drugi rok muszę zrobić jakieś "strachy"aby odstraszyć ptaki.
Pozdr.
Pozdrawiam
Wanda
Wanda
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli teraz sadzić truskawki to chyba doniczkowane lub ewentualnie z chłodni (frigo). Cena doniczkowanych różni się od zwykłych. Jakie masz te sadzonki? Sprzedajesz je?
Czerwiec na pewno nie jest najlepszą porą na sadzenie, bo juz powinny rosnąć. Wyjątkiem jest sadzenie chłodzonych sadzonek na zbiór opóźniony.
Czerwiec na pewno nie jest najlepszą porą na sadzenie, bo juz powinny rosnąć. Wyjątkiem jest sadzenie chłodzonych sadzonek na zbiór opóźniony.