raczej odwrotnie tych niższych.MariaTeresa pisze: można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
Miałam na studiach pytanie w tym zakresie i odpowiedziałam tak ja Ty i było źle
Skoro twierdzisz,że źle to uzasadnij dlaczego!zofjas pisze:raczej odwrotnie tych niższych.MariaTeresa pisze: można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
Nie ma czegoś takiego jak tuja kolejowa-chyba że regionalna gwara w Twojej okolicy, prawidłowa nazwa Thuja orientalis (=Biota orientalis)-żywotnik wschodnikMirekL pisze:Płot nie jest kolejowy, tylko tuja.
Powszechnie po stacjach kolejowych sadzona w niektórych regionach naszego pięknego kraju.
Czytaj ze zrozumieniem, a i pisać by się przydało tak, aby inni ze zrozumieniem przeczytać mogli.
Jest zasada podstawowa im silniejsze przycięcie tym silniejsze przyrosty i tego uczył prof. Pindel.MariaTeresa pisze:Skoro twierdzisz,że źle to uzasadnij dlaczego!zofjas pisze:raczej odwrotnie tych niższych.MariaTeresa pisze: można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
Bo ja sprawdziłam już ten sposób nie jeden raz, na dosadzanych żywopłotach u znajomych
Przecież też napisałem- żywotnik wschodni. Wczoraj..MariaTeresa pisze:Nie ma czegoś takiego jak tuja kolejowa-chyba że regionalna gwara w Twojej okolicy, prawidłowa nazwa Thuja orientalis (=Biota orientalis)-żywotnik wschodnikMirekL pisze:Płot nie jest kolejowy, tylko tuja.
Powszechnie po stacjach kolejowych sadzona w niektórych regionach naszego pięknego kraju.
Czytaj ze zrozumieniem, a i pisać by się przydało tak, aby inni ze zrozumieniem przeczytać mogli.
zasada dobra- prof. Pindla znam, był moim promotorem, jeszcze jako dr szczególnie jeśli dotyczy drzew świeżo sadzonych etc.zofjas pisze: Jest zasada podstawowa im silniejsze przycięcie tym silniejsze przyrosty i tego uczył prof. Pindel.
Szczególnie dotyczy to niesymetrycznych koron drzew.
Wiele jest spraw gdzie logika zawodzi ale tego też uczył na fizjologii + prof Stefan Myczkowski +