Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2009, o 12:49
Moja tuja (Aureospicata) choruje ...
Witam,
na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE
miło mi dołączyć do grona ogrodników
kochani proszę o zdiagnozowanie choroby mojej tuji.Z 42 sztuk jedna zrobiła się brązowa mniej więcej po środku ,
środki jakie używałem to tylko nawóz "florovit" do iglaków.
Dodam tylko że nie jest to wina psa ... chyba
na wstępie WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE
miło mi dołączyć do grona ogrodników
kochani proszę o zdiagnozowanie choroby mojej tuji.Z 42 sztuk jedna zrobiła się brązowa mniej więcej po środku ,
środki jakie używałem to tylko nawóz "florovit" do iglaków.
Dodam tylko że nie jest to wina psa ... chyba
pozdrowionka
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aby zabezpieczyć rośliny przed ewentualną infekcją przez uwolnione już zarodniki trzeba rośliny opryskać, stosując Bioczos, a z fungicydów Bravo 500 SC lub Folpan 80 WG 0,2%, Sarfun 500 SC lub Topsin M 70 WP 0,1%. W ciągu okresu wegetacji należy wykonać kilka zabiegów, stosujac preparaty zamiennie.
to tyle znalazłam-jest to choroba grzybowa i musisz opryskac wszystkie tuje
to tyle znalazłam-jest to choroba grzybowa i musisz opryskac wszystkie tuje
Mam podobne objawy na jałowcu blue arrow i cyprysie groszkowym nana.Obydwie rośliny zakupione niedawno i infekcje zauważone niestety już po zakupieniu. Prawdopodobnie jest to grzyb -phomopsis. Ponoć topsin jest na to skuteczny i dziś go zakupiłem. Czy zbrązowiałe końcówki obciąc ? Jak czesto powtarzać opryskiwanie? To zbrązowienie nie obejmuje całych gałęzi a jedynie czubki na nowych przyrostach.
Mrówki na tuji wschodniej
Mam w ogrodzie kilka 1,2 m Tuji wschodnich ostatnio jedna z nich zółknie i ku mojemu zdziwieniu odkryłem że przyczyną tego są mrówki które zrobiły sobie gniazdo na niej i w bezpośrednim kontakcie z korzeniem i stąd moje pytanie jakiego środka użyć aby mrówki załatwić a uratować Tuje. Mam obecnie jakiś biały proszek na mrówki obawiam się jednak że jak posypie nim blisko tuji a popada to chemia w nim zawarta może uszkodzić mi roślinę.
Dzięki za pomoc
Dyzio
Dzięki za pomoc
Dyzio
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 sie 2007, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szmaragd więdnie
Mam problem z tujami smaragd ,w tamtym roku wsadziłem kilkadziesiąt sztuk w donice teraz juz maja po około 50 cm wysokości lecz ostatnio zauważyłem że na kilkunastu widać więdnące czubki.Trzy które odstawiłem na bok uschły.Co waszym zdaniem może być przyczyną dodam że są one nawadniane i nawożone.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 sie 2007, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodziło mi o to że nie zostały przesuszone a dokładnie tak wygladają jakby brakowało im wody,tegoroczne odrosty tez nie są imponujące,stosowałem Magiczną Siłę Substrala i Asahi ale efektu jak dotąd nie widać.Korzeń pierwotny nie daje nowych nitek być może faktycznie za dużo wody chociaż nie widać na nim zgnilizny.A może brak wapnia?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rafi, poczytaj cały wątek, a potem jeszcze dwa:
- Tuje żywotniki - jak sadzić?
- Tuje żywotniki - nawożenie
(znajdź je w naszej wyszukiwarce :P)
I nie syp już nawozami, bo zmarnujesz sobie rośliny...
- Tuje żywotniki - jak sadzić?
- Tuje żywotniki - nawożenie
(znajdź je w naszej wyszukiwarce :P)
I nie syp już nawozami, bo zmarnujesz sobie rośliny...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."