Magnolie kwitnienie
Witam w moim drugim dopiero poście na tym forum, mam nadzieję że odpowie mi ktoś z Was na pytanie. Chodzi mi o magnolię Alba superba , czy ktoś taką posiada , jak to jest z kwitnieniem i co robić na zimę? Działkę mam od roku , dopiero drugi sezon , a moja wiedza ogrodnicza jest.. poniżej poziomu. Siedzę na forum od miesiąca i ciągle się uczę od Was.. Dzięki Wam za to!! ;:12 Magnolię tę dostałam właśnie w prezencie i bardzo Was proszę o informacje na jej temat. Pozdrawiam- Izabela.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pestka, ja nie mam akurat takiej magnolii ale moje wszystkie /mam ich 8/ mają pąki albo liściowe albo kwiatowe. Gwieździsta już zaczęła rozwijać kwiaty, a Soulangea Alba Superba ma wielkie pąki. Sprawdź dobrze może ma chociaż pąki lisciowe. Czy okrywałaś ją przed zimą ?ja przez pierwsze 3-4 lata okrywałam.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Okrywałam.Okryłam dół magnolii liśćmi i slomą,i przeciełam dużą donice na pół,ściółke ogarnełam ta donica zeby wiatr nie zniszczył kopczyka.Górę magnolii okryłam jak zapowiadali -10 stopni.Ta magnolia stała u ogrodnika w dużej donicy przez 3 lata i nie była nigdy okrywana(pytałam)Wydaje mi się ,ze pąki śpią Na końcach galazek jest jeden pąk wiekszy i dwa mniejsze ,ale nic sie nie dzieje...kompletnie nic....mimo ,ze wczesną wiosną po odkryciu kopczyka obłozyłam obornikiem.Martwię sie ,bo magnolia jest cudowna o olbrzymich zołtych kwiatach cudownie pachnących.No i zaplaciłam za nią 80 zł.Chyba mi serce pęknie jak sie zmarnuje ...a taka dumna byłam z niej.....
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Pestka po takim okryciu, nie ma chyba możliwości żeby ona zmarzła, zważywszy że ma te pąki, ona po prostu później budzi się do życia. Bądź dobrej myśli, wiosna w pełni i nawet się nie obejrzysz jak zacznie rozwijać pąki.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Sliczne macie magnolie Ja mam jedna posadzona po wschodniej stronie domu. Teraz bedzie kwitła 3 raz. Martwiłam sie , ze nie zakwitnie bo mróz był niemały tej zimy a nie była zabezpieczona na zimę, ale niepotrzebnie bo dzis zauważyłam rozwijające się pąki A oto jedyny kwiat mojej magnolii z zeszłego roku :
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Obornikiem? Opisz dokładnie jak przygotowałaś miejsce posadzenia magnolii i jakim obornikiem i jak "obłożyłaś" drzewko. Może tu jest klucz?PESTKA@ pisze:mimo ,ze wczesną wiosną po odkryciu kopczyka obłozyłam obornikiem.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ma ktoś magnolię soulangeana Satisfaction? Otrzymałam taką odmianę w prezencie - to jakieś zjawisko po prostu - kwiaty po rozchyleniu płatków mają chyba ponad 20cm No i do tego śliczne, różowe środeczki z pręcikami i niesamowicie intensywny zapach Interesuje mnie jak znosi zimę, jakie ma roczne przyrosty i jaka wysoka rośnie?
Kwiaty bardzo przypominają przedstawioną przez Miaaa magnolię:
Kwiaty bardzo przypominają przedstawioną przez Miaaa magnolię:
miaaa pisze:Ja w ogródeczku mam 15-letnią magnolię pośrednią (Soulange'a). Kwiaty ma przepiękne... Dosyć duże, o cudnym zapachu ... kwitnie wiosną.
[/url]
To może zaczne od początku .W tamtym roku na wiosne na śrdku trawnika zrobułam dużą chmurkę.wykopałam trawę ,spulchniłam glebę dodajac ROZLOŻONEGO obornika.posadziłam dwa malutkie iglaki i magnolię.Magnolia rosła w wielkiej donicy wiec ja z niej wyciągnełam,pod korzenie nasypałam drenaż z keramzytu i ja wsadziłam.Wyściółkowałam cala ,,chmurkę ,,korą.Magnolia zakwitła.W tym roku na tym miejscu pieknie już kwitną botaniczne tulipany i inne cebulowe kwiaty wsadzone na jesień.Na ogrodzie mam dużo róż ,które obkladam na wiosne rozlozonym obornikiem i zasypuje ziemia zeby obornik nie wysechł,tak samo zrobiłam u magnolii.Codziennie jest podlewana wodą glebinową i to tyle....Nie wiem co źle zrobiłam.Nalewka pisze:Obornikiem? Opisz dokładnie jak przygotowałaś miejsce posadzenia magnolii i jakim obornikiem i jak "obłożyłaś" drzewko. Może tu jest klucz?PESTKA@ pisze:mimo ,ze wczesną wiosną po odkryciu kopczyka obłozyłam obornikiem.
Pestko, może pisz wolniej, a nieco bardziej uważnie, dobrze? Sama zobacz, jak źle się to czyta. Dziękuję. Nalewka
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Podlewam ja dlatego ,ze tak mi w szkółce mówiono any podlewac w suche gorące dni,abuy system korzeniowy dobrze sie rozrósł.Poza tym tak sobie myle ,z ejeżeli zastosowałam obornik to dobrze jest go podlac.W temperaturach jakie teraz panują zamiast spelnić swoją role po prostu wyschnie na wiór....
Zwolnij! Nalewka
Zwolnij! Nalewka