Kuflik,kalistemon (Callistemon) - uprawa,pielęgnacja
Nie chcę chwalić roślinki, ale wyglada na to, ze choć po zimie wygląda słabo, to jednak pojawiły się nowe listeczki. Listki, z którymi go kupiłam zostały tylko na najdłuższych liściach. Dałam mu trochę nawozu, ciut więcej podlewam i nieśmiało liczę na to, że jednak chłopak zachwyci mnie obiecywanymi kwiatkami....ale boję się o tym mówić głośno....
Został na zimę na parapecie blisko szyby.
Został na zimę na parapecie blisko szyby.
Ewa
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli chodzi o kuflika, przyczyny mogą być różne. Generalnie w uprawie trzeba zapewnić mu miejsce przewiewne i wilgotne.
Zimą roślina ta wymaga temperatury 6-8 *C i jest to podstawowy warunek dobrego rozwoju i kwitnienia.
Od marca przez całe lato potrzebuje ciepła.
Uprawia się go w ziemi zasobnej w próchnicę lub ziemi gliniastej wymieszanej z torfem włóknistym.
Nie toleruje wapnia, w przeciwnym wypadku liście mogą się odbarwiać a nawet spaść.
Przy przesadzaniu należy roślinę trochę podciąć.
Zimą roślina ta wymaga temperatury 6-8 *C i jest to podstawowy warunek dobrego rozwoju i kwitnienia.
Od marca przez całe lato potrzebuje ciepła.
Uprawia się go w ziemi zasobnej w próchnicę lub ziemi gliniastej wymieszanej z torfem włóknistym.
Nie toleruje wapnia, w przeciwnym wypadku liście mogą się odbarwiać a nawet spaść.
Przy przesadzaniu należy roślinę trochę podciąć.
Od trzech lat trzymam kufliki w domu na oknie w pokoju z nieszczelnymi oknami. Zimą jest tam około 10C. Zauważyłam, że dużo lepiej tolerują suszę zimą niż latem, ale jeśli zimą kuflik zrzuci dużo liści (z powodu złego oświetlenia itp.), to na wiosnę trzeba go bardzo ostrożnie podlewać na początku, bo mimo chęci życia i wypuszczania nowych pędów, po zalaniu potrafi wyglądać jak ten z pierwszego zdjęcia - pokręcone liście, gołe pędy. Jeden z kuflików jest przeze mnie mocno zaniedbywany i rośnie ślicznie, drugi stoi bliżej i podlewam go regularnie, a mimo to ostatnio zrzucił wszystkie nowe liście.
Dodam, że oba regularnie kwitły co roku latem. Oczywiście o ile ich nie przycięłam na wiosnę. A potem jeszcze raz tuż przed zimą. Dziwne te moje kufliki.
Dodam, że oba regularnie kwitły co roku latem. Oczywiście o ile ich nie przycięłam na wiosnę. A potem jeszcze raz tuż przed zimą. Dziwne te moje kufliki.
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
moje parapetowce
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za cudaki?
Kuflik cytrynowy - Callistemon citrinus
-
Dzięki Mirek - jak zwykle niezawodny
Czy ma szansę przetrwać zimy w naszym klimacie?
Czy ma szansę przetrwać zimy w naszym klimacie?
Tia... tylko w ogrodzie zimowym
-
Wyczytałam, że Kuflik może być uprawiany jako roślina tarasowa - czy orientujesz się, czy w takiej sytuacji kwitnie?
Kwitnie. Pełne słońce (to australijska roślina).
Nie lubi wapnia w glebie (jego nadmiar hamuje kwitnienie, warto deszczówką podlewać)
Nie lubi wapnia w glebie (jego nadmiar hamuje kwitnienie, warto deszczówką podlewać)
Re: Proszę o pomoc dla kuflika!!!
Ja dzisiaj kupiłam to cudo,na wystawach w Kalsku ,przesadzę w większą donice i będzie zdobić mi taras.Jesienią będę się martwić jak ją przezimować.
Kuflik
Uprzejmie proszę o poradę:
- mój (szczepiony na pniu) kuflik przekwitł (jest raptem początek lipca). Czy już mam go ciąć czy czekać do września? Znalazłam info, że kuflikom obcina się przekwitłe kwiatostany - ja musiałabym go dość mocno ściąć bo cały przekwitł. Doradźcie.
- mój (szczepiony na pniu) kuflik przekwitł (jest raptem początek lipca). Czy już mam go ciąć czy czekać do września? Znalazłam info, że kuflikom obcina się przekwitłe kwiatostany - ja musiałabym go dość mocno ściąć bo cały przekwitł. Doradźcie.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuflik i miłorząb
Nie obcinaj przekwitłych kwiatostanów kuflika, bo jak zauważyłeś na szczycie jest pioropusz liści , który dalej będzie rosł. Inna sprawa jeśli chcesz formować tego kuflika. Jeśli chcesz utrzymac formę copacta na pniu to przecinasz już zdrewniałe pędy, gdzie z paków bocznych wypuści kolejne pędy. Ja bym zostawił go w spokoju. Im będzie wiekszy i szerszy tym bardziej efektowniejszy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Re: Proszę o pomoc dla kuflika!!!
witam wszystkich ja jakis tydzień temu wysiałam nasionka kuflika około 100 nasion i pomalutku jakby coś się tam zaczeło ruszać widze jeden malutki zielony a reszta na razie nic , poczekamy zobaczymy