Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Też mam problem z fikusem benjamina takim z ciemnozielonymi listkami. Zaczał zrzucać liście zimą, ale to jeszcze było do zrozumienia, bo mało światła itd. poza tym chyba go trochę przechłodziłam, bo często otwieram okno nawet zimą. Ale teraz już powinno mu się poprawić, a on dalej to samo Znacznie się przerzedził, a nie wiem w końcu czy można go teraz na wiosnę trochę przyciąć? Może to by mu pomogło, jak myślicie?
Obawiam się, że moja milosć do roślinek jest nieodwzajemniona, np. gardenia to mnie chyba nie lubiła, kwitła jak wyjeżdżałam, a jak wróciłam na dobre to całkiem padła
Obawiam się, że moja milosć do roślinek jest nieodwzajemniona, np. gardenia to mnie chyba nie lubiła, kwitła jak wyjeżdżałam, a jak wróciłam na dobre to całkiem padła
Goły fikus benjamin- co z nim zorbić?
Witam,
Mój fikus benjamin miał tarcznika. Opryskiwałam go i chyba tarcznik sobie poszedł. Ale wraz z tarcznikiem odchodzą też ostatnie listki. Co można jeszcze zrobić z benjaminkiem? Co radzicie?
Mój fikus benjamin miał tarcznika. Opryskiwałam go i chyba tarcznik sobie poszedł. Ale wraz z tarcznikiem odchodzą też ostatnie listki. Co można jeszcze zrobić z benjaminkiem? Co radzicie?
Pozdrawiam
Asikk
Asikk
Witaj ankapat. Coś mi się wydaje, że twojego fikusa zaatakowała choroba grzybowa. Wygląda to na mączniaka prawdziwego.
Pierwszą rzeczą jaką musisz koniecznie zrobić, to odizolować beniaminka od innych roślin, aby ich nie zarazić. Ponadto pryskać go preparatem grzybobójczym, np. Biosept lub Rubigan.
Poczekaj jeszcze na opinie innych, ponieważ mogę się mylić.
Pierwszą rzeczą jaką musisz koniecznie zrobić, to odizolować beniaminka od innych roślin, aby ich nie zarazić. Ponadto pryskać go preparatem grzybobójczym, np. Biosept lub Rubigan.
Poczekaj jeszcze na opinie innych, ponieważ mogę się mylić.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Przędziorek
Mój beniaminek przez okres kilku dni zgubił prawie wszystkie liście. Myślę ze to przędziorek zaatakował moją roślinkę. Czy są domowe sposoby aby pozbyć sie nieproszonego gościa i uratować kwiatka.
Re: Przędziorek
Tylko czy to faktycznie przędziorek a nie błędy w uprawie może pokaż roślinę najpierw zobaczymy co jaj dolega, oczywiście że są sposoby na zwalczenie przędziorka.