Dżdżownica w doniczce !
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Walerio, bo dżdżownice są pożyteczne, ale drutowce i rolnice już nie bardzopelagia72 pisze:Dżdżownice drutowce i rolnice (te drugie są grubsze i bardziej jak gąsienica)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest właśnie to, za co należy szanować dżdżownice!LeNka pisze:Dziś przeglądałam stare ogrodnicze gazetki, i coś ciekawego znalazłam na temat dżownic.
" Dżownice poprawiają żyzność i produktywność gleby, wpływają na poprawę własności wodnych i powietrznych w glebie. Dżownice najchętniej zasiedlają gleby wilgotne o otczynie obojętnym. "
Waleria
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Re: Dżdżownica
pozwólcie że wrócę do tematu
powiedzcie co zrobić z dżdżownicami w doniczkach? bardzo chętnie bym je wyeksmitowała tylko jak i czym
przesadzaniem i zmianą ziemi już próbowałam, nie poskutkowało.
powiedzcie co zrobić z dżdżownicami w doniczkach? bardzo chętnie bym je wyeksmitowała tylko jak i czym
przesadzaniem i zmianą ziemi już próbowałam, nie poskutkowało.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie eksmituj, tylko podrzucaj im zwiędnięte listki, kwiatki, a będziesz mieć super ziemię.
Waleria
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dżdżownice przewietrzają glebę drążąc kanaliki, tworzą strukturę gruzełkową- taka struktura jest najlepsza dla roślin, a ich odchody zawierają duże ilości wapnia i częściowo przetworzonych substancji organicznych - są ważnym składnikiem próchnicy.
Nie lubią kwaśnej gleby- przy pH=4,5 praktycznie nie występują, więc ich obecność świadczy pozytywnie o odczynie, a jednocześnie wapń zawarty w odchodach do pewnego stopnia zapobiega zakwaszaniu, do którego większość gleb ma naturalną tendencję..... więc dokarmiajmy zwierzątka ;)
I ciekawostka: w użytkach rolnych dżdżownic jest 50-500kg/ha, a w użytkach zielonych 1000-4000kg/ha
Nie lubią kwaśnej gleby- przy pH=4,5 praktycznie nie występują, więc ich obecność świadczy pozytywnie o odczynie, a jednocześnie wapń zawarty w odchodach do pewnego stopnia zapobiega zakwaszaniu, do którego większość gleb ma naturalną tendencję..... więc dokarmiajmy zwierzątka ;)
I ciekawostka: w użytkach rolnych dżdżownic jest 50-500kg/ha, a w użytkach zielonych 1000-4000kg/ha
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Walerio ale przez nie niestety kwiatki mi zle rosna, sprawdzilam na cissusie. Marnial, po zmianie ziemi i pozbyciu sie dzdzownic ruszyl slicznie a teraz znowu mu sie pokazaly i znowu stoi ze wzrostem
Re: Dziwne lecz ciekawe pytanie. Dżdżownica w doniczce !
Również się popłakałam. Świetne poczucie humoru ;)
Co do samych dżdżownic, to szukam odpowiedzi na pytanie czy mogę kalifornijki wrzucić pod thuje, żeby spulchnić ziemię (wydaje mi się mało przepuszczalna). Powinnam czy nie wolno? Wszędzie wszyscy piszą o kompostowniku, a ja się zastanawiam czy do ziemi pod thuje można i czy warto ;) Czy nie ściągne kreta? Kalifornijki podobno "chodzą" po elipsie (nie drążą nieregularnych korytarzy). Heh trochę głupawe pytanie ;) No ale może warto ;)
pozdrawiam serdecznie ;)
Co do samych dżdżownic, to szukam odpowiedzi na pytanie czy mogę kalifornijki wrzucić pod thuje, żeby spulchnić ziemię (wydaje mi się mało przepuszczalna). Powinnam czy nie wolno? Wszędzie wszyscy piszą o kompostowniku, a ja się zastanawiam czy do ziemi pod thuje można i czy warto ;) Czy nie ściągne kreta? Kalifornijki podobno "chodzą" po elipsie (nie drążą nieregularnych korytarzy). Heh trochę głupawe pytanie ;) No ale może warto ;)
pozdrawiam serdecznie ;)
Możesz je wszędzie wrzucać. Polecam.
To co po nich pozostaje jest b.urodzajne. Ale ma odczyn neutralny, Czasami trzeba dokwasić glebę aby tuje się jeszcze lepiej poczuły.
To co po nich pozostaje jest b.urodzajne. Ale ma odczyn neutralny, Czasami trzeba dokwasić glebę aby tuje się jeszcze lepiej poczuły.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Dzisiaj przypadkiem odkryłam dżdżownice w doniczce z gynostemmą.
Podnoszę doniczkę i patrzę, a na podstawce jest mnóstwo ziemi, przyglądam się, a ta ziemia - to takie małe czarne balaski Takie małe odchody patrzę na spód doniczki, a z dziurki drenażowej wystaje dżdżownica!
Nie jestem pewna czy to dżdżownica, ale taki ma kształt. Długa, przezroczysta, z różowym zabarwieniem, chociaż cieńsza i chudsza od takiej zwykłej rosówki. Przez jej przezroczyste ciałko prześwitywały te 'balaski' Udało mi się wypędzić dwie sztuki, małą i dużą.
Mała ma przezroczyste czułki w kształcie nawiasów [ ] i wydaje mi się, że może też mieć nóżki, ale ona jest tak mała, że jak próbuję na maksa wzrok wytężyć, aby ją dokładnie obejrzeć, to mi się w oczach mieni.
Duża niestety 'przerwała' mi się na pół i nie wiem czy ma też takie czułki czy nie, bo nie wiem którą mam część. Nóżek nie ma.
Zrobiłam zdjęcia, małej w ogóle nie widać, ale dużą chociaż trochę.
Zobaczcie i podpowiedzcie mi co to za robale i czy mam się martwić, że siedzą w doniczce. Zwróciłam uwagę, że na spodku pod gruboszem też są te balaski
Duża niestety upaćkana w ziemi
Balaski
--------edit-----------
Karolina__ w tym wątku Odchody szkodników na podstawce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=56950 miała takie same 'balaski' na podstawce do kwiatów To chyba więc będzie jednak dżdżownica.
Podnoszę doniczkę i patrzę, a na podstawce jest mnóstwo ziemi, przyglądam się, a ta ziemia - to takie małe czarne balaski Takie małe odchody patrzę na spód doniczki, a z dziurki drenażowej wystaje dżdżownica!
Nie jestem pewna czy to dżdżownica, ale taki ma kształt. Długa, przezroczysta, z różowym zabarwieniem, chociaż cieńsza i chudsza od takiej zwykłej rosówki. Przez jej przezroczyste ciałko prześwitywały te 'balaski' Udało mi się wypędzić dwie sztuki, małą i dużą.
Mała ma przezroczyste czułki w kształcie nawiasów [ ] i wydaje mi się, że może też mieć nóżki, ale ona jest tak mała, że jak próbuję na maksa wzrok wytężyć, aby ją dokładnie obejrzeć, to mi się w oczach mieni.
Duża niestety 'przerwała' mi się na pół i nie wiem czy ma też takie czułki czy nie, bo nie wiem którą mam część. Nóżek nie ma.
Zrobiłam zdjęcia, małej w ogóle nie widać, ale dużą chociaż trochę.
Zobaczcie i podpowiedzcie mi co to za robale i czy mam się martwić, że siedzą w doniczce. Zwróciłam uwagę, że na spodku pod gruboszem też są te balaski
Duża niestety upaćkana w ziemi
Balaski
--------edit-----------
Karolina__ w tym wątku Odchody szkodników na podstawce http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=56950 miała takie same 'balaski' na podstawce do kwiatów To chyba więc będzie jednak dżdżownica.