Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po wyjęciu z doniczki rozpulchnij mocno bryłę korzeniową. Częśc korzeni sama odpadnie, gdyż jest martwa. Resztę obcinam nożyczkami.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yaro być może to rzecz normalna przy tak gęstych paprociach, aczkolwiek takie zasychanie liści nie będzie powstawało jeżeli co drugi dzień porządnie spryskasz liście przy doniczce tzn tam gdzie teraz Ci schną, to objaw braku wilgoci, u mnie to się nie dzieje. :D :D :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze Przemku zastosuje się do Twojej rady. Jeśli u Ciebie nie wysycha, może też u mnie będzie skuteczny taki zabieg.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
anick315
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2007, o 09:38

Post »

Wasze są takie paprociane, a moja paproć choruje :( Wypuszcza młodziutkie pędy, które po krótkim czasie zamierają.....Pomocy!!!!
Teraz jest ten czas... Właśnie czas zakwitnąć.. Zanim gdzieś w odchłani ...nasze cienie znikną
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Anick315 poczytaj rady Przemo w tym wątku.
Radzi on Yaro jak pielęgnować paprotki.
x-C-j
---

Post »

anick315 pisze:Wasze są takie paprociane, a moja paproć choruje :( Wypuszcza młodziutkie pędy, które po krótkim czasie zamierają.....Pomocy!!!!
Pokaż zdjęcie swojej paprotki.
ircek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2007, o 13:13

Post »

witam mam pytanie przesadziłem paprotke i po przesadzeniu z lisci wydobywa sie nieprzyjemny zapach jest on od czasu do czasu. Czy tak moze byc czy to moze od czegos zalezy??
x-C-j
---

Post »

Co to za zapach i chyba wydobywa się raczej z bryły korzeniowej ?
ircek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przemo pisze:Co to za zapach i chyba wydobywa się raczej z bryły korzeniowej ?
Jest to bardzo nieprzyjemny zapach trudno go opisac i wydobywa sie z lisci po prostu wyczuwa sie go w całym pokoju a jak sie zbilzy do gałazek to jest on bardzo intensywny i chyba wydziela go co jakis czas nie jest on ciagle wyczuwalny. Moze jest to wynikiem ze były one dosc intensywnie poruszane??
x-C-j
---

Post »

Dziwne bardzo nie mam pojęcia co to może być, liście paprotki nigdy mi nie śmierdziały.
ircek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzis sie dowiedziałem ze znajoma miała podobnie i po kilku dniach wszystko wrocio do normy byc moze to jest jakas ochrona z jej strony. Dziekuje za chec pomocy byc moze ktos jeszcze z czyms podobnym sie spotka
exasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2007, o 15:10

Post »

Proszę mi poradzić jak mam rozsadzić wstarą dużą paproć.
x-C-j
---

Post »

Bez problemu - wybijasz bryłę korzeniową z doniczki, oglądając paprotkę wyznaczasz sobie młode odrosty a są na pewno, które masz zamiar odsadzić i odrywasz je od bryły korzeniowej z możliwie jak największą ilością korzeni jakie ma młody odrost, po czym sadzisz w ziemię dla paproci (kwaśne pH ziemi) podlewasz i czekasz. Paprotki łatwo się ukorzeniają w nowej ziemi i aż tak bardzo nie szkodzi im częściowe zniszczenie podczas rozsadzania systemu korzeniowego (czasem zżółkną z dwa trzy liście ale szybko odbijają) Nie zalej ich i nie zasusz a powinny się łatwo przyjąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”