Kret,karczownik, nornica czy...? - 1cz.(2005.09-2007.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
Kinga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2007, o 13:23
Kontakt:

Post »

Witam,
Mam pytanie czy ktoś z was stosował takie brzęczyki odstraszające krety? Wkopuje się je do ziemi i one emitują fale dźwiękowe o niskiej częstotliwości, co bardzo wkurza krety i się wynoszą. Czy to prawda? Znalazłam ostatnio ofertę pewnej firmy, brzmi zachęcająco, ale czy prawdziwie?
Pozdrawiam
:D
Nigdy nie mów nigdy
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Według mnie skuteczność brzęczyków jest nikła. Kret potrafi zrobić kopiec koło takiego brzęczyka w odległości 2 metrow. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Potwierdzam opinię Erazma. :(
Krety chyba nie czytały instrukcji, i nie wiedzą, że mają się tego bać.
Grzegorz B

Post »

U mnie kret wykopał kopczyk przy samym brzęczyku. Po tym doświadczeniu nie zalecam kupowania tego typu urządzeń, gdyż nie dają zadawalających efektów. Może przez jakiś tydzień jest w miarę spokój, ale później wszystko wraca po staremu, kopczyki powstają jeden za drugim.
Wczoraj po ponad dwumiesięcznej przerwie powrócił do mojego ogrodu kret, powitałem go karbidem i czosnkiem myślę, że to wystarczy, ostatnim razem podziałało.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie na razie spokój. Świece dymne czekają w pogotowiu. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Witajcie umęczeni w trudzie w walce z kretami i nopnicami :(
Wczytuję się w ten obszerny wątek z nadzieją, że jest jakiś sposób na te wstręciuchy!!!
Siałam warzywa w moim ogrodzie-żywicielu i dostawałam białej gorączki ze złości.
Co docisnęłam ręką do ziemi - to ręka zapada się na dobre kilkanaście cm. Powierzchnia prawidłowo przekopana, zagrabiona, grządki wyznaczone a pod spodem pełno korytarzy - zgroza!!!
Z kretami i nornicami baruję się od lat - ale ciągle przegrywam.
W zeszłym roku podlewałam warzywa gnojówką z pokrzyw - walcząc z mszycami. Ale nornicom to nie przeszkadzało, miały się dobrze. Teraz spróbuję jeszcze czosnku.
Pozdrawiam.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bunia pisze:...Z kretami i nornicami baruję się od lat - ale ciągle przegrywam...
Nikt z nimi nie wygrał. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
BożenaK
50p
50p
Od: 1 paź 2006, o 10:25

Post »

Grzegorz B pisze:Wczoraj po ponad dwumiesięcznej przerwie powrócił do mojego ogrodu kret, powitałem go karbidem i czosnkiem .
brzmi to jakby Twój ogród napadały wampiry :lol: :lol: a nie małe kreciki :wink: :lol:

ps. nie zapomnij o kołku :wink:

a tak poważnie to ja też walczę z tymi sierściuchami jak na razie u mnie najbardziej sprawdza się czosnek i ew woda w tunel.

Wczoraj właśnie znalazłam nowego lokatora, dopiro co się podkopał pod ogrodzeniem. Dostałam szału aż mi się te kopce w nocy śniły :evil: pół nocy je zakopywałam :twisted: obudziłm się strasznie zmęczona :wink:
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p
Od: 21 lip 2006, o 16:12

Post »

zgadzam się z wami kret kopie spokojnie obok brzęczka więc niepolecam.Ja osobiście stosowałem z powodzeniem sierść psa,jak go wyczesałem .Należy wapchać norę sierścią z psa u mnie w namiotach jest OK.natomiast na ogrodzie zastosowałem metodę polowaniw.Obserwuję kopiec i jak się rusza kopaczką go rozgrzebię a następnię wynoszę osobnika daleko od domu. Dwie sztuki eksmitowałem ijest ok, kwestia trening.Udanych łowów
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jak na razie ani śladu kretów i nornic. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Pawlak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2007, o 22:20

Post »

A co sądzicie o rycynowcu (Ricinus czerwonolistny). Znalazłem na Allegro. Problem w tym, że to chyba roślina jednoroczna.
Kalap
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2006, o 22:40

Post »

A ja sobie poradziłem w troche drastyczny sposób z nieproszonymi czarnymi stworzonkami przekopującymi moją działke w szerz i wzdłuż. Zakupiłem sobie po prostu taką rurę z dwoma wejściam zakończonymi klapkami uchylającymi sie tylko w jedną strone. Niestety sposób jest drastyczny ale dzięki temu pozbyłem się z działki już sporo kretów i teraz mam spokój. Gdybym mógł to wypuszczał bym zchwytane krety ale jeszcze nigdy nie wyjąłem pułapki z żywym przybyszem :( . Troche szkoda ale nie mogłem się juz patrzeć na te kopce na trawniku . Pułapkę wkłada się pomiędzy dwoma kretowiskami dosłownie w kreci korytarz. Najważniejszą rzeczą jest aby nie dotykać pułaki bo cwaniak ją wyczuje i omienie dużym łukiem.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapach człowieka na metalu utrzymuje się do 8 - 10 godzin. Jestem w tych sprawach fachowce - osmologia.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
babciaania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2007, o 17:28

Post »

Ja też walczyłam dwa lata,ale w tym roku postanowiłam zostać mordercą !!!! Miałam juz dosyc wielkiej nornicy,która wykopywała mi półmetrowe kopce.Też kupiłam trutkę wysypałam ja w małych dołeczkach obok każdej dziury gdzie wychodziła nornica nocą.Mam psy-więc pozakrywałam truciznę od góry czym sie dało-a to starym garnuszkiem itp rzeczami.Udało sie-od dwóch miesiecy nornicy ani widu ani słychu !!!! :D
jEsT rYZyKo
JesT zABawA !!!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w dalszym ciągu brak kretów. Ale kolega ma całą działkę w kopcach. Pożyczyłem mu dwie pułapki i w ciągu 4 dni zlapał 6 kretów. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”