Vanda (wątek merytoryczny)
Jolusia, to zgrubienie to nie na tej, którą zamieściłam bezpośrednio powyżej ale na innej- biduli, którą można zobaczyć na poprzedniej stronie zgrubienia tam się nie da dojrzeć, więc zamieszczam je w zbliżeniu:
PESTKA te korzenie to nie moja sprawka, taką dostałam w zimie (trochę przesuszone były i w większej liczbie- te totalnie suche wycięłam, żeby nie gniły). póki co u mnie nie puściła jeszcze żadnego korzenia- może te co ma jej wystarczą
PESTKA te korzenie to nie moja sprawka, taką dostałam w zimie (trochę przesuszone były i w większej liczbie- te totalnie suche wycięłam, żeby nie gniły). póki co u mnie nie puściła jeszcze żadnego korzenia- może te co ma jej wystarczą
pozdrawiam
Magda
Magda
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jedna z moich Vand też ma keiki między korzeniami. a zdychająca nie jest. niektóre Vandy może tak mają. kiedyś na fotce widziałam Vandę z kilkoma keikami rosnącymi obok. i na żywo też. to była Ascocenda, miała 3 keiki. dorosła roślina i jedno keiki kwitły.alastor pisze:tak się zastanawiam... a może poodcinać chore liście i korzenie, spryskać jakąś chemią tak na wszelki i czekać na rozwój wydarzeń? zauważyłam wczoraj, że ta moja jedna bidula ma takie jakby zielonkawe zgrubienie trochę powyżej chorego korzenia- może to nadinterpretacja, ale mam wrażenie, że to korzonek może nowy będzie?
jak myślicie, pryskać czy nie?
bo jak mi te maleństwa chemia zabije....
grrrrr tak źle i tak niedobrze
jest jednak jeden plus: moja duża vanda, którą dostałam w formie zasuszonej sieroty marketowej wypuściła keiki wiem, że robią tak niby tylko zdesperowane rośliny, które wybierają się na tamten świat, ale jednocześnie puściła też 2 liście, więc chyba jednak całkiem schyłkowa nie jest (te liście to już jakiś czas temu się pokazały) wszystkich vandologów i vandofanów proszę o ocenę sytuacji i poradę
co do malutkich Vand, jak są kąpane, ich korzonki są zielone. jak się przyzwyczają do nowych warunków, to może zaczną rosnąć. nie są w najgorszym stanie. mam nadzieję, że będą żyły i zakwitną.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
No tak właśnie myślę, bo miała przecież kilka takich łusek po starych liściach, jak u Alastor- pewnie pod nimi się woda zatrzymała.
Zdejmujcie takie łuski!!!
Teraz boję się o vandzię mojej mamy, one się razem kąpały...
Zdejmujcie takie łuski!!!
Teraz boję się o vandzię mojej mamy, one się razem kąpały...
Pozdrawiam, Agnieszka
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agito ja również łączę się z Tobą w żalu
Dziś nie miałam czasu by się dokładnie swoim przyjrzeć(w zasadzie to cały ten tydzień jest na wysokich obrotach i jeszcze te Święta )ale jutro przymusowe oględziny.na pewno też wrzucę zdjęcie tej mojej czarnej plamki na liściu.
Kiedy najlepiej ciąć korzonki?Po moczeniu widać dokładnie,które są brązowawe a gdy wyschną to się ta różnica trochę zatraca i czy posypać cynamonem czy tylko odczekać dłużej z następnym moczeniem?
Dziś nie miałam czasu by się dokładnie swoim przyjrzeć(w zasadzie to cały ten tydzień jest na wysokich obrotach i jeszcze te Święta )ale jutro przymusowe oględziny.na pewno też wrzucę zdjęcie tej mojej czarnej plamki na liściu.
Kiedy najlepiej ciąć korzonki?Po moczeniu widać dokładnie,które są brązowawe a gdy wyschną to się ta różnica trochę zatraca i czy posypać cynamonem czy tylko odczekać dłużej z następnym moczeniem?
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- Agita
Dziękuję wszystkim za współczucie, przykra sprawa, ale cóż, na wszystko było już za późno jak widać. Brązowa plama rosła w oczach i wczoraj vanda zaczęła żółknąć od środka...
Dobrze, że są święta i kupa roboty, nie mam czasu, żeby rozpaczać ;)
Życzę Wam wszystkim wesołych świąt i zdrowych, silnych vand, niech ładnie rosną!
Dobrze, że są święta i kupa roboty, nie mam czasu, żeby rozpaczać ;)
Życzę Wam wszystkim wesołych świąt i zdrowych, silnych vand, niech ładnie rosną!
Pozdrawiam, Agnieszka
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i ja mogę pokazać swoje Vandzie Obejrzałam je dokładnie i chyba wszystko jest ok, ale oceńcie je proszę. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))