Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alastor ona ma tak ladne korzenie ze az milo popatrzec. Zostaw ja tak jak jest. To zgrubienie moze byc nowym korzonkiem wiec raczej nic nie röb tylko czekaj co sie bedzie dalej dzialo. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

Jolusia, to zgrubienie to nie na tej, którą zamieściłam bezpośrednio powyżej ale na innej- biduli, którą można zobaczyć na poprzedniej stronie :) zgrubienia tam się nie da dojrzeć, więc zamieszczam je w zbliżeniu: Obrazek Obrazek
PESTKA te korzenie to nie moja sprawka, taką dostałam w zimie (trochę przesuszone były i w większej liczbie- te totalnie suche wycięłam, żeby nie gniły). póki co u mnie nie puściła jeszcze żadnego korzenia- może te co ma jej wystarczą :)
pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Nie przejmuj sie tym. To zgrubienie to moze jakas mechaniczna sprawa byc trudno mi powiedziec. Prosze cie tylko o jedno wez pensete i oderwij te resztki od lisci bo po co maja gnic niepotrzebnie. Ten jeden listek co tak troche odlamany tez bym go oderwala, ale tutaj to juz zrobisz jak zechcesz :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alastor pisze:tak się zastanawiam... a może poodcinać chore liście i korzenie, spryskać jakąś chemią tak na wszelki i czekać na rozwój wydarzeń? zauważyłam wczoraj, że ta moja jedna bidula ma takie jakby zielonkawe zgrubienie trochę powyżej chorego korzenia- może to nadinterpretacja, ale mam wrażenie, że to korzonek może nowy będzie?
jak myślicie, pryskać czy nie?
bo jak mi te maleństwa chemia zabije....
grrrrr tak źle i tak niedobrze :(
jest jednak jeden plus: moja duża vanda, którą dostałam w formie zasuszonej sieroty marketowej wypuściła keiki :) wiem, że robią tak niby tylko zdesperowane rośliny, które wybierają się na tamten świat, ale jednocześnie puściła też 2 liście, więc chyba jednak całkiem schyłkowa nie jest :) (te liście to już jakiś czas temu się pokazały) wszystkich vandologów i vandofanów proszę o ocenę sytuacji i poradę :) Obrazek Obrazek Obrazek
jedna z moich Vand też ma keiki między korzeniami. a zdychająca nie jest. niektóre Vandy może tak mają. kiedyś na fotce widziałam Vandę z kilkoma keikami rosnącymi obok. i na żywo też. to była Ascocenda, miała 3 keiki. dorosła roślina i jedno keiki kwitły.

co do malutkich Vand, jak są kąpane, ich korzonki są zielone. jak się przyzwyczają do nowych warunków, to może zaczną rosnąć. nie są w najgorszym stanie. mam nadzieję, że będą żyły i zakwitną.
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

Jolusia tez myślałam o odrywaniu tych nieżywych części ale trochę się boję bo to takie maleństwa ;:86 ale masz rację- po co mają gnić :)
Storczykowa dzięki za dodanie otuchy :)
pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle, szybko poszło... ;:29
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

O matko toz to tragedia. ;:98 Wydaje mi sie ze ona juz w sobie miala chorubsko gdzies o tym czytalam tylko nie wiem gdzie :x
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak właśnie myślę, bo miała przecież kilka takich łusek po starych liściach, jak u Alastor- pewnie pod nimi się woda zatrzymała.
Zdejmujcie takie łuski!!!

Teraz boję się o vandzię mojej mamy, one się razem kąpały... :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Agito przykro mi strasznie..... ciekawe z drugiej strony co to było....
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Agito ja również łączę się z Tobą w żalu ;:199
Dziś nie miałam czasu by się dokładnie swoim przyjrzeć(w zasadzie to cały ten tydzień jest na wysokich obrotach i jeszcze te Święta :roll: )ale jutro przymusowe oględziny.na pewno też wrzucę zdjęcie tej mojej czarnej plamki na liściu.
Kiedy najlepiej ciąć korzonki?Po moczeniu widać dokładnie,które są brązowawe a gdy wyschną to się ta różnica trochę zatraca :roll: i czy posypać cynamonem czy tylko odczekać dłużej z następnym moczeniem?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Agitko,przykro mi,że tak się stało.W takim stanie to nie mogłaś nic zrobić.Dobrze, że masz drugą,ona Cię pocieszy.SPOKOJNYCH SWIAT Agitko.
Pozdrawiam Grażyna.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za współczucie, przykra sprawa, ale cóż, na wszystko było już za późno jak widać. Brązowa plama rosła w oczach i wczoraj vanda zaczęła żółknąć od środka...

Dobrze, że są święta i kupa roboty, nie mam czasu, żeby rozpaczać ;)
Życzę Wam wszystkim wesołych świąt i zdrowych, silnych vand, niech ładnie rosną! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i ja mogę pokazać swoje Vandzie Obrazek Obejrzałam je dokładnie i chyba wszystko jest ok, ale oceńcie je proszę. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”