Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Witajcie, kilka fotek moich roślinek :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Zaczarowany jestem pewna że i twoje kaktusiki będą kwitły po odpowiednim przezimowaniu. Z tego co się oriętuję to wszystkie kwitną gdy zapewni sięim odpowiednią temperaturę zimowania,super że podobają się moje kwiatuszki.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kilka następnych fotek. Kilka zdjęć jest z poprzedniego roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jestem miłośniczką kaktusów - może to przez brak miejsca, ale bardzo lubię je podziwiać. Wszystkie Wasze są piękne.
Dlaczego się wtrącam w Wasz wątek ? Otóż pozostały po Teściowej tzw. Kwiat jednej nocy z kaktusowatych ma pięć pąków kwiatowych, pomimo tego,że w ubiegłym roku miał "wypadek" -doniczka spadła i się połamał. Jak podrosną i się rozwiną, to spróbuję zrobić zdjęcie.
Z reguły pąki wypuszczał dopiero w połowie maja.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To sygnał Krysiu dla Ciebie abyś rozwinęła kaktusową kolekcję i cieszyła się ich kwiatami. :D
Mimo,że mają kolce są miłymi roślinami i jak wdzięcznie proszą o zainteresowanie się nimi :wink:
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Wiem, że nie ładnie, ale zazdroszczę!! Nie mam żadnego kwitnącego.
Z tego, co się tak wstępnie rozglądam to chyba nie mam takich, które kwitną. Ten czerwony i ten żółty są przepiękne!!

Kwiat jednej nocy, mimo że nie wygląda za okazale to jego kwiatuszki są przepiękne. Mam sadzonkę w domu, ciekawe czy coś z tego będzie.
Kaktusy mają swój urok. Ale przyznam się cicho, że zdecydowanie wole sukulenty. Jestem zauroczony wilczomleczami. Chciałbym mieć je wszystkie.

Dziś miałem wrzucić zdjęcie mojego mini ogródka, ale nie dałem rady. Chyba nabawiłem się zapalenia płuc.
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Zaczarowany idź zdrowiej, nie siedź przed komputerem :wink: nie ma żartów z zapaleniem płuc.

Basiu, Twoje kaktusy są absolutnie niesamowite! Gratuluję. Ile ich masz w sumie ?
Pozdrawiam - Justyna
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam serdecznie. Dzięki za gratulacje , kaktusików mam około 80 sztuk i cały czas ta liczba wzrasta,moi znajomi śmieją się,że już ;połknęłam jakiegoś bakcyla "
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Piękna kolekcja, tylko pozazdrościć. Moje kaktusiki też kwitną, na razie wprawdzie tylko mamillaria ale mam nadzieję na więcej :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Witam Was,

Kilka miesięcy temu dostałam od Mamy Schlumbergere. Ale niestety ona w ogóle nie rośnie, tylko stoi w miejscu. Gdzie najlepiej ją postawić, czym podlewać, aby wreszcie ruszyła?
Drugą Schlumbergere kupiłam sobie sama. Ta rośnie w listki, ale w grudniu każdy wypuszczony kwiatek usychał. Co ja robię z nimi nie tak? Bardzo proszę o rady.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szlumbergera wymaga stanowiska jasnego ale nie słonecznego. Jest wrażliwa na zmiany miejsca ustawienia szczególnie w czasie kiedy zawiązuje pąki kwiatowe.
Wskazane jest umiarkowane jej podlewanie w czasie kwitnienia oraz nawożenie nawozem dla roślin kwitnących raz w miesiącu .

Aby kwitła - należy mu zapewnić jej w ciągu roku dwukrotny odpoczynek.
- od sierpnia do października i
-drugi raz po przekwitnięciu (orientacyjnie na przełomie lutego i marca).
W tym czasie umieszczamy ją w nieco chłodniejszym miejscu, podlewamy bardzo rzadko ,wtedy gdy liście zaczynają się lekko kurczyć oraz nie nawozimy.

Może poprzez te zasady wymusisz kwitnienie Twojej rośliny. :D
Pozdrawiam.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Asikk z moich doświadczeń z tym kwiatuszkiem wynika iż, na pewno nie lubi ciepłego pomieszczenia.Gdy u mnie stała w ciepłym pokoju listki zaczęły się kurczyć jakby coś wysysało z niego wodę, chociaż był podlewany.Przeniosłam go w chłodniejsze miejsce i znaczna poprawa nawet kwitł.Gdy już ma pączki niewolno go przestawiać odwracać bo wszystkie odpadną ,tak był u mnie,zaszczepiłam sobie go na hylocereusie żeby mieć ładne drzewko , gdy pojawiły się pąki z tej radości musiałam pokazać go wszystkim niestety wielkie pąki opadły
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Dzięki za rady,

A jaki nawóz radzicie stosować do Schlumbergery?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja podlewam nawozem do kaktusów , ale w tym roku eksperymentuję nawozem do pomidorów ,słyszałam że rośliny wtedy lepiej kwitna i zawiązują więcej pąków na następny rok :lol: :roll:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”