Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i znowu wpadłam Przeczytałam cały wątek, widziałam zdjęcia, znalazłam opisy w necie i ... i już planuję kolejną wielką przeprowadzkę roślin. Przecie muszę zrobić miejsce pod nowe krzewy! Obie pęcherznice (złota i purpurowa) najlepiej będą wyglądały na końcu trawnika i przy okazji elegancko zasłonią "komin" od szamba. Zostaje tylko kupić pęcherznice, przenieść gdzieś rosnącą w "nieodpowiednim" miejscu kalinę, ale to młoda roślina, więc może przyjmie się gdzie indziej, no i znaleźć to nowe miejsce dla kaliny. Z tym może być kłopot, ale mam tydzień, może coś wymyślę... Bo pęcherznice muszę mieć!!! Znowu forum mnie czymś zaraziło
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2007, o 14:46
Pecherznica - zakładanie żywopłotu
To mój pierwszy temat na niniejszym forum - WITAM WSZYSTKICH!
Mam do załozenia zywopłot a własciwie dwa
warunki tych miejsc to:
pierwsze miejsce: miejsce nasłonecznione, miejscami nieznacznei mniejszy dostep swiatla
drugie miejsce: półcień
chodzi mi o zywopłot formowany
Zalezy mi na szybkości wiec wybralem Pecherznice "Diablo" i "Luteus"
A oto pytania do drogich forumowiczów:
1) Zalezy mi na zywoplotach do ok 2m (ale musi osiagnac taka wysokosc a nie np. 1,6m) - wg niektorych info w przypadku cięcia do 2m dochodzi tylko odmiana "Luteus" a "Diabolo" to tylko 1,5m:/ - jak to z tym naprawde jest?
2) W jakiej odleglosci od siatki sadzic te rosliny i jakie dac odstepy miedzy nimi (myslalem o 70-75cm od siatki [nie chce zeby byla uciazliwa dla sasiadów] i 1m rozsady)
3) Ktora odmiana jest lepsza w ten półcien?
4) prosze o dodatkowe rady na temat cietego zywoplotu z Pecherznicy!
Z góry dziękuje ślicznie za odpowiedzi!
Mam do załozenia zywopłot a własciwie dwa
warunki tych miejsc to:
pierwsze miejsce: miejsce nasłonecznione, miejscami nieznacznei mniejszy dostep swiatla
drugie miejsce: półcień
chodzi mi o zywopłot formowany
Zalezy mi na szybkości wiec wybralem Pecherznice "Diablo" i "Luteus"
A oto pytania do drogich forumowiczów:
1) Zalezy mi na zywoplotach do ok 2m (ale musi osiagnac taka wysokosc a nie np. 1,6m) - wg niektorych info w przypadku cięcia do 2m dochodzi tylko odmiana "Luteus" a "Diabolo" to tylko 1,5m:/ - jak to z tym naprawde jest?
2) W jakiej odleglosci od siatki sadzic te rosliny i jakie dac odstepy miedzy nimi (myslalem o 70-75cm od siatki [nie chce zeby byla uciazliwa dla sasiadów] i 1m rozsady)
3) Ktora odmiana jest lepsza w ten półcien?
4) prosze o dodatkowe rady na temat cietego zywoplotu z Pecherznicy!
Z góry dziękuje ślicznie za odpowiedzi!
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Kontakt:
Witaj serdecznie na forum!
Nie wiem czy odpiszę dostatecznie dokładnie na Twoje pytania ale...
1. Obie odmiany pęcherzchnicy dorastają do 2m wysokości
2. Jeżeli chodzi o odmiany to powiem tak:
'Luteus' potrafi mieć poparzone listki od nadmiernego nasłonecznienia natomiast 'Diablo' nie
3. Jeżeli chodzi o odległości to uważam, że dobrze je dobrałeś
Jesteś za pewne dobrym sąsiadem
Pęcherznica doskonale sprawdza sie na żywopłoty cięte, formowane i nie jest zbyt kapryśna, bardzo dobrze się przyjmuje. Na początku radzę codziennie podlewać a później w zależności od potrzeb.
Powodzenia!
-----------------
Angelika
Nie wiem czy odpiszę dostatecznie dokładnie na Twoje pytania ale...
1. Obie odmiany pęcherzchnicy dorastają do 2m wysokości
2. Jeżeli chodzi o odmiany to powiem tak:
'Luteus' potrafi mieć poparzone listki od nadmiernego nasłonecznienia natomiast 'Diablo' nie
3. Jeżeli chodzi o odległości to uważam, że dobrze je dobrałeś
Jesteś za pewne dobrym sąsiadem
Pęcherznica doskonale sprawdza sie na żywopłoty cięte, formowane i nie jest zbyt kapryśna, bardzo dobrze się przyjmuje. Na początku radzę codziennie podlewać a później w zależności od potrzeb.
Powodzenia!
-----------------
Angelika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
to mój żywopłot z pęcherznicy "Diabolo" ma ponad 2 m ale jest systematycznie cięty min.3x w roku,nad czym ubolewam niezmiernie.
Rośnie dobrze wszędzie -rozstaw nie może być większy niż 70 cm,gdyż nie uzyskasz właściwego zagęszczenia między krzewami.Świetnie znosi susze i słońce.
P.Luteus - u mnie rośnie zdecydowanie wolniej,gorzej , często bywa przypalona przez słońce ,aktualnie odbija.
Ponieważ radzi sobie zdecydowanie gorzej,tymbardziej nie może być sadzona w większych odległościach .
Może sprawdzi się w Twoim półcieniu jednak ja nie mam takich doświadczeń.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2007, o 14:46
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Myślę,że tak,choć uczciwie przyznaję,że do końca nie wiem tak na pewno.Ja mam swój "wolno stojący",oddziela na moim terenie pewne powierzchnie użytkowe więc tu nie mam takiego problemu .
Mam natomiast inny z cisa w odległości ok.50-70cm od parkanu i jest ok ale z kolei mój mąż uwielbia strzyc więc tam też włazi i strzyże te cisy-mam więc wzdłuż ogrodzenia ścieżkę ,którą uczęszcza mój pies i mój mąż z nożycami w rękach.
Może o tej odległości od ogrodzenia poczytaj w naszych wątkach ,na pewno rozmawialismy już o tym na forum.
Wpisz w wyszukiwarkę "żywopłot" i wyświetlisz sobie tematy lub czekaj ,ponawiaj pytanie aż inni forumowicze podzielą się swoimi doświadczeniami.
Radziłabym poczytać bo dowiesz się wielu przydatnych informacji o których nawet teraz nie myslisz a które rozjaśnią Ci to zagadnienie dokładnie.
Z pytań na forum w każdym razie nie rezygnuj.
Mam natomiast inny z cisa w odległości ok.50-70cm od parkanu i jest ok ale z kolei mój mąż uwielbia strzyc więc tam też włazi i strzyże te cisy-mam więc wzdłuż ogrodzenia ścieżkę ,którą uczęszcza mój pies i mój mąż z nożycami w rękach.
Może o tej odległości od ogrodzenia poczytaj w naszych wątkach ,na pewno rozmawialismy już o tym na forum.
Wpisz w wyszukiwarkę "żywopłot" i wyświetlisz sobie tematy lub czekaj ,ponawiaj pytanie aż inni forumowicze podzielą się swoimi doświadczeniami.
Radziłabym poczytać bo dowiesz się wielu przydatnych informacji o których nawet teraz nie myslisz a które rozjaśnią Ci to zagadnienie dokładnie.
Z pytań na forum w każdym razie nie rezygnuj.