Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesiu,
Grażynka ma rację - powinnyśmy Cię ogłosić Królową Powojników.
Wszystkie Twoje powojniki są piękne :lol:

A wracając do porannych obchodów ogrodu w piżamie, to chyba choroba wszystkich ogrodomaniaków - ja też wyskakuję do ogrodu o 6 rano, żeby -broń Boże - nie przeoczyć żadnego nowego kwiatka.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :lol:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powojniki Wiesiu obłędne :shock:
Wszystkie piękne, brak słów aby oddać ich piękno..... :)
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu gdzie Ty to wszystko mieścisz :?: :shock: :D :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Pszczółko to u Ciebie jest już pełne lato ! ŚLICZNE CLEMATISY. :D
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

abeille pisze: Najgorsze że po wizycie na netowych clematisach znów wróciła mi znana choroba clematisomania.

O zgrozo, jestem anonimowym clematisocholikiem

lekko podleczonym ale z nawrotami. I co ja teraz zrobię. Już nie mam miejsca na clematisy a będą mi się śnić po nocach
na pewno. Ile jest przepięknych clematisów to się w głowie nie mieści. I po co ja tam zaglądałam?
Wiesiu! A bywałaś może tu: http://www.gardenbuddies.com/forums/cle ... 1046219590 ? :D Dodatkowo, tam po prawej stronie na górze jest jeszcze zakładka 'Archives', potem trzeba odszukać 'Clematis in the Garden-Archives'. Ja tam po prostu wsiąknęłam...
A dla miłośników innych roślin ogrodowych to Forum i jego archiwa :wink: są również niezłą kopalnią wiadomości,,,, Czego tam nie ma... i o różach i o dzwonkach, o hostach, o peoniach.... itd itp, I galerie w przeróżnych odsłonach.,,,, no po prostu studnia. Bez dna. :D

A a propos identyfikacji clemków - z tym czasem jest nie lada kłopot. Jeśli miałaś możliwość porównania oko w oko z 'Ernestem', to wiesz na pewno, że to nie to. Faktycznie, po zdjęciach w necie można przypuścić, że to moze być i 'Monte Cassino'. Głowę dać mogę tylko za te, które sama mam :D , i których cechy odmianowe się zgadzają, a ani z Ernestem ani z Monte nie miałam jeszcze do czynienia, więc mogę tylko gdybać, bo do żadnego z moich nie jest podobny ten Twój purpurowo-fioletowy.
Natmiast 'Pink Fantasy' jako żywo podobna do siebie :). Tu bym stanęła murem.
Ale 'Guernsey Cream' - myślę, że to nie on. Zdecydowanie za ciemne pręciki i zbyt ostry kształt płatków.

Swoją drogą Wiesiu zadziwiające, jak często przydarzyły Ci się mylne oznaczenia roślin. Albo masz wyjątkowego pod tym względem pecha, albo bardzo niestarannie się tam u Ciebie z 'zieleninką' obchodzą :).

A i jeszcze odnośnie Twojego Wiesiu niezaspokojonego sentymentu do odmian brata Franczaka. Przecie mnóstwo polskich clemków nawet za Wielką Wodą sprzedają, w Japoniii też. Niemożliwe, żeby we Francji ich nie było?
(Jakby cuś, to szepnij słówko, podesłać można :))
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie kochani. Cieszę się bardzo że moje powojniki tak Wam się podobały.

Gosiu warto dokupić. Clematisy sa bardzo wdzięczne i bardzo ozdobne, szczególnie z różami.

Grażynko jestem zaszczycona takimi pochwałami. Też się dziwię gdzie ja je zmieściłam. ;:112 ;:112 ;:112
Na szczęście clematisy nie zajmują dużo miejsca więc wepchnełam tam gdzie mogłam. Posadziłam sporo
w donicach na tarasie i w sumie to nie był najlepszy pomysł, bo miały za gorąco na słońcu. Teraz przesadziłam
kilka do ziemi i bardziej w półcień będzie im lepiej.

Agatko bardzo dobry pomysł by je dodać do Twojego różanego raju. Można świetnie dobrać kolorystycznie i
do tego clematisy nie będą same rosły, bo bardzo tego nie lubią. Potrzebne jest im towarzystwo żeby dobrze rosnąć.

Dalu bardzo mi pochlebiasz i dodajesz mi skrzydeł do następnych ogrodniczych wysiłków. A jak tylko się
wypogodzi to zapraszam Cię w piżamce na poranną kawkę na tarasie.

Ewciu, Grażko Jestem szczęśliwa że wzbudziły Wasz zachwyt.

Cythio dla mnie też to jest zagadka, jak one wszystkie dają radę rosnąć na tak małej powierzchni. ;:113

Myszko bywałam na tych stronach i nawet przesiedziałam tak kupę czasu. I to chyba tam złapałam tego wirusa
climatisowego. A wiesz że jest tam jedna Polka, jej nick to Malgorzata. Mieszka w Japonii, ma niesamowite wręcz
powojniki i dużo doświadczenia w ich uprawie.
Kochana, ale ty masz niesamowite oko. 'Geurnesey Cream' kupiłam w porządnym renomowanym sklepie ogrodniczym,
dobrze wyetykietowany i już kwitnący. Ponieważ kolor biało kremowy z zielonkawą pręgą się zgadzał z opisami i
fotką na etykiecie to już nie sprawdzałam detali. A tu masz niespodziankę. Faktycznie, pręciki zupełnie nie
odpowiadają tej odmianie. Poszperałam w cle;kowej bazie i podejrzewam że to jest 'Miss Bateman'. Ma te same
preciki w dwóch rzędach i czuprynkę. Pręgi zielonkawe też się zgadzają i okres kwitnienia. Niestety nie widziałam
go tutaj w sprzedaży by porównać na żywo.
Te częste pomyłki w odmianach biorą się z faktu że kupiłam kilka w hypermarkecie Leclerc i wygląda na to że oni
poprzyczepiali etykietki jak popadło. Jedyny który był prowidłowo etykietowany to Margaret Hunt. Ale cóż, zawsze
pociągają nas ceny choć obiecujemy sobie nie powtarzać błędów.
Clemki Brata Franczaka dopiero zaczynają masowo do Francji napływać. Jak kupowałam moje to prawie ich nie
było na rynku tylko rzadko u specjalistów. Dziękuję Myszko za Twoje dobre chęci, ale już nie mam zbytnio miejsca
by posadzić nowe clemki. A chciałoby się mieć jakąś viticellę albo tanguticę. Pozostaje pomarzyć.

Słonecznego ciepłego dzionka życzę Wam wszystkim
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Tak, Małgorzatę trudno byłoby przegapić, udziela się dosyć często na Gardenbuddies. Jeszcze Luiza z Kanady, to też chyba 'nasza' dziewczyna :wink: .
Co do 'Guernsey Cream', to jak moja nówka zakwitnie, będzie można porównać :). A Twój białasek wygląda faktycznie jak Panienka Bateman. O tak. To bardziej prawdopodobne :).

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu a zatem jeszcze raz składam Ci życzenia
Dużo zdrowia i Radości smacznego jajka oraz szynki no i oczywiście
Mokrego Dyngusa

a Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Danusiu jeszcze raz dziękuję gorąco za życzenia.

HURRA ;:11

Zakwitł pierwszy clematis

Obiecałam pokazywać moje powojniki jak tylko zakwitną, więc dotrzymuję obietnicę.
Dzisiaj właśnie zakwitł pierwszy z długiej serii, akurat na same święta, niezawodny clematis alpejski.

Obrazek

Obrazek

Tutaj jest w towarzystwie clematisa górskiego (c. montana) który też niedługo zakwitnie

Obrazek

Miłego wieczorka.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

;:138 No piękny jest, gratulacje ! U mnie dopiero malutkie pączuszki, ale kwiaty będą na pewno już niebawem!

Wszystkiego dobrego! Ja brykam zaraz na święta i na rowerki nad Biebrzę :).

Pozdrowienia, :wit
Mysza

Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Spokojnych rodzinnych Świąt
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Wesołego Alleluja

Obrazek
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin