Kliwia wymagania ,pielęgnacja, kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

To jest bardzo ciekawy temat! Proponowałabym nawet zrobić z tego nowy temat, gdzie moglibyśmy zapisywać swoje spostrzeżenia o tym co czują rośliny. Ja słyszałam, że rosliny nie tylko reagują na ludzi, ale wręcz odczytują ich myśli! Podobno ktoś kiedyś podłączył dracenę do czegoś w rodzaju wykrywacza kłamstw, tzn. nie wiem dokładnie co to było za urządzenie, ale działające na podobnej zasadzie, potem pomyślał (specjalnie w celu sprawdzenia reakcji), że podpali jej liść. Dracena zareagowała bardzo gwałtownie! jeśli to prawda (bo aż się nie chce wierzyć), to mogą również odczuwać strach i odbierać nasze emocje. Dla mnie to jest niesamowite!
MM&S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2007, o 13:30

Post »

zgadzam sie i tez jestem za nowym tematem i wierze w to. Osobiście podejrzewam ze to jakiś rodzaj przewodzenia chemicznego ale nie maiłam czasu jak na razie poszukac...
Mam prośbę jeszcze nie obcykałam całego forum i jak to działa
Mam napisac prace inż na temat wpływu roślin w różnych środowiskach na człowieka. Chce się skupic tylko na doniczkowych i to na tych co możemy uprawia w pomieszczeniach zamkniętych. Co do wymagań mogą byc kapryśne. Nie wiem jeszcze jak założyc nowy temat, a podejrzewam ze moge sporo tu znaleśc. Zresztą przez szukanie o tym trafiłam na to forum, ale może ktoś coś wiecej wie. Np widziałam specjaliste od difenbachii
Co zawiera ta woda która skapuje z zraszanych liści co to za związek i co powoduje u człowieka i zwierząt (przy okazji)? Mechanizm działania jak ktoś zna też chętnie poczytam jak choc wskaże gdzie szukac
i np czy ktoś zna prawde jak to jest z tą różą chińska(hibiskusem)
czy rośliny poza tym ze w nocy zabierają nam tlen i oddają CO2 jeszcze jakoś ujemnie na nas wpływają?
paprocie to rośliny które wydzielają jony OH- inne przykłady? wiem tylko ze ogólnie rośliny które pozytywnie oddziałują na człowieka wydzielają te jony np. w lesie jest przewaga jonów ujemnych dla nas pozytywnych a w mieście odwrotnie i dlatego niektórzy nie sa w stanie życ w mieście chorują w dużych agromeracjach itd(przynamniej to jeden z czynników wg. mnie mocno bagatelizowanych) moge jeszcze tu wymyślac i mnożyc... znowu wychodzi że sie wymądrzam przepraszam i prosze o wskazówki gdzie szukac zwłaszcza poza internetem bo ten czały czas przeczesuje w przerwach miedzy uczelnia, prozą życia i tym sympatycznym forum
za literówki przepraszam siedze przed kompem od 17 i już ledwie widze cokolwiek
MM&S
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Nie wiem, nie znam żadnych książek na ten temat, ale myślę, że sporo możesz się dowiedzieć tu na forum (także o innych źródłach informacji). Możesz użyć opcji "szukaj" (na górze strony), wpisać słowo, czy wyrażenie i wyświetli Ci się wszystko, co na ten temat już zostało tu napisane. A żeby założyć nowy temat, to masz tam obok "odpowiedz" opcję "nowy temat". Przejrzyj sobie przedtem stronę główną, żeby wiedzieć do którego działu najlepiej Twój temat pasuje.
To jest naprawdę interesujące, chyba już wiem dlaczego duże miasta tak mi nie służą. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Kliwia

Post »

Mam nadzieję, że uda mi się wysłać zdjęcie mojej kliwii.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Udało się i mamy co podziwiać - jest piękna.
Miałam podobną -wydałam do szkoły :( - w ramach zazieleniania klas naszych dzieci. :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam kliwię ;-)
ale jeszcze nie kwitła :( nawet nie wiem jaki mam kolor...

RoksiSK - GRATULUJĘ!!
Jak długo czekałaś na pierwsze kwitnienie?
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

To była roślina mojej siostry, ale ona nawet kaktusa potrafi ususzyć. Siostra dostała kliwię 15-16 lat temu a od 10 jest u mnie. U niej kwitła tylko raz i to bardzo słabo. U mnie w tym momencie kwitnie co roku. Jest trochę przerośnięta, więc na przełomie VI/VII wypuszcza po 2-3 łodygi z kwiatami.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:cry: Moja kliwia niestety nie zakwitła w tym roku- pierwszy raz się jej to zdarzyło...może to przez te anomalie pogody...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
mrówka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2007, o 11:28

Post »

ja od miesiąca mam kliwię, przyniusł mi ja tato ze szkoły, na oko ma jakiś rok. ostatnio zaczely jej brazowiec listki. przesadziłam ja i czekam czy to cos dobrego przyniesie :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

mrówka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2007, o 11:28

Post »

kliwia mi zakwitła!!! jednak to przesadzenie jej pomoglo :lol: i chyba tez to ze podcielam jej korzonki. wkleilabym fotke ale nie potrafie :oops: sliczny ma ten kwiatuszek
x-C-j
---

Post »

Ja uważam że łodygę kwiatową powinno się ściąć zaraz po przekwitnięciu a pozostawić tylko liście by dać cebuli możliwość wzrostu. :D :D :D
x-C-j
---

Re: Przemo???

Post »

1952.r pisze:Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że kliwia to roślina cebulowa,oglądałam,oglądałam i cebuli nie było :shock: :shock: prędzej "jakaś bulwa".
Bo to wygląda jak bulwa ale to roślina cebulowa jak hipeastrum. Świetnie wygląda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
teresa123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2007, o 12:05

Post »

ja tez mam kliwie! moja ma ok rok nie zakwitla jeszcze ani razu. czekam z niecierpliwoscia. ma bardzo ladne grube liscie. ale dobrze wiedziec ze podlewac ciepla woda!!!
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moja kliwia. Dostalam sadzonkę 4 lata temu i po 2 zakwitła

Obrazek
kwitnie tak co roku i jest przepiękna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”