Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Mommy_b Rok temu miałem ten sam problem !!.Nowa ziemia wszystko było marne słabe chorobliwe a to była ziemia z biedronki.Kupiłem tak tylko raz ale ostatni.Osobiście radze za rok najlepiej nie kupujcie ziemi tylko zróbcie własną kompost,torf,piasek.Ja w tym roku tak zrobiłem i pomidory i inne warzywka ładnie rosną.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53
Witam
Odnośnie ziemi do rozsady, to ja przywiozłam sobie wiaderko ziemi z działki i na godzinę wsadziłam do piekarnika elektrycznego temp. 150*C i w ten sposób odkaziłam ją.
Pomidorki rosły doskonałe i bez żadnych problemów.
Wczoraj i dziś wysadziłam do folii część (25szt) moich pomidorków "Malinowe olbrzymy", przysłoniłam dodatkowo agrowłókniną, oczywiście wcześniej je hartowałam na balkonie
Oto one: ;:8
Witam
Odnośnie ziemi do rozsady, to ja przywiozłam sobie wiaderko ziemi z działki i na godzinę wsadziłam do piekarnika elektrycznego temp. 150*C i w ten sposób odkaziłam ją.
Pomidorki rosły doskonałe i bez żadnych problemów.
Wczoraj i dziś wysadziłam do folii część (25szt) moich pomidorków "Malinowe olbrzymy", przysłoniłam dodatkowo agrowłókniną, oczywiście wcześniej je hartowałam na balkonie
Oto one: ;:8
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Moje pomidorki mają iść do gruntu i wyglądają dopiero tak , nie są za małe zdążą ? - bo niestety te z pierwszego siewu kicio wywalił Te odmiany to Malinowy Olbrzym ( te większe} i Marmade [ te mniejsze- ta odmianę mam po raz pierwszy czy ktoś wie jakie ma walory smakowe ?? ]
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś Erazm zamieścił na forum obrazek rozsady pomidora w szklarnigienia1230 pisze:Anpio, Marek ma rację! Jeżeli to jest już miejsce stałe to jest zdecydowanie za gęsto. W rządku pomidorki co 40 cm i rozstaw między rządkami min. 80cm.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d47 ... e6b6a.html, z której wynika, że między krzaczkami ma być 50 cm a miedzy rzędami 40. W tym roku pierwszy raz będę sadziła pomidorki w szklarni i chciałam się zastosować do tego obrazka ale teraz to juz całkiem zgłupiałam
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
Rybko, z własnego doświadczenia wiem, że w gruncie, pod folią, jak i w szklarni do każdego pomidora trzeba mieć dostęp, usuwanie wilków, zapylanie, opryski , podwiązywanie itd. Zależy też na ile pędów prowadzony jest krzak, jeśli na jeden, to można pokusić się o mniejsze odstępy. Jeżeli się ma długie ręce to można zrobić tak jak pisze Lotta; co dwa rzędy- odstęp. Przeciskając się między nimi, kilka razy uszkodziłam krzaczki, no i rzecz najważniejsza; pomidor pod osłonami musi mieć solidne wietrzenie. I jeśli masz szklarenkę czy tunel, to najlepiej na kratkowanym papierze sobie to wszystko naszkicować.
Przekonałam się, że lepiej posadzić np 20 krzaczków i prowadzić na 2 pędy niż 30 krzaczków i prowadzić na jeden pęd. Mniej sztuk do podlania, swobodniejszy do nich dostęp i jest więcej pomidorów z jednej rośliny.
Przekonałam się, że lepiej posadzić np 20 krzaczków i prowadzić na 2 pędy niż 30 krzaczków i prowadzić na jeden pęd. Mniej sztuk do podlania, swobodniejszy do nich dostęp i jest więcej pomidorów z jednej rośliny.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szklarenka jest malutka 2.5 długa i 1,8 szeroka. Rozrysowałam to sobie na papierze wg tamtego rysunku i wyszło mi, że zmieści się 18 szt ( po 9 na każdej stronie plus pół metra na środku )........i rzeczywiście wydało mi się za ciasno. Pomidorki planuję prowadzić na 2 pędy. Jak byście kochane kobietki rozplanowały ten <wielki areał>? W szklarence chcę posadzić pomidor ( na 2 pędy) i paprykę. No i właśnie....w jakich odstępach sadzić paprykę?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata