Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mommy, jeśli masz jeszcze worek po tym podłożu to sprawdź nazwę producenta. Kilka razy też się sparzyłyśmy i kupujemy ziemię tylko z Pasłęka i na wszelki wypadek, by siewek nie dopadła jeszcze zgorzel zaprawiamy wszystkie nasionka Funabenem.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Mommy_b Rok temu miałem ten sam problem !!.Nowa ziemia wszystko było marne słabe chorobliwe a to była ziemia z biedronki.Kupiłem tak tylko raz ale ostatni.Osobiście radze za rok najlepiej nie kupujcie ziemi tylko zróbcie własną kompost,torf,piasek.Ja w tym roku tak zrobiłem i pomidory i inne warzywka ładnie rosną.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

nie kupujcie z niesprawdzonych miejsc - ja kupuję zawsze z pasłęka i mi się nigdy takie coś nie przytrafiło
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Mommy , podłoże strasznie ,, przewalone " , nie chciałam Cię ganiać po sklepach za tym co napisałam wcześniej , jeśli aż tak bardzo przegięli , to twoim pomidorom rzeczywiście będzie lepiej w ziemi . Osobiście omijam szerokim łukiem gotowe podłoża , jeśli juz coś kupuję to Pasłęk .

kozula
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53

Witam :)
Odnośnie ziemi do rozsady, to ja przywiozłam sobie wiaderko ziemi z działki i na godzinę wsadziłam do piekarnika elektrycznego temp. 150*C i w ten sposób odkaziłam ją.
Pomidorki rosły doskonałe i bez żadnych problemów. ;:63
Wczoraj i dziś wysadziłam do folii część (25szt) moich pomidorków "Malinowe olbrzymy", przysłoniłam dodatkowo agrowłókniną, oczywiście wcześniej je hartowałam na balkonie ;:47
Oto one: ;:8 Obrazek Obrazek

;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53 ;:53
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Czy te pomidory są wsadzone na mijsce stałe ?jezeli tak to posadzilaś je zbyt gęsto
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anpio, Marek ma rację! Jeżeli to jest już miejsce stałe to jest zdecydowanie za gęsto. W rządku pomidorki co 40 cm i rozstaw między rządkami min. 80cm.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Moje pomidorki mają iść do gruntu i wyglądają dopiero tak , nie są za małe zdążą ? - bo niestety te z pierwszego siewu kicio wywalił :roll: Te odmiany to Malinowy Olbrzym ( te większe} i Marmade [ te mniejsze- ta odmianę mam po raz pierwszy czy ktoś wie jakie ma walory smakowe ?? ]

Obrazek Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gertruda Marmande to wloska odmiana.Owoce duze,karbowane podobne do Malinowki.Tez zasialam pierwszy raz,ale moj amico z Wloch mowi,ze sa pyszne,a ja mu ufam :D Mam takze od niego Sanmarzano
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

gienia1230 pisze:Anpio, Marek ma rację! Jeżeli to jest już miejsce stałe to jest zdecydowanie za gęsto. W rządku pomidorki co 40 cm i rozstaw między rządkami min. 80cm.
Kiedyś Erazm zamieścił na forum obrazek rozsady pomidora w szklarni
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d47 ... e6b6a.html, z której wynika, że między krzaczkami ma być 50 cm a miedzy rzędami 40. W tym roku pierwszy raz będę sadziła pomidorki w szklarni i chciałam się zastosować do tego obrazka ale teraz to juz całkiem zgłupiałam
:oops:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Moim zdaniem najwygodniej jest gdy pomidory rosną 50 na 50. Jeżeli 50 na 40 to po dwóch rzędach powinna być szersza ścieżka np. 80cm. Rozrysuj sobie jak by to pasowało. Zwykle decyduje szerokość pomieszczenia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybko, z własnego doświadczenia wiem, że w gruncie, pod folią, jak i w szklarni do każdego pomidora trzeba mieć dostęp, usuwanie wilków, zapylanie, opryski , podwiązywanie itd. Zależy też na ile pędów prowadzony jest krzak, jeśli na jeden, to można pokusić się o mniejsze odstępy. Jeżeli się ma długie ręce to można zrobić tak jak pisze Lotta; co dwa rzędy- odstęp. Przeciskając się między nimi, kilka razy uszkodziłam krzaczki, no i rzecz najważniejsza; pomidor pod osłonami musi mieć solidne wietrzenie. I jeśli masz szklarenkę czy tunel, to najlepiej na kratkowanym papierze sobie to wszystko naszkicować.
Przekonałam się, że lepiej posadzić np 20 krzaczków i prowadzić na 2 pędy niż 30 krzaczków i prowadzić na jeden pęd. Mniej sztuk do podlania, swobodniejszy do nich dostęp i jest więcej pomidorów z jednej rośliny.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Szklarenka jest malutka 2.5 długa i 1,8 szeroka. Rozrysowałam to sobie na papierze wg tamtego rysunku i wyszło mi, że zmieści się 18 szt ( po 9 na każdej stronie plus pół metra na środku )........i rzeczywiście wydało mi się za ciasno. Pomidorki planuję prowadzić na 2 pędy. Jak byście kochane kobietki rozplanowały ten <wielki areał>? W szklarence chcę posadzić pomidor ( na 2 pędy) i paprykę. No i właśnie....w jakich odstępach sadzić paprykę?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”