Dalia - kiedy i jak wysadzamy do gleby ?
Dalie - jak sadzić karpy???
Proszę napiszcie jak sadzić karpy dalii? Czy one mają być całe zakryte ziemia czy nie?
Re: Dalie - jak sadzić karpy???
Tak,muszą być całe zakryte ziemią.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sie 2009, o 11:12
Re: Dalie - jak sadzić karpy???
Powinna pokrywać je 5-7cm warstwa ziemi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Moje dalie poszły już do ziemi.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalia - kiedy i jak wysadzamy do gleby ?
Zwykle sadziłam dalie do gruntu już w drugiej połowie kwietnia. Nawet z pierwszymi zielonymi pędami, które są wrażliwe na przymrozki. Nie wiedziałam, że lepiej je oberwać i zrobić sadzonki.
Od paru lat umieszczam wszystkie kiełkujące karpy w doniczkach już w marcu i wysadzam spore zielone rośliny, gdy robi się naprawdę ciepło. To się długo sprawdzało, aż przyszła do nas plaga ślimaków wszystkożernych typu Arion... No i po daliach. Podcinają łodygi u nasady, a gdy się przewrócą na ziemię, zżerają kwiaty i pąki! Potrzebowałam sporo czasu, żeby zrozumieć, czemu mam te dalie ustawicznie "połamane". Niesłusznie podejrzewając ptaki, wiatr, a nawet sąsiadów.
W tym roku po raz pierwszy moje dalie nie są jeszcze posadzone. Ani w zimnej i mokrej tegorocznej ziemi, ani w doniczkach do późniejszego wysadzenia. Moczę jednak przywiędłe karpy i zastanawiam się, co zrobić, żeby jednak doczekać się kwiatów.
Od paru lat umieszczam wszystkie kiełkujące karpy w doniczkach już w marcu i wysadzam spore zielone rośliny, gdy robi się naprawdę ciepło. To się długo sprawdzało, aż przyszła do nas plaga ślimaków wszystkożernych typu Arion... No i po daliach. Podcinają łodygi u nasady, a gdy się przewrócą na ziemię, zżerają kwiaty i pąki! Potrzebowałam sporo czasu, żeby zrozumieć, czemu mam te dalie ustawicznie "połamane". Niesłusznie podejrzewając ptaki, wiatr, a nawet sąsiadów.
W tym roku po raz pierwszy moje dalie nie są jeszcze posadzone. Ani w zimnej i mokrej tegorocznej ziemi, ani w doniczkach do późniejszego wysadzenia. Moczę jednak przywiędłe karpy i zastanawiam się, co zrobić, żeby jednak doczekać się kwiatów.
Pozdrawiam, Ilona
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalia - kiedy i jak wysadzamy do gleby ?
U mnie w tym roku ślimaki też są utrapieniem. Raz zebrałam dwa pięciolitrowe wiadra tego badziewia. Teraz już jest ich trochę mniej. Rozsypałam wszędzie granulat od ślimaków, młode rośliny podsypuję też popiołem drzewnym. Dodatkowo wokół dalii możesz rozsypać na gęsto drobny, ostry żwir. Ja dziś posadziłam część moich dalii do gruntu, ale one dopiero co puszczają oczka. Te podpędzane trzymam w mieszkaniiu, ale myślę, że wysadzę je do ogrod w następnym tygodniu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.