Jałowiec - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Pan Janusz z Pogotowia Ogrodniczego udziela porad fachowych tzn diagnozuje choroby roślin i zaleca sposoby leczenia odpłatnie. Na forum szukamy porady gratis w ramach koleżeńskiej przysługi.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p

Post »

Tej wiosny mam taki sam problem z jałowcami. Informacje przeczytane:
Pryskać jałowce co 14 dni przemiennie- Sportak Alpha 380EC 05%,Safrun 500SC 0,1%, Topsin M 500SC 0,1%.
Posprzątaj opadłe igiełki jałowca , usuń z krzaków suche i spal ( Popluj przez lewe ramię) , podlej preparatami podłoże zawiąż na jałowcu czerwoną wstążeczkę i walcz z grzybami. Powodzenia.
pozdrowienia EG
Terten
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2009, o 19:16

Post »

Mszyca ale pierw usunąć z krzaków suche igiełki i potem spryskać czy na odwrót?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p

Post »

Ja wycinam całkowicie suche. Jeśli cokolwiek zielonego jest na gałązce to likwiduję tylko suche a zielone resztki zostawiam i pryskam i podlewam.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dodam kilka zdjęć do powyższych może one bardziej nakreślą jaka to choroba. Zdjęcia przedstawiają chorego Jałowca Sky Rocket.

Chora gałązka:
Obrazek

Gałązka przecięta wzdłuż na połowę:
Obrazek

Chora gałązka przecięta wzdłuż na połowę - przybliżenie:
Obrazek

Zdrowy odcinek na chorej roślinie:
Obrazek

Zdrowa gałązka przecięta wzdłuż na połowę:
Obrazek
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Usychanie pędu Jałowca Chińskiego

Post »

Zauważyłem zeschnięte gałązki na moim jałowcu, jaka może być tego przyczyna?

Obrazek

Mam trzy krzaczki, na pozostałych nie ma takiego problemu. wklejam dla porównania zdjęcie zdrowego

Obrazek
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może mróz go przelaciał , podlej
Carpe Diem...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Wytnij chore, pryśnij bodaj Topsinem.
Chilon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2009, o 00:23

Jałowiec - choroby

Post »

Witajcie! Na forum jestem nowy, w ogrodach zaledwie raczkujący. Ale mam zapał a to chyba ważne:-)

I od razu problem. Mam przed domem dość ładny, ponadpółtorametrowy jałowiec. Jaka dokładnie odmiana nie wiem ale niewątpliwie kolumnowa, przypominająca bożonarodzeniową choinkę jednak z gałązkami skierowanymi do góry. Od jesieni ub. roku tenże jałowiec zaczął od czubka usychać.

Uciąłem górne, matrwe pędy, problem postępował. Czymś-tam spryskałem kilka razy, nie pomogło. Zima minęła i widzę, że kolejny od góry pęd traci życie... Co ciekawe, cała roślina wygląda bardzo zdrowo i pięknie. Straciła oczywiście pokrój po ucięciu przewodnika i górnych pędów ale poza tym nie zdradza żadnych objawów choroby.

Czy da się rośline jakoś uratować? I czy jest szansa, iż któryś z pędów przejmie rolę przewodnika?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich pasjonatów!
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Schnący jałowiec

Post »

Witam i proszę o radę w sprawie jałowca.

W zeszłym roku latem przesadziliśmy jałowca pośredniego w inne miejsce by mógł się swobodnie rozrastać. Minął prawie rok a on wygląda coraz gorzej.Początkowo miał tylko kilka suchych gałązek z góry,więc nic nie robiliśmy by doszedł do siebie. Dodam ,że to okaz kilkuletni
jałowca pośredniego GOLD STAR. Wyglądało na to że się zazieleni,ale tych suchych gałązek przybywało. Uznaliśmy,że należy usunąć te suche igły i teraz wygląda tak jak na zdjęciach.
Obrazek Obrazek Obrazek
Czy jest szansa żeby go uratować?. Może bym mogła go jakoś przyciąć,żeby wypuścił nowe gałązki?.
Jeśli ktoś może mi doradzić co mogę zrobić by go odratować będę bardzo wdzięczna.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Latem nie można przesadzać iglaków, należało poczekać do drugiej połowy września, a najlepiej zrobić to wczesną wiosną wykopując krzew z bryłą ziemi i podlewając krzew w miarę zasypywania korzeni, by ziemia dobrze przyległa nawet do tych najniżej położonych korzeni.Do niepowodzenia przyczynił się w dodatku spadek terenu i woda zamiast utrzymywać sie przy korzeniach spłynęła.Niestety roślina jest stracona :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sfinks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 15:13

Proszę o pomoc, chorują mi jałowce

Post »

Witam wszystkich.
Mam aleję jałowcową (około 100 drzewek różnej wielkości). Od pewnego czasu na niektórych tych większych pojawiły się takie jakby białe płytki, coś w rodzaju miseczników, ale to nie są miseczniki. Gałązki tych jałowców wyginają się i odstają od głównej bryły rośliny na boki. Jeśli potrząśnie się gałązką te białe płytki sypią się jak łupież. Mniejsze zaczynają czernieć od środka rośliny i powoli zamierają wszystkie igły. Na sośnie czarnej również pojawiły się na igłach te białe płytki. Mam wrażenie,że to jakiś grzyb. Pryskałam już tyloma specyfikami, zarówno na grzyby, jak i owady. Nie wiem co robić. Z góry dziękuję za podpowiedź co to jest i czym spryskać. Poniżej zamieszczam zdjęcia, dla zobrazowania problemu.
Pozdrawiam wszystkich miłośników roślin.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32e ... 43c13.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/664 ... cbc42.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b5 ... 5af43.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/522 ... 1a160.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f36 ... c256a.html
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Mnie to wygląda na Zaśnieżka Jałowcowca
Pozdrawiam
Krzysztof
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Ten jałowiec był przesadzony na początku czerwca razem z dużym zapasem ziemi. Nie widać tego na zdjęciu ale kawałek dalej są iglaki przesadzone w tym samym czasie i one wszystkie się poprzyjmowały. Podlewany był systematycznie tak jak pozostałe iglaki więc chyba to nie kwestia wody. Zastanawiam się czy przyczyną mógł być wiek rośliny (jakieś 8 lat).

Mam jeszcze jedno pytanie: ten jałowiec z jednej strony jest jeszcze zielony, czy mogę go jakoś przyciąć by uzyskać nowe sadzonki?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, z pewnością wiek rośliny zrobił swoje tym bardziej, ze jałowce na ogół niezbyt dobrze znoszą przesadzanie, jeśli już to tylko młode i wczesną wiosną.Pobieranie sadzonek ma sens tylko z krzewów w dobrej kondycji :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”