Herbicyd w proszku/granulkach na perz - Casoron 6,75
Casoron 6,75 - proszę o radę
zakupiłam ten oto preparat a teraz mam watpliwosci czy i gdzie go uzyć.... jezeli posypię nim trawnik czy zniszczy tylko chwasty czy trawę również? czy ktos uzywał? na jekie rosliny trzeba uważać?
i mam jeszcze pytanie ,podobno jest preparat do oprysku który jest bezpieczny dla drzewek , krzewów i iglaków można pozbyć się trawy i innych badziewi. czy może ktos wie jak to się nazywa?
i mam jeszcze pytanie ,podobno jest preparat do oprysku który jest bezpieczny dla drzewek , krzewów i iglaków można pozbyć się trawy i innych badziewi. czy może ktos wie jak to się nazywa?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Casoron służy do wyniszczenia chwastów ze ścieżek, alejek, dróżek, z powierzchni żwirowych, wyłożonych kostką, ziemnych, w sadach, na plantacjach krzewów itp. W trawniku bym go nie stosowała. Przeczytaj dokładnie ulotkę / etykietkę.
===
Środek chwastobójczy w formie granul, stosowany doglebowo, przeznaczony do zwalczania chwastów jednoliściennych i dwuliściennych w: sadach drzew ziarnkowych i pestkowych; porzeczce, agreście, malinie, borówce wysokiej, żurawinie, winorośli, roślinach ozdobnych, na
plantacjach wikliny oraz w uprawach leśnych. Środek można stosować również do zwalczania zbędnej roślinności na rowach melioracyjnych.
Zawartość substancji aktywnej:
dichlobenyl: 2,6-dichlorobenzonitryl (związek z grupy benzonitryli) – 6,75%
Działa szkodliwie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne
zmiany w środowisku wodnym.
===
źródło: http://www.google.pl/url?sa=U&start=4&q ... PW2KyTT52w
I tu:
- http://chemtura.com.pl/casoron/zastosowanie.html
- http://chemtura.com.pl/casoron/pytania.html
===
Środek chwastobójczy w formie granul, stosowany doglebowo, przeznaczony do zwalczania chwastów jednoliściennych i dwuliściennych w: sadach drzew ziarnkowych i pestkowych; porzeczce, agreście, malinie, borówce wysokiej, żurawinie, winorośli, roślinach ozdobnych, na
plantacjach wikliny oraz w uprawach leśnych. Środek można stosować również do zwalczania zbędnej roślinności na rowach melioracyjnych.
Zawartość substancji aktywnej:
dichlobenyl: 2,6-dichlorobenzonitryl (związek z grupy benzonitryli) – 6,75%
Działa szkodliwie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne
zmiany w środowisku wodnym.
===
źródło: http://www.google.pl/url?sa=U&start=4&q ... PW2KyTT52w
I tu:
- http://chemtura.com.pl/casoron/zastosowanie.html
- http://chemtura.com.pl/casoron/pytania.html
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Casoron 6,75 - proszę o radę
Tak wlaśnie działa Casoron, tylko że nie jest rozcieńczany wodą. Mniej-więcej tak jak myślisz działa np. Kerb i parę innych środków, ale ich działalności sporo chwastów potrafi się oprzeć. Skuteczniejsze środki zostały już kilka lat temu wycofane i jedynie w zapasach można by je znaleźć.BożenaK pisze:podobno jest preparat do oprysku który jest bezpieczny dla drzewek , krzewów i iglaków można pozbyć się trawy i innych badziewi. czy może ktos wie jak to się nazywa?
ps. Nalewka- przenieś to do odpowiedniego działu. Pozdrawiam!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Herbicyd w proszku/granulkach na perz - Casoron 6,75
Witam, mam pytanie
Czy istnieje jakiś herbicyd w proszku/granulkach na perz? Chciałbym coś znaleźć dla starszej osoby, która ma sad i nie jest w stanie robić oprysków a ma za to trochę perzu w sadzie.
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
Lex
Czy istnieje jakiś herbicyd w proszku/granulkach na perz? Chciałbym coś znaleźć dla starszej osoby, która ma sad i nie jest w stanie robić oprysków a ma za to trochę perzu w sadzie.
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
Lex
Re: Herbicyd w proszku/granulkach na perz - Casoron 6,75
Casoron został wycofany ze sprzedaży
stosowałam go na wiosnę aby chwaściory się nie pojawiały, głównie obok rabatek, sprawdzał się wspaniale,
moi drodzy czy istnieje jakiś środek, który może go w tym zastąpić ???

moi drodzy czy istnieje jakiś środek, który może go w tym zastąpić ???
- maryann
Wycofują wszystkie przezkorzeniowe... Pozostał chyba tylko Kerb
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Rozumiem, że to środek o podobnym działaniu co Casoron, ja niezbyt znam się na herbicydach, casoron znam bo stosowałam, chodzi mi o środek, który mogłabym zastosować teraz i miałabym spokój z chwastami przy rabatkach, ścieżkach, kamyczkach, z tego co widzę tenKERB się pryska??
- maryann
Z herbicydami trzeba bardziej uważać niż z każdym innym pestycydem; co do stosowania Casoron był jedynym w "pieprzniczce". każdy nowy trzeba dokładnie przeanalizowac pod kątem sposobu działania na chwasty i sposobu 'omijania' roslin uprawnych. Casoron wnikał porzez korzenie roślin w glebie do głębokości do 8cm; wszystkie więc korzeniące się głębiej były bezpieczne. Przeanalizowanie etykiety pozwoli Ci zorientować się o pożyteczności dla Ciebie. Osobiście jeszcze go nie stosowałem.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
poczytam i spróbuję zrozumieć, dziękuję 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Czy ktoś coś wie na temat następcy wycofanego Casoronu?
Miał być wprowadzony w czerwcu / lipcu 2010, ale nic takiego nie mogę znaleźć
Źle szukam, czy po prostu nie ma?
Czy jest teraz jakikolwiek herbicyd w granulkach albo w proszku?
Miał być wprowadzony w czerwcu / lipcu 2010, ale nic takiego nie mogę znaleźć

Czy jest teraz jakikolwiek herbicyd w granulkach albo w proszku?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Za niedługo jedynym powszechnie dostepnym herbicydem bedzie haczka (dziabka, motyka czy jak to tam w rożnych stronach...) Ino że bez obsługi sprzedają. 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Czyli żwirowe podjazdy będę odchwaszczać albo ręcznie (wrrrr), albo Roundapem?
A tak było wygodnie, wiosną posypałam - o chwastach na rok zapomniałam. Teraz mam pole ziołowo-chwaściorowe na podjeździe i w kółko wyrywam, wyrywam, wyrywam...
A tak było wygodnie, wiosną posypałam - o chwastach na rok zapomniałam. Teraz mam pole ziołowo-chwaściorowe na podjeździe i w kółko wyrywam, wyrywam, wyrywam...