Narcyzy,żonkile - problemy,porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja dostałam kilkanaście doniczek z przekwitniętymi tulipanami, krokusami i żonkilami (z kwiaciarni?, z hurtowni?). Liście były jeszcze zielonkawe (oprócz tych od krokusów) więc wsadziłam do gruntu. Czy jest szansa, że cebulki się wzmocnią i zakwitną mi w przyszłym roku?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście,że mogą zakwitnąć. Tylko pamiętaj o nawożeniu, do czasu aż zaschną im liście :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Są w kopostowej ziemi, może wystarczy? Może obornikiem takim granulowanym podsypię?
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Jest specjalny nawóz do cebulowych . ja bym obornika nie używała .
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie, ponieważ, po woli moje doniczkowe, domowe, Narcyzki zaczynają przekwitać, chciałabym wiedzieć co najlepiej dalej z nimi zrobić. Tzn., na pewno chce zachować cebulki, wiem , że jak całkiem przekwitną ścinam wszystko i przechowywanie tak jak Hippeastrum, i chyba można w ciemnym miejscu lub w lodówce? Pytanie tylko jak długo? Czy jest to mus, że do przyszłej wiosny? Czy jest jakiś czas, 2, 3 miesiące, czy nie wiem ile , określone na spoczynek i potem można znowu wsadzić, czy tylko raz do roku? Pierwszy raz mam tą roślinkę, a tak ślicznie pachnie, że już nie mogę się doczekać, aż znowu będzie rozkwitać na nowo.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Po przekwitnieniu narcyze wsadź na grządkę w ogrodzie.Muszą jeden sezon
pomieszkać w ogrodzie,aby cebulki wzmocniły się.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Tak tylko , że ja nie mam grządki, a tym bardziej ogrodu ;)
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Re: Narcyz Bridal Crown

Post »

Cebulki, kwiatów o których wcześniej pisałam, są wsadzone w ziemię, w głębokiej doniczce, na balkonie, przykryte drugą wysoką z dziurkami, żeby miały wilgoć, a nie zostały jednocześnie stratowane przez ptaki i warunki atmosfer.( wcześniej jak nie były przykryte zauważyłam, że coś tam dziubało, bo kilka cebulek było wywalonych).

Kilka dni temu zaglądałam do nich... nie wiem, może ze trzy sztuki, zaczynaja coś wypuszczać, ewidentnie zielonego, czy to stanowi problem?
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Rośliny wcześnie kiełkujące na wiosnę zimują w postaci skiełkowanej ale tuz pod ziemią. Ponieważ ziemia w gruncie jest bardziej zimna i jej temperatura podlega mniejszym wahaniom kiełki nie wydostają się na powierzchnię. W doniczce jest tak że pojawiają się nad powierzchnią. Dopóki jest jak teraz nic nie rób. Dopiero jak zetnie mróz to obsyp lub w inny sposób zabezpiecz.
Pozdrawia cynia
anastazja16
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2009, o 16:31

Post »

czy moje narcyzy, ktore za pozno odkrylam spod kory (ktora miala ochronic je przed mrozami) i wyrosly zolte, maja szanse przetrwac?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Oczywiście, w ciągu kilku dni zrobią się zielone, część moich jest nadal w korze, nie martw się o nie, będzie dobrze. :)
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Re: Narcyzy (Narcissus) - piękne kwiaty wiosny.

Post »

cześć , jestem nowa w waszej społeczności . Mam problem z narcyzami , koroną , żonkilami wszystkie ładnie wzeszły ale nic nie ma kwiatów . to ich drugi sezon więc nie były przesadzane , może ktoś wie co się stało.
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Re: Narcyzy (Narcissus) - piękne kwiaty wiosny.

Post »

Jeśli chodzi o żonkile to ja też czekam, aż zakwitną :) Mają jeszcze trochę czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”