Narcyzy,żonkile - problemy,porady
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie, ponieważ, po woli moje doniczkowe, domowe, Narcyzki zaczynają przekwitać, chciałabym wiedzieć co najlepiej dalej z nimi zrobić. Tzn., na pewno chce zachować cebulki, wiem , że jak całkiem przekwitną ścinam wszystko i przechowywanie tak jak Hippeastrum, i chyba można w ciemnym miejscu lub w lodówce? Pytanie tylko jak długo? Czy jest to mus, że do przyszłej wiosny? Czy jest jakiś czas, 2, 3 miesiące, czy nie wiem ile , określone na spoczynek i potem można znowu wsadzić, czy tylko raz do roku? Pierwszy raz mam tą roślinkę, a tak ślicznie pachnie, że już nie mogę się doczekać, aż znowu będzie rozkwitać na nowo.
Re: Narcyz Bridal Crown
Cebulki, kwiatów o których wcześniej pisałam, są wsadzone w ziemię, w głębokiej doniczce, na balkonie, przykryte drugą wysoką z dziurkami, żeby miały wilgoć, a nie zostały jednocześnie stratowane przez ptaki i warunki atmosfer.( wcześniej jak nie były przykryte zauważyłam, że coś tam dziubało, bo kilka cebulek było wywalonych).
Kilka dni temu zaglądałam do nich... nie wiem, może ze trzy sztuki, zaczynaja coś wypuszczać, ewidentnie zielonego, czy to stanowi problem?
Kilka dni temu zaglądałam do nich... nie wiem, może ze trzy sztuki, zaczynaja coś wypuszczać, ewidentnie zielonego, czy to stanowi problem?
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rośliny wcześnie kiełkujące na wiosnę zimują w postaci skiełkowanej ale tuz pod ziemią. Ponieważ ziemia w gruncie jest bardziej zimna i jej temperatura podlega mniejszym wahaniom kiełki nie wydostają się na powierzchnię. W doniczce jest tak że pojawiają się nad powierzchnią. Dopóki jest jak teraz nic nie rób. Dopiero jak zetnie mróz to obsyp lub w inny sposób zabezpiecz.
Pozdrawia cynia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 cze 2009, o 16:31
czy moje narcyzy, ktore za pozno odkrylam spod kory (ktora miala ochronic je przed mrozami) i wyrosly zolte, maja szanse przetrwac?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście, w ciągu kilku dni zrobią się zielone, część moich jest nadal w korze, nie martw się o nie, będzie dobrze.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Narcyzy (Narcissus) - piękne kwiaty wiosny.
cześć , jestem nowa w waszej społeczności . Mam problem z narcyzami , koroną , żonkilami wszystkie ładnie wzeszły ale nic nie ma kwiatów . to ich drugi sezon więc nie były przesadzane , może ktoś wie co się stało.
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Narcyzy (Narcissus) - piękne kwiaty wiosny.
Jeśli chodzi o żonkile to ja też czekam, aż zakwitną Mają jeszcze trochę czasu.