Podkaszarka,jaką kupić?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
alien
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lip 2008, o 14:52

Post »

witaj
na temat kos moge cos napisac poniewaz mam juz 3cia z kolei

pierwsza to AL-KO - moc 0,75 kw bez przekladni i sprzegla tylko zylka - bardzo slaba i nadawala sie raczej do podkaszania krzewow a wiec szybko sie ja pozbylem

druga to ALPINA 42d vip , moc 2 konie mech., trojzab + zylka, dosc ciezka 10 kg i glosna - mialem ja 4 sezony dopóki mi ja nie gwizdneli- koszenie dosc meczace z powodu wagi

tzrecia to Huskvarna 333r - moc 2,2 KM, waga 6 kg- spalanie o polowe mniejsze niz Alpina i z racji tego ze lzejsza mozna wlasciwie kosic bez konca, glowica zylkowa bez porownania lepsza niz w Alpinie

a wiec podsumowujac jeśli potrzebna maszyna do chaszczy i gestej i zarosnietej dzialki to tylko Huskvarna , moze trozsza o pare stowek ale przyjemnasc koszenia i technologia duzo lepsza niz np.Alpina, oczywiscie nie wiem jak inne firmy ale opisuje tu tylko to co mialem
pozdrawiam
rafalpi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2007, o 14:30

Spalinowa kosa czy podkaszarka - co jest precyzyjniejsze?

Post »

Witam,

Mam trawnik o powierzchni około 600 m2 i po każdym koszeniu pozostaje mi około 200 mb do podkoszenia wzdłuż ścieżek boki trawnika itp. Do tego wzdłuż płotu (50 m) po stronie sąsiada który nie przejmuje się swoim gruntem.

Do tej pory walczyłem podkaszarką elektryczną Victus ale już mnie to męczy. Postanowiłem sobie kupić jakiś sprzęt spalinowy no i zaczęły się schody. Zaczęło sie od małego Partnera Colibri ale mi to odradzono. Po lekturze forum bylem przekonany, że potrzebuję kosy spalinowej. Już prawie zamówiełem na allegro ale pojechałem do serwisu Stigi i po wzięciu do ręki średniej kosy (SB 32 1,4 KM) trochę zaskoczył mnie rozmiar tego sprzętu.

Co prawda czasami potrzebowałbym sprzętu, którym wjadę w wysoką trawę (mam co prawda zwykłą kosę po dziadku) ale w 99% potrzebuję trymerka którym poprawię to czego nie sięgnęła kosiarka.
Pytanie czy kosą powieszoną na szelkach trzymając oburącz kierownicę jestem tak samo precyzyjnie wycinać jak podkaszarką trzymaną bezpośrednio w rękach (tym bardziej, że podkaszarka trzymana jest oburącz bez pasa).

Sprzęt, jeżeli kupię będzie najprawdopodobniej firmy STIGA - jestem zadowolony z tej marki - kosiarki.

Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Rafał P.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Rafale!
Na taką długa trawę nie ma mocnych, lepiej kosić częściej (wtedy łatwiej).
Chłopaku! Spalinowa kosa daje taki hałas,że trzeba kosić w słuchawkach!( no trochę żartuję, ale jest b. głośna)
Ja używam elektrycznej podkaszarki, albo obcinam ręcznie, ale mam mały trawnik.
Może lepiej kupić kosiarkę?
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z trawskiem. 8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
rafalpi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2007, o 14:30

Post »

Dzięki za szybką poradę.

Co do hałasu to jestem na to przygotowany - nie wiem jak sąsziedzi :-)) ale będą musieli się przyzwyczaić :-))

Co do kosiarki to oczywiście taką posiadam, spalinową z napędęm ale nadal pozostaje kwestia poprawek po koszeniu. Ogólnie denerwuje mnie rozwijanie po koszeniu przedłużaczy aby wykosić przy ścieżkach i brzegach trawnika. Do tego wypad za płot z przedłużaczem to już jest wyczyn ( w sumie prawie 100 m) stąd pomysł ze sprzętem spalinowym.

Mój dylemat jest tylko taki czy obkaszanie ścieżki kosą spalinową będzie równie precyzyjne jak lekką podkaszarką elektryczną lub spalinową (trochę cięższą).

Na chwilę obecną zastanawiam się nad modelem Stiga SB 32 D.

Pozdrawiam

Rafał P.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Witaj.
Zdecydowanie polecam Ci do takich prac podkaszarkę spalinową. Jest lżejsza od kosy spalinowej i zwrotniejsza. Kosy spalinowe używa się do ścinania wysokiej trawy i zarośli.
Podkaszarki są stworzone do "precyzyjnej" pracy, jaką jest podcinanie trawnika przy krawężniku etc. Można ją także stosować do obcinania trawników o małych powierzchniach.

Obecnie można kupić także podkaszarki spalinowe (np. firmy FLO), które posiadają także nóż tnący, więc większe zarośla to nie problem.

No i żadna podkaszarka elektryczna nie dorówna mocą podkaszarce elektrycznej.
Pozdrawiam
Michał
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spalinowa kosa-i wszystko gra.
Sam używam i nie narzekam.

Pozdrawiam.:)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Uważam że powienneś zainwestować w podkaszarkę spalinową skoro musisz specjalnie rozwijać przewód, w dodatku tak długi.
Ja koszę dośc duży i zawiły areał [ponad 1000m2] ale kosiarką elektryczną i wspomagam się podkaszarką elektryczną Victusa o mocy 500W i nie narzekam, brak jej tylko mocy do większej trawy. Uważam że taka jest bardziej precyzyjna w zakamarkach, w pobliżu krzewów itp gdzie jest bardzo mało miejsca, ale zależy jaki masz teren i sam muszisz to ocenić, myślę ze i spalinową bez problemu da się to samo zrobić :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Kosa stihl FS 250 Czy warto?

Post »

Witam,
Zastanawiam się nad zakupem kosy stihl Fs 250 o mocy 2,2km. Ma ona służyć do koszenia rowu z gęstą trawą, wysokości około 25-40cm. Mam pytanie czy da rade kosić taką trawę na samej żyłce, czy trzeba już zakładać tarczę. Proszę powiedzieć ogólnie czy warto kupować tę kosę?
DRIPOL
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2007, o 19:55

Re: Kosa stihl FS 250 Czy warto?

Post »

Wystarczy że aż swiat ja mam kose spalinową stihl fs 450 jednym słowem huragan :-)
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

No tak Fs 450 to już klasa profesjonalna i ma moc 2,9km to się nie dziwie, że huragan, a z drugiej strony patrząc to tylko 0,7km więcej. :D Więc 2,2km chyba będzie ok?
Awatar użytkownika
NICD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2008, o 18:56

Post »

Mnie zadziwia moc FS38 Stihl'a kosze nia precyzyjnie ale również 30 cm gęstą trawe . . . :P POLECAM
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Kontakt:

Post »

A co sądzicie o oleo mac Sparta 42 lub sparta 37. Czy ktoś posiada tej firmy sprzęt? Nawet nie koniecznie kose ale chodzi mi o trwałość i jakość produktów tej firmy.
damian93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2009, o 15:05

PODKASZARKI ELEKTRYCZNE

Post »

POWIEDZCIE MI CZY WARTO JEST KUPIC W SUPERMARKECIE MAŁĄ NIE DROGĄ PODKASZARKE
ELEKTRYCZNĄ ?????????????????????????? ODPISZCIE
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”